• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[33] Mia Bella 33 1,7IE

Dlatego właśnie boję się ruszać blachę w 75. Bo wygląda na zewnątrz bardzo dobrze, a po rozebraniu może okazać się, że nie jest tak różowo... Powodzenia w renowacji!

Dlatego właśnie boję się ruszać blachę w 75. Bo wygląda na zewnątrz bardzo dobrze, a po rozebraniu może okazać się, że nie jest tak różowo... Powodzenia w renowacji!

;-))))))))

W starszych alfach przynajmniej wiadomo czego się spodziewać i gdzie. W nowszych - niestety trzeba się spodziewać wszystkiego :D

A autorowi gratuluje podejścia do tematu. Skąd brać tak dokładnych blacharzy??? W mojej czarnej 75 jest to samo, albo i jeszcze gorsze z pasem tylnym.

Ostatnia edycja:
Szacun za podejście do odbudowy. Mam nadzieję, ze odwdzięczy się frajdą z jazdy i brakiem awarii
dzięki, również mam taką nadzieję ;)

no właśnie, ja myślałem że do roboty będą tylko progi no i coś z tyłu, a wyszło jak wyszło :(

A autorowi gratuluje podejścia do tematu. Skąd brać tak dokładnych blacharzy??? W mojej czarnej 75 jest to samo, albo i jeszcze gorsze z pasem tylnym.

dzięki, kolegę blacharza spotkałem przypadkowo jak jechałem Sprintem, dał mi namiary do siebie i tak po kupnie 33 odezwałem się do niego ;) Naprawdę jest mega dokładny i wszystko potrafi zrobić, niema rzeczy niemożliwych do wykonania, ten pas od mocowania zamka klapy, po dorobieniu, wygląda jak oryginał :D no ale coś za coś, do najtańszych nie należy :D

redziar, możesz zapytać swojego blacharza czy można łatki zrobić z blachy nierdzewnej i czy da się to pospawać ze zwykłą blachą jak na nadwoziu czy na podłodze?

redziar, możesz zapytać swojego blacharza czy można łatki zrobić z blachy nierdzewnej i czy da się to pospawać ze zwykłą blachą jak na nadwoziu czy na podłodze?

Da się, ale skład chemiczny jest inny i może rdzewieć na łączeniu :P

Ale rdzewieć może od samego styku, czy musi być dodatkowo elektrolit typu dostęp wilgoci? Bo podkład, szpachla, baza i klar chyba nie puszczą wilgoci?

W tym przypadku może rdzewieć pod wpływem czynników atmosferycznych, ale jak łączenie zabezpieczysz tak jak blachę, to nic się nie stanie. Tylko, czy to jest opłacalne blachę nierdzewną wstawiać? To przecież kosztuje około 14 zł/kg. A zwykła blacha około 2,5 zł/kg.

Nie do końca. Jeżeli łączysz dwie różne stale, będziesz miał różnice potencjału elektrochemicznego i utworzy się takie małe ogniwko galwaniczne. Więc może zardzewieć samo z siebie po jakimś czasie.

Powiem inaczej - da się to zrobić, ale spawacz musi się znać i umieć.

Ostatnia edycja:
Dzisiaj odwiedziłem warsztat i porobiłem parę fotek :D Tak jak przypuszczałem prawa strona jest w jeszcze gorszym stanie co lewa :(
Progi całe przeżarte, aż doszło do podłogi. Jednak poprzednie nieumiejętne naprawianie, dało o sobie znać, zresztą widać na zdjęciach w jak sposób progi były zabezpieczone:( ah Ci nasi blacharze :evil:
70fx.jpg

6uz6.jpg

9xh5.jpg

k3b9.jpg

Miejsce mocowania siedzenia również całe przeżarte, razem z tym zaczepem do którego wkręca się siedzisko :( jeszcze trochę a pasażer mógłby wypaść :( łączenie podłogi razem z progiem z przodu nie istniało, tył wygląda trochę lepiej.
3qta.jpg

o1r6.jpg

uh42.jpg

9fld.jpg

to00.jpg

błotnik wycięty i trzeba przyspawać reparatórkę
0ftq.jpg

4aff.jpg

rwoc.jpg

Takie rzeczy robią tylko masochiści... Ja przestałem po tym, jak koszty przekroczyły cenę zakupu auta :).

