tomaz
Aktywny
Po dolaniu do paliwa najprawdopodobnie by auto nie przeszło badań na toksyczność spalin.
to też może być przyczyna milczenia w tym temacie
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Po dolaniu do paliwa najprawdopodobnie by auto nie przeszło badań na toksyczność spalin.
LM do 2Tchodzi o LM do 2T czy specjalny dodatek smarujący do diesla ?
http://moto.allegro.pl/liqui-moly-diesel-schmier-additiv-smaruje-wtryski-i2437897249.html
po przeczytaniu sporej literatury na temat dolewki oleju 2T do ropaniaka zdecydowałem się spróbować. Kupiłem Orlen Platinium Moto 2T za 23zł. Dolałem w proporcji 1:250.
Efekt: silnik pracuje ciszej, szczególnie na wyższych obrotach >3000 obr/min. Ładnie się wkręca. Pracuje jakby bardziej gładko, tak aksamitnie. I słychać, że te wysokie obroty go nie bolą. Nie ma katorgi. Przyjemniej mi się jeździło na wysokich obrotach, gdzie zawsze powyżej 3000 słychać było że już ma dość. W samochodzie było dużo ciszej nawet przy prędkości 200km/h.
Nie wiem czy to placebo czy sobie wkręciłem ale chyba to działa![]()
Napisał omron8![]()
![]()
Zatankuj sobie vervę (czy cuś podobnego) to będziesz miał z uszlachetniaczami.
A co tam jest konkretnie dodawane ? Lejesz do swojego samochodu Vervę ON ?
Bardzo bym prosił o jakieś techniczne informacje na ten temat ?
Do 1.9 idzie normalny a do 2.0 TDI tylko verva, ultimate i tego typu rzeczy (no chyba że niechcący zwykłego się zaleje ale to racze sporadycznie). Te paliwa mają podobno jakieś uszlachetniacze i inne środki piorące i podobno nagar się nie osadza i wtryski tak szybko nie padają. To tyle w teorii. A w praktyce może troszeczkę silnik ciszej chodzi. Nie miałem okazji rozbierać silników do porównania więc nie wiem jak w realu wychodzi.
Do rozjebundy lałem praktycznie tylko biosiuwaks i muszę przyznać że różnicy w mocy raczej nie było. Problemów z paleniem też nie. Tylko spalin śmierdziały strasznie
nie kojarzę. ale coś może w tym być. Z drugiej zaś strony niektórzy mechanicy zalecają dolewkę. Zdania podzielone jak we wszystkim.Kolega z forum Marcin (_cinek) mówił nam kiedyś chyba, żeby właśnie Mixolu nie lać do ropy ew. innych olejów do 2T które mają wyższą temp zapłonu od ON bo się może nie dopalać w pełni i osadzać w postaci jakby nagaru na wylotach wtrysków. Nie wiem czy nic nie pokręciłem. Siapek pamiętasz jak to było?
A mogę się dowiedzieć coś konkretnego o dodatkach uszlachetniających które są w Verwie, zatankuj raz pod korek zwykłą ON na Orlenie i powiedz czy jest różnica.
Jak ją odczujesz to placebo tak dla informacji, te paliwo w parametrach niewiele odbiega od normalnej ON