[MiTo/Giulietta] porady przy zakupie aut nowych

Troche szkoda, bo ten schowek wydawal mi sie fajnym rozwiazaniem.

Książka telefoniczna z Blue&Me samochodowego, czytanie SMS i tym podobne bajery, podawanie dojazdu do najbliższej stacji, gdy kończy się paliwo, sterowanie klawiszami w kierownicy, brak kabli (wtykasz nawigację w złącze w desce).

Czyli nic ponad standard w TomTom. Mialem nadzieję, że podłączają to pod komputer samochodu i dostajemy spalanie, zasięg,itp.
500 zł (chyba tyle kosztuje MyPort) za samo gniazdo USB to lekka przesada.

Czyli nic ponad standard w TomTom. Mialem nadzieję, że podłączają to pod komputer samochodu i dostajemy spalanie, zasięg,itp.
500 zł (chyba tyle kosztuje MyPort) za samo gniazdo USB to lekka przesada.

Wtedy nikt by nie kupił nawigacji wbudowanej.
Ja dość długo się zastanawiałem miedzy navi wbudowaną i tomtomem bo to wyswietlanie doładowania i przeciążenia robią wrażenie (na chwilę). Jednak wziąłem tomtoma i narazie jestem zadowolony choć mam samochód od kilku godzin :) nie mogę zawiele jeszcze napisać o samej nawigacji ale napewno działa sprawniej i wyznacza "normalne" trasy oraz informuje o radarach (możliwość aktualizacji) w porównaniu do navi wbudowanej w audi którym się wcześniej przemieszczałem.
500zł za estetyczne wykonaną dziurę w desce to nie tak strasznie dużo ;) biorąc pod uwagę brak kabli, brak dziwnych uchwytów na szybie i wolne gniazdo 12v

A jestem ciekaw czy mozna mocowanie dokupic pozniej...
Pewnie funkcjonuje to jako czesc zamienna. A wiazka, znajac zycie, grzecznie sobie lezy pod obecnym schowkiem...

Moze ma ktos dostep do katalogu czesci zamiennych i moze sprawdzic?

Na alfaowner koleś pisał, że chciał zamówić jeszcze przed odbiorem, ale powiedzieli mu, że Alfa już minęła ten etap produkcji, kiedy można to dołożyć, więc na 99% nie.

Na alfaowner koleś pisał, że chciał zamówić jeszcze przed odbiorem, ale powiedzieli mu, że Alfa już minęła ten etap produkcji, kiedy można to dołożyć, więc na 99% nie.

Tu raczej chodzilo o to, ze auto juz skonfigurowane, wiec nie beda latac po fabryce i podmieniac plastiki.
Mocno bym sie zdziwil gdyby, w dobie normalizacji, wiazki przewodow sie roznily miedzy wersja ze schowkiem a wersja z mocowaniem TTom. Nie chce sie wymadrzac, ale moge sie zalozyc o dobre piwo, ze wiazka jest zaczepiona pod schowkiem. Dokladasz gniazdo, pewnie dwa klikniecia w komputerze i masz zestaw montazowy dla TomTom. Inna sprawa, ze koszt tego plastiku moze powalic, sklada sie on ze schowka, nawiewow i klapki - obstawiam 500-700pln.

Sprobuje jutro podjechac do Alfy, zapytam o cene...

Wiązka pewnie jest, gorzej z "dziurą"... Gniazdo nie jest w miejscu schowka tylko sporo bliżej kierowcy.

500zł za estetyczne wykonaną dziurę w desce to nie tak strasznie dużo biorąc pod uwagę brak kabli, brak dziwnych uchwytów na szybie i wolne gniazdo 12v
Ta dziura to samo gniazdo czy też coś do mocowania? Da się tam wpiąć inny sprzęt np. PDA z Automapą?

Wiązka pewnie jest, gorzej z "dziurą"... Gniazdo nie jest w miejscu schowka tylko sporo bliżej kierowcy.

tak jak pisalem, caly plastik do wymiany: nawiewy (w jednym kawalku z ramka i dnem schowka), klapka schowka.
Jesli dobrze sie przyjrzalem w salonie, to robisz "klik", wyciagasz jeden plastik a potem klik i wciskasz nowy.

Jeszcze 10 minut dywagacji i pojde do garazu sprawdzic co jest pod tym plastikiem ;)

To jest interfejs dedykowany dla jednego konkretnego urządzenia portable marki TomTom (do nabycia w salonie Alfa Romeo)

To jest dla mnie jasne.
Tylko jeśli TT nie ma żadnych dodatkowych funkcji poza standardowymi, to ten cały interfejs to prawdopodobnie po prostu zwykłe USB do samego zasilania a sterowanie z kierownicy odbywa się przez Blue&Me za pośrednictwem bluetooth.
Może posiadacze TT sprawdzą w dokumentacji czy gniazdo to zwykłe USB, czy coś jest jeszcze przesyłane po kablu? Z tego co wiem standardowe ładowarki i inne akcesoria pasują. Przecież jakoś trzeba podpiąć to do kompa by zaktualizować mapy.

Ostatnia edycja:
Jak oglądałem jedną julkę (bazową sądząc po cenie) to nie miała navi ale schowek jak najbardziej był. Umieszczenie tam swojej navi + podprowadzenie przewodów to chyba łatwa sprawa. A ktoś na forum się dobierał przez schowek do radia.

To jest dla mnie jasne.
Tylko jeśli TT nie ma żadnych dodatkowych funkcji poza standardowymi, to ten cały interfejs to prawdopodobnie po prostu zwykłe USB do samego zasilania a sterowanie z kierownicy odbywa się przez Blue&Me za pośrednictwem bluetooth.
Może posiadacze TT sprawdzą w dokumentacji czy gniazdo to zwykłe USB, czy coś jest jeszcze przesyłane po kablu? Z tego co wiem standardowe ładowarki i inne akcesoria pasują. Przecież jakoś trzeba podpiąć to do kompa by zaktualizować mapy.

TomTom oprocz podstawowych funkcji posiada jeszcze taki bajer jak ecoDrive info ;) reszte sprawdzę jutro.
Co do samego gniazda wydaje mi sie że jest to tylko zasilanie bo wszystkie informacje wysyłane są pomiędzy TT a blue&me poprzez bluetooth.

Jak oglądałem jedną julkę (bazową sądząc po cenie) to nie miała navi ale schowek jak najbardziej był. Umieszczenie tam swojej navi + podprowadzenie przewodów to chyba łatwa sprawa. A ktoś na forum się dobierał przez schowek do radia.

Jak jest My Port pod tomtoma to schowka nie ma na 1000%.

Ostatnia edycja:
Jak jest My Port pod tomtoma to schowka nie ma na 1000%.
Skoro jedno wyklucza drugie to brałbym schowek. Pokombinowałbym tak aby otwierając go podnosiła sie navi. A pewnie kwestia czasu aż pojawi się więcej aplikacji skojarzonych z interfejsami EOBD np. na windows CE. Wtedy można sobie tam oglądać wszystko i zrobić dodatkowa tablicę przyrzadów a i przy pobieżnej diagnostyce będzie pomocne.

Ostatnia edycja:

W dokumentacji nie sprawdzałem bo takowej nie znalazłem ale patrząc na uchwyt do tomtoma od spodu są tam tylko dwa styki więc to tylko zasilanie :)

Amortyzatory
Powrót