• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Mixol + ON - dlaczego dolewamy oleje 2T do ropy? - w pigułce.

• Autor wątku Autor wątku Avari
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
chłopaki sorrka ze nie czytam całego tematu , ale zaraz wychodzę i chciałbym kupić po trasie olej do mojego jtd , powiecie mi który olej najlepiej kupić z tych dostępnych na stacjach i w jakiej proporcji go dolewać .156 1.9JTD 105KM

Stacja Orlen. Półsyntetyczny olej 2T marki tejże stacji - Orlen

Dolewka 1:50 czyli 250 ml na 50 litrow ropy.

wysłane z telefona niemądre człowieki

Hahaha za szybkie myslenie. Dolewa sie 250 ml na 50 litrow ropy ale stosunek jest 1:200 racja;-) moj blad

wysłane z telefona niemądre człowieki

Ja kontynuje dolewke 2T. Chyba coś się poprawia w pracy silnika ale jeszcze za szybko coś powiedzieć

Wysłane z mojego MT7003 przy użyciu Tapatalka

A czy ktoś zauważył negatywne skutki dolewki oleju ? Opisze całą zastanawiającą mnie sprawę, jakieś 2 miesiące temu padła mi jedna świeca, mechanik wymienił mi tylko tą uszkodzoną na nową ngk pozostałe w aucie to bosch.Jakoś w tym czasie znalazłem ten temat i postanowiłem również dolewać oleju do ropy.Silnik,wydaje mi się bardziej "miękko" pracuje i odczułem poprawę.Ale z drugiej strony na zimnym silniku,przykładowo stał po nocy ciężko miał zapalić... musiałem kilka razy 2-3 podgrzać świece albo długo kręcić żeby załapał i to w dodatnich temperaturach .Na ciepłym problemu nie było wystarczyło dotknąć start i silnik odpalał.Pomyślałem że to wina tego iż została włożona inna świeca niż te w silniku i przykładowo nie równomiernie sie nagrzewają czy coś i przez to ciężko pali.Chciałem już wczoraj zamawiać wszystkie 4 świece nowe ale wpadłem na pomysł żeby dolać świeżej ropy i dodatkowo dodać uszlachetniacza stp który rzekomo zwiększa liczbę cetanową.Pojechałem na inny orlen niż zwykle i tak zrobiłem,dzisiaj rano auto na zimnym silniku odpaliło na dotyk.Jestem teraz ciekawy czy to wina oleju w ropie,czy może różnej gatunkowo ropy na 2 różnych stacjach tego samego sprzedawcy ale w innych miastach,czy to wina tego iż wymieniłem 1 zepsutą świecę a nie wszystkie w dodatku innej marki. Nie wiem ale w najbliższym czasie nie doleje oleju do ropy i zobaczymy czy będzie różnica w zapłonie.

Nie, to wina złego paliwa.
Ostatnio kilku kolegów wlało paliwo na pewnej stacji i samochody zaczęły im działać jakby miały problemy z EGR. Dodatkowo wystąpiły efekty takie jak u ciebie.

Nie, to wina złego paliwa.
Ostatnio kilku kolegów wlało paliwo na pewnej stacji i samochody zaczęły im działać jakby miały problemy z EGR. Dodatkowo wystąpiły efekty takie jak u ciebie.

W ostatnim okresie to my zlaliśmy z kilku 159 kilkadziesiąt litrów czegoś przypominającego mleko w wodzie. Wszystkie te 159 zostały przywiezione na lawecie z problemem nie odpalania.
Problem rozwiązywało spuszczenie całości, przepłukanie i zalanie nowym paliwem.

Niestety kolego to wina ropy.
Na przełomie stycznia i lutego większość naszego sprzętu budowlanego nie odpaliła, pomimo tego że temperatury oscylowały w granicach -15,-18 stopni. Nie pomogło zalanie dzień wcześniej do pełna Vervy, 10% paliwa ani antydepresanta. W każdym sprzęcie wytrąciła się parafina, a ropa miała kolor mleka. Od razu zatkało separatory i po ptakach. Na stacji Pani pomachała badaniami z laboratorium do -26 i temat się urwał. Dodam że problemy z odpałem miały zarówno roczne koparki jak i stare ciężarówki.
Po prostu taki mamy klimat ;) a tak na serio to mamy na max gówniane paliwa. Podobno na Lotosie ropa jest lepsza ale czy to prawda ......

Ja u siebie tankuje na Lotosie i podczas tych mrozów Bella odpalała bez zająknięcia

Koledzy chyba faktycznie wina ropy,po zalaniu na innej stacji w sobotę,dzisiaj rano odpaliła bez problemu.Mówicie że na lotosie najlepiej tankować?

Ale przecież to jaką ropę dostaniesz generalnie zależy od tego jak daleko od jakiej rafinerii jest stacja. Ja tu w GD i CG tankuję Lotosa "lotosowego", ale w KR to niemal na 100% jest Lotos "orlenowy". Jakoś wątpię, żeby wozili ropę znad morza skoro mogą kupić u Orlenu i oszczędzić na kosztach transportu. Co najwyżej domieszki są z Lotosu.

Generalnie ja tankuję lotosowego Dynamica, ale tylko dlatego, że kręcę się w okolicach Pomorza. I fakt - mrozy nie mrozy Paskuda odpalała od pierwszego strzału (z jednym wyjątkiem szwankującego przekaźnika). Jak jadę do rodziny do Krakowa to tankuję standardową "szybkoidącą" ropę u Shella albo na BP żyjąc nadzieją na częste czyszczenie zbiorników i w miarę niezabagnioną ropę.

A ja tankuję na Neste 24A i od kiedyś okazało się, że przejął ich Shell. No to teraz tankuje na Neste, a w baku mam Shella. Tyle, że tańszego niż na stacji Shell. Dzisiaj po 5,20 zł.
Tyle, że jak można podejrzewać faktycznie jest to Orlen lub Lotos jak na większości Shelli ;)

Moja żona pracuje w firmie hurtowo sprzedającej paliwo.
Jest np. taka jedna z większych i nowocześniejszych baz paliwowych jak IVG Terminal Silesia w Radzionkowie (są jeszcze inne np. OLPP Baza nr.9 Wola Rzędzińska) - tam wszelkie paliwa wszelkich firm są w tych samych zbiornikach. Podjeżdża Orlen zalewają, podjeżdża Shell zalewają... tak samo Lotos, BP, Slovnaft.
Jedynym wyjątkiem jest diesel z firmy mojej żony, który całkowicie pozbawiony jest biododatków.

A ja tankuję na Orlenie. ON Verva i nigdy nie miałem problemów z odpaleniem :D.

Nom ale stacja stacji nie równa ;) zatankowałem gdzie indziej i odpala dobrze.

Ja korzystam z usług StatOil

Przestańcie robić OT z tego tematu..... każdy kłapie jęzorem gdzie tankuje ! A tu o "Mixolu" trzeba prawić !!

Ależ olej napędowy to równie istotny składnik. Btw. leje ktoś "ulepszone" paliwo do spółki z 2T?

Amortyzatory
Powrót