• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] MiTo kontra mróz- 0 : 1

o to chodzi, uśmiech u mnie bezcenny, kiedy odpalam starą alfe od razu, a sąsiedzi z kilkuletnim mercedesem mają problem
Od razu mi się przypomniało jak szukałem 147 na zamojszczyżnie a było wtedy ze 25 na minusie .Akcja właściwa komis jeden z największych w okolicy i wypatrzyłem 147 JTD 105 KM cała zasypana w śniegu.
Pracownik latał z tym sprzętem do odpalania bo praktycznie żaden nie odpalił .
Poprosiłem o kluczyki do 147 i jakąś zmiotkę,facet spojrzał z obrzydzeniem na afę i mówi.
Panie ona stoi ze 3 miesiące nie odpalana i nie wiem czy jej ten sprzęt pomoże.
Odśnieżyłem ,otworzyłem i odpaliłem za pierwszym pokręceniem.
Miny pracownika i gapiów bezcenne:)

S&S wyłączasz przyciskiem :) Ja nie używam, bo mam do pracy ok. 5km. No nic, jutro rano nie pojadę do pracy, tylko poczekam na otwarcie warsztatu, który (na szczęście) mam tuż pod domem. Chyba, że odpali, bo teraz jest tylko -9 :P

a to dlaczego?

Jest możliwe wyłączenie w jaki sposób ? Czyli co, start stop nie sprawdza się podczas mrozów ?

Niestety w mojej wersji nie da się wyłączyć na stałe systemu Star&Stop. Od razu po włączeniu silnika wyłączam ten system przyciskiem.
Podczas mrozów i krótkich dystansów bezsensu jest używanie tego systemu. Jak auto masz niedogrzane plus w kabinie nie została osiągnięta temperatura zadana to po wyłączeniu silnika praktycznie za chwilę ponownie się on włączy. Dodatkowo turbosprężarka też cierpi przez ten system.

S&S wyłączasz przyciskiem :) Ja nie używam, bo mam do pracy ok. 5km. No nic, jutro rano nie pojadę do pracy, tylko poczekam na otwarcie warsztatu, który (na szczęście) mam tuż pod domem. Chyba, że odpali, bo teraz jest tylko -9 :P

A przypadkiem start&stop nie wyłącza się sam przy minusowych temperaturach ? Pierwsze generacje układu tak miały z tego, co czytałem ( nie chodzi mi konkretnie o Alfę ale o system s&s ).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A u mnie 0:2, a może nawet 0:3.

Użytkuję mito od końca października 2016, czyli jestem "kot". Pierwsze dwie naprawdę mroźne noce i:
1) kłopot z otworzeniem drzwi - ale udało się
2) dzisiaj bez problemu otworzyłem ale nie mogłem zamknąć (jechałem do garażu ściskając drzwi w ręku - jaja :), godzina w garażu w +4 C pomogło)
3) dwa razy wysiadło wspomaganie podczas jazdy.

Ale za to pali z pierwszego...

A Wy jakie macie przypadki, na co się mam jeszcze nastawiać i czego spodziewać?

pad aku- przy objawach jakie podałeś ze wspomaganiem- jak ma mało prądu to odcina poszczególne opcje.
podładuj gada

U mnie problemem był alternator. 3 akumulator wymieniłem razem z alternatorem i problemy zniknęły. Co wiecej założyłem ogrzewanie postojowe i przed odpaleniem silnika zużywam jeszcze energię z akumulatora.

U mnie problemem był alternator. 3 akumulator wymieniłem razem z alternatorem i problemy zniknęły. Co wiecej założyłem ogrzewanie postojowe i przed odpaleniem silnika zużywam jeszcze energię z akumulatora.

Napisz jakies szczegoly o ogrzewaniu postojowym.

Czym więcej elektroniki w aucie tym większy problem przy niskich temp. - w aku brakuje prądu a przez to siada napęcie i mamy różne cyrki. Ja osobiści pochwale się że moja 147 nic nie robi sobie z tych mrozów (aku ma 2lata - Centra). W sobotę wsiadam do Alfiny i odpalam jakby nigdy nic, obok sąsiad "katuje" Lexusa i zonk :) Mówi do mnie na odchodne - "A mówię że Alfy się psują" a Ja mu na to "Mówią że japończyki są niezawodne ;)"

Amortyzatory
Powrót