• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] Mito QV TCT - pakiet startowy

philip

Nowy
Auto
MITO
Cześć Forumowicze. Wiem, że pewnie odpowiedzi są gdzieś rozsiane po różnych tematach ale może pomożecie zbiorczo. Pacjent Mito 170KM QV TCT

1) Rozrząd i pompa są takie same jak 155KM tjet?
2) Olej MOTUL 8100 X-CLEAN C3 5W40 będzie ok dla wersji MultiAir?
3) Jak zadbać niesławny MultiAir? Tylko czyszczenie/wymiana filtra 55238665?
4) Jak zadbać o skrzynię TCT? Jak działa ok to nie ruszać czy wymiana olej skrzynia + olej siłownik + filtr skrzyni? Można go dobrze wyczyścić? Bo widzę, że 400zł, a gdzieś mi się przewinęło, że tak.
5) Coś ważnego pominąłem związanego z tym, że to MA i TCT?

Z góry dzięki za pomoc.

MiTo MA TCT 135 KM

1 - niestety nie wiem
2 - taki używam, super olej
3 - tak jest https://www.youtube.com/watch?v=s5ZcjKI6Wys
4 - sama skrzynia jest OK, sprzęgła to niekończąca się opowieść... 70 000 i sprzęgła do wywalenia, bo pękła uszczelka, olej dostał się do tarcz i popaliły się. Wymiana 1500 zł robocizna + 3500 zł sprzęgła LuK (gdyby tak się stało, to nie kupuj oryginałów, ASO próbuje naciągnąć na oryginały ponad 6000zł), do tego kalibracja skrzyni. ASO w Kielcach jest na tyle niekompetentna, że robili mi już 6 kalibracji od momentu wymiany sprzęgieł a i tak nie jest idealnie... zmiany temperatury i wilgotności powietrza wpływają na to, jak działa skrzynia, potrafi szarpać potwornie np. tylko na parzystych biegach, tylko wtedy, gdy jest deszcz a silnik jest zimny... Połączenie "eksperymentu" Alfy pod tytułem TCT i nieogarniętego serwisu jest koszmarem.
Nigdy nie wymieniaj filtra, u mnie i u innych zawsze był czysty, nawet po 10 latach. Oleje w aktuatorze i skrzyni można zmienić, dla świętego spokoju. Nigdy nie próbowałem zmieniać w aktuatorze, w skrzyni zmieniłem - masz korek wlewowy i wylewowy, proste jak wymiana oleju silnikowego.

Ogólnie MiTo z TCT to super samochód dopóty, dopóki sprzęgła dobrze chodzą.

TCT w MiTo bez zarzutu od zakupu 93tys.km do 144tys,km potem nie wiem samochód sprzedany. Wymiana olejów i filtrów w nie-ASO 2,2 tys. Niby nie trzeba ale dobrze jest wymieniać co ok 60 tys. Moim zdaniem to świetna skrzynia ;-)

Amortyzatory
Powrót