[MiTo] MiTo kontra mróz- 0 : 1

PanPe

Nowy
Auto
MiTo, 0.9l, distinctive.
Niestety, temperatura poniżej 20*C unieruchomiła mi auto. Zanim jednak wezwę kogoś z kablami i urządzę wesołe przedstawienie dla sąsiadów, chciałbym zapytać Was o radę. Auto jest z 2013 roku, czyli akumulator w miarę nowy. Jeżdżę po mieście, ale sporo, więc był też raczej naładowany. Natomiast wczorajsze próby rozruchu wyglądały tak:

Normalnie włączyły się światła, radio i nawiew, ale przy odpalaniu silnika:
- słychać odgłos odpalania, ewidentnie akumulator "ma siłę", żeby kręcić rozrusznikiem;
- kontrolki włączają się i gasną (ale nie wszystkie, tylko te, które prawidłowo by świeciły);
- włączają się wycieraczki przednie (mimo, że są wyłączone);
- włącza się lampka przy podsufitce.

Po pięciu próbach zrezygnowałem i zastanawiam się, czy wzywać taxi z kablami, czy może od tego mrozu w ogóle "zwariowała" elektronika i trzeba albo przeczekać, albo wzywać lawetę? Proszę, poradźcie!

Poczekaj może do południa jak temp się troszkę podniesie, zadbaj o dodatkowy prąd i spróbuj odpalić. Sprawdź napięcie na klemach, ewidentnie spada napięcie podczas rozruchu i elektronika glupieje.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Dziękuję, spróbuję. Swoją drogą zawsze zastanawiało mnie, dlaczego inaczej niż np w japońskich autach, które znam, w Fiacie najpierw włącza się radio, nawiew, światła, a potem dopiero rozrusznik... Zupełnie na odwrót.

2013 to nie jest w miare nowy aku. Przyjeto, ze aku starcza na 5 lat - w zaleznosci od tego jak sie dane auto uzytkuje. Bardzo mozliwe ze przy Twoim trybie aku wlasnie stwierdzil basta..

Aku słabe. Ja mam nówkę, i odpala bez problemu.

jazda po mieście zabiał aku- masz spadki napięcia stąd chaos kontrolek- podłącz kable zagada i rozglądaj sie za aku ale na początek próba ładowania.

Dziękuję za porady- tak zrobię, ale swoją drogą po prostu się zdziwiłem, bo auto z 2013, ale pierwsza rejestracja i użytkowanie dopiero od maja 2014, poza tym jakieś 2 tygodnie temu byłem na "wycieczce" 1800 km, więc wydawałoby się, że trochę się podładował. Do tego nigdy nie używałem S&S. A na koniec- miałem toyotę i w rodzinie są toyoty i tu sprawa aku pojawia się mniej więcej po 7-8 latach od zakupu. Ale faktycznie- fiat to nie toyota i fabrycznie montowane baterie na pewno są innej klasy, więc nie będę narzekał. Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
miałem toyotę i w rodzinie są toyoty i tu sprawa aku pojawia się mniej więcej po 7-8 latach od zakupu. Ale faktycznie- fiat to nie toyota i fabrycznie montowane baterie na pewno są innej klasy, więc nie będę narzekał. Pozdrawiam!
Nie lubię, kiedy ludzie uogólniają. W czym toyota jest lepsza?? W rankingach opłaconych??? Jak masz db aku, świecie to każde auto zagada. Jak masz sprawne mechanicznie to i przy -25 zapali "od strzała" Moje przy -17 od razu odpaliło, bez żadnych problemów a ma 17 lat. A widziałem już w tym roku i mercedesy, i volvo i inne nowsze auta,które miały problem.

Nie lubię, kiedy ludzie uogólniają. W czym toyota jest lepsza
W niczym / no może ,że jest paskudna z wyglądu:P/a miałem Toyotę .
Psuła się tak samo jak inne marki tylko z jedną różnicą ceny na części w tym czasie były kosmiczne.
Po Toyocie właśnie obiecałem sobie -nigdy diesla

nie kolego- po prostu fizyki nie oszukasz - miasto częste gaszenie silnika i odpalanie krótkie trasy- nie dziwota że pada aku- po prostu nie zdąży sie naładować to co stracił na rozruch. I proszę nie porównuj aku sprzed lat do obecnych- wszystko ma teraz wytrzymać okres gwary i tyle- takie czasy. Aku z moje Pandy z 2004 r do dziś służy w.... Passacie kumpla - właśnie przed chwilą mimo 25 stopniowych mrozów w nocy bez kłopotu odpalił.

- - - Updated - - -

Psuła się tak samo jak inne marki tylko z jedną różnicą ceny na części w tym czasie były kosmiczne.

właśnie obserwuje przez okno drugi dzień walki sąsiada z pugiem Partnerem HDI - auto ma 2 miesiące i nalot coś ok 2,5 tkm - wczoraj padł aku - dziś oprócz trupa aku zamarzł system AdBlue - ot technika

No właśnie !

- - - Updated - - -

właśnie obserwuje przez okno drugi dzień walki sąsiada z pugiem Partnerem HDI - auto ma 2 miesiące i nalot coś ok 2,5 tkm - wczoraj padł aku - dziś oprócz trupa aku zamarzł system AdBlue - ot technika
o to chodzi, uśmiech u mnie bezcenny, kiedy odpalam starą alfe od razu, a sąsiedzi z kilkuletnim mercedesem mają problem :)

85.jpg

Akurat wczoraj miałem taki przypadek;)

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Hahaha, u mnie niestety dokładnie odwrotna sytuacja- matizy, golfy, fabie, uno- wszystko jeździ, a czteroletnia alfa nie :) A w czerwcu na przeglądzie w ASO aku miał 91%...

naładuj aku i będzie to samo- 4-letnie auto to już nie nowe auto

naładuj aku i będzie to samo- 4-letnie auto to już nie nowe auto
W teorii powinno lepiej się zachowywać niż 10-letnie. Prawda jest taka, przy tak ekstremalnych temp jakie teraz mamy typu -15 i więcej prawda wychodzi na jaw. W jakiej kondycji mamy auta. I nie mówię też o elektronice, ale też o zawieszeniu. To teraz jeśli słychać trzaskanie, trzeszczenie i inne tego typu odgłosy, to wiadomo, że zawiecha się kłania.

w praktyce 10 letnie może mieć swieży aku :D i teorai w pis....

Ja mam auto od nowości z 2011 roku. Cały czas mam oryginalny aku i jeżdżę po mieście, rzadko w trasie. Bez problemu auto odpaliło przy -25stopniach i to od pierwszego strzała. Na początku używałem start&stop ale potem zrezygnowałem z używania tego wynalazku. Raz podczas użytkowania wyświetliła mi się dyskoteka na desce i wtedy miałem niedoładowany aku. Pojechałem akurat w dłuższą trasę i wszystko wróciło do normy.

Czasami z akumulatorami jest tak, że trzyma napięcie ale podczas obciążenia już nie. Wtedy z reguły jest w nim zwarcie i niestety aku trzeba wymienić na nowy. Może tak być w twoim przypadku.

Amortyzatory
Powrót