• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] Mito problem akumulator/alternator

karakuza

Nowy
Auto
Alfa romeo MiTo
Witam wszystkich forumowiczów.
Dokładnie tydzień temu stałem się jednym z najszczesliwszych ludzi na świecie. Wchodząc w posiadanie czerwonego szerszenia, a mianowicie MiTo ze 155 kucami atomowymi (a przynajmniej tak się zbiera). Niestety dzisiaj Alfa zaczęła przeprowadzać chrzest młodego alfisty, a mianowicie postanowiłem z żoną skoczyć po piwko do sklepu przekrecam kluczyk... odpalila, poskakala na obrotach i 0rmp. Wcześniej wywalając komunikat o odcięciu dopływu paliwa i zapaliła się kontrolka check engine (znam trochę angielski wiec popatrzyłem pod maskę i silnik był na swoim miejscu) po kilku próbach postanowiłem spróbować odpalić na kablach i tu szok bo poskutkowało alfa żyje! Wiec pojechaliśmy do sklepu kupiliśmy upragniony napój zrobiliśmy mała rundę po okolicy co by się bateryjka naładowala i pojechaliśmy do znajomego mechanika, który po podpieciu do komputera stwierdził że alternator ledwo zipi (napięcie cały czas się wahało 13-14V). Oczywiście po drodze wywalalo komunikaty ze nie działa ASR, VDS i inne AGD. Teraz kruszynka stoi z podpietym prostownikiem do akumulatora. Co ciekawe prostownik twierdzi, ze akumulator jest naładowany co jest dziwne bo nawet nie opuszcza juz tak seksownie szyb przy otwieraniu drzwi jak wcześniej. Czy bardziej doświadczeni koledzy z forum potwierdzają słowa mechanika? Czy grubsza sprawa? (Tak wiem jak to brzmi)

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Deszcz był? Obstawianie jednak alternator :)

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

wygląda mi to na padający akumulator . Dla pewności podjedz do jakiegoś elektryka niech mu zmierzy prąd rozruchu sztucznym obciążeniem

Właśnie pierwszy dzień ładnej pogody od kiedy ją mam. W każdym razie dzięki za zainteresowanie moim problemem, przed się wezmę wasze porady

nie wiem który masz rocznik auta i czy aku był już wymieniany wcześniej przez kogoś ale te fabryczne czasami nie były za szczęśliwe

Ostatnia edycja:
Rocznik 2008. Okazało się ze nawet przy wyciagnietym kluczyku pobiera prąd z akumulatora. Jakieś zwarcie jest na alternatorze. Polecacie kupić regenerowany czy pochodzący z de montażu?

Regenerowany i przy okazji zrobić porządek z odpływem wody pod maską.

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

ja mam 2009, w tym roku też mi padł alternator, w sumie to jedyna rzecz jaka była wymieniana, więc głowa do góry ;)

Dziękuję za pomoc i wsparcie mentalne konkurs rozwiązał kolega tx555 a później Aso :D wszystko hula tylko akumulator trzeba było świeży za aplikować. Jednak alfa potraktowała mnie łagodnie :D

Amortyzatory
Powrót