• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[MiTo/Giulietta] porady przy zakupie aut nowych

Dobry wieczór. Jestem na etapie zakupu nowej Giulietty. Przeglądałem stock, ale jako opcję drugą rozważam wzięcie coś skonfigurowanego pod siebie. Czy z doświadczenia wiecie, który salon jest najbardziej przychylny jeżeli chodzi o rabaty cenowe? Nie chcę wysyłać w ciemno zapytań do każdego. Zakładam, że wszystko jest kwestią indywidualną, ale ciekawi mnie czy większy rabat % uzyskam na cenę stockową czy pod zamówienie? Dziękuję i pozdrawiam.

Zobacz AutoDiug w Słupsku.
Mają kilka fajnych sztuk na stocku...

Pytanie ile klient da i czy za tyle będą chcieli się pozbyć.
Ja mogę dać góra 70 tys. i właśnie się zastanawiam nad drugą dla żony.

Wydaje mi się, że niestety zakończyli w marcu produkcję Giulietty.

SUV Tonale, ale to najwcześniej za 2 lata.

Ekoterroryści z eurokołchozu nie pozwolą.

Nie. To FCA nie chce sprzedawać samochodów.

To ciekawe dlaczego wygaszono wszystkie silniki, które emitowały według nich za dużo "trucizny" pod nazwą CO2 i wsadzane są teraz jakieś badziewia typu Firefly 1.0. Gdyby nie to CO2, to by ich na świecie nie było.

Ostatnia edycja:
Zapytaj się FCA dlaczego mają bardzo paliwożerne silniki.
1.4MA 140KM pali mi minimum 11.5l/100km, a Fiesta 1.5 200KM poniżej 10l.

Ale mnie to nie obchodzi. Stać mnie na benzynę, to kupuję taki który pali więcej. Nie stać mnie - kupuję rower. Proste jak budowa cepa i nie trzeba nikogo pytać.
ps. Mnie 1.4 MA pali 8.6 odkąd pamiętam.

Zapytaj się FCA dlaczego mają bardzo paliwożerne silniki.
1.4MA 140KM pali mi minimum 11.5l/100km, a Fiesta 1.5 200KM poniżej 10l.

Zapomniałeś dodać, że te 11,5 to w Crossoverze a te 10 l w lekkim samochodzie klasy B i z 3 cylindrami. W Giulietcie żeby MA palił 11,5 litra trzeba jeździć chyba tylko po centrum miasta.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Fiesta spaliła mi 10l/100km gdy cały bak przepaliłem na zabawę. Normalnie mieszczę się w 9l.* Fiesta 200KM nie jest lekka. Chłodzenie tej mocy, szpera muszą ważyć. Jest 50 kg różnicy. Przy 80 km/h Fiesta jedzie na 2 cylindrach i pali poniżej 4l/100km, Fiat powyżej 6l. Przy tej prędkości wpływ oporów powietrza jest pomijalny. Mito 1.6 diesel paliło mi średnio 7.2l*. Dużo.

* przy moim stylu jazdy.

Fajnie że Fiesta mało pali ale to świeży silnik i o specyficznej konstrukcji, tzn dużej pojemności ale tylko z trzema cylindrami. Wiadomo, że stara konstrukcja z czterema będzie dużo więcej paliła. Spalanie 1.5cyl Fiesty można by porównywać do nowego fiatowskiego silnika Firefly 1.3 ale nie zdecydowali się go zamontować w Giulietcie, ma być za to w Tipo po faceliftingu podobno już w tym roku.

Giulietta to bdb samochód. Cenowo też jest ok.
Dziwię się FCA, że sposobem Golfa nie zaktualizowali jej.

Amortyzatory
Powrót