Czy robisz sobie kosztorys tego wszystkiego co przy swojej 33 robisz??

przy tej akurat robię, wiem że auto już dawno przekroczyło swoją wartość. Robię ją dla siebie i chce by była idealna i jeździła następne 20 lat, tych modeli po drogach już dużo nie jeździ, więc może kiedyś jej wartość wzrośnie:) Dla tego blacharka musi być zrobiona na tip-top. Jak skończą drugą stronę, buda idzie do piaskowania całego tyłu i zawieszenia. Całe tylne zawieszenie zostanie od nowa złożone, śrubka po śrubce, nowe amortyzatory, sprężyny i powerflexy już czekają ;) Przód i silnik zostanie na sam koniec. Jutro będę u blacharza to porobię trochę zdjęć i wrzucę, jestem ciekaw ile się zmieniło od ostatniej wizyty:rolleyes:
Takie rzeczy robią tylko masochiści... Ja przestałem po tym, jak koszty przekroczyły cenę zakupu auta :).
też przestałem liczyć Sprinta, obiecałem sobie jednak że z tą wytrzymam do końca;)
Jak na razie nie zauważyłem żeby Redziar liczył koszty ;) No chyba, że coś przegapiłem...
na forum nie będę tego wrzucał bo po co, jak ktoś będzie chciał wiedzieć to napiszę mu na PW, na ogólnym takich rzeczy wolę nie pisać.

Widzialem ją na zywo :) zaraz po kupnie Radek zawitał pod moim domem i bylem w szoku. Autko wygladalo super, srodek czysty, zadbany prawie jak nowy. Troche szkoda, ze tak to wyglada po rozbebeszeniu :( szkoda dla Radka ofcourse bo dla Alfy to wygrany los na loterii:) dostanie drugie, nowe lepsze zycie. Reanimacja w "szwajcarskiej klinice " a nie w "szpitalu powiatowym w pierdziszewie" to tak dla tych co o koszty pytają :)

Ja w swojej V6 liczę wszystko i zapisuję. Tak mam od samego początku. Poprzedni dwaj Niemcy którzy użytkowali moją V6 każdy serwis i wymianę wszystkich elementów mieli udokumentowane. Tak swoja drogą według faktury moja 155 V5 Sport kosztowała dokładnie 51850 marek.

Widzialem ją na zywo :) zaraz po kupnie Radek zawitał pod moim domem i bylem w szoku. Autko wygladalo super, srodek czysty...
dzięki Witas za miłego posta ;)

Tak swoja drogą według faktury moja 155 V5 Sport kosztowała dokładnie 51850 marek.
szkoda że teraz nie maja takiej wartości w euro:D

dziś kolejna wizyta w klinice z myślą iż prace zbliżają się wielkimi krokami ku końcowi, na miejscu okazało się że, owszem zbliżają ale nie tak szybko jak bym tego oczekiwał:( Co kawałek są jakieś odkrywki złota, co mocno spowalnia robotę, powoli zaczyna mnie to już wkurzać:mad: Jestem ciekaw czy wszystkie 33 tak mają:confused:czy po prostu moja jest taka wyjątkowa:rolleyes:

mocowanie siedzenia pasażera
ajli.jpg 5pfs.jpg o5if.jpg

ścianka tylnej kanapy, tego miejsca również ruda nie oszczędziła

xe24.jpg 3c39.jpg 4wsl.jpg 4hst.jpg ssm2.jpg

podłoga pasażera była..., w sumie to jej prawie nie było

9fld.jpg gwgh.jpg nlv5.jpg mbwi.jpg q29j.jpg

dzięki Witas za miłego posta ;)

szkoda że teraz nie maja takiej wartości w euro:D

dziś kolejna wizyta w klinice z myślą iż prace zbliżają się wielkimi krokami ku końcowi, na miejscu okazało się że, owszem zbliżają ale nie tak szybko jak bym tego oczekiwał:( Co kawałek są jakieś odkrywki złota, co mocno spowalnia robotę, powoli zaczyna mnie to już wkurzać:mad: Jestem ciekaw czy wszystkie 33 tak mają:confused:czy po prostu moja jest taka wyjątkowa:rolleyes:

mocowanie siedzenia pasażera
Pokaż załącznik 118764 Pokaż załącznik 118765 Pokaż załącznik 118766

ścianka tylnej kanapy, tego miejsca również ruda nie oszczędziła

Pokaż załącznik 118767 Pokaż załącznik 118768 Pokaż załącznik 118769 Pokaż załącznik 118770 Pokaż załącznik 118771

podłoga pasażera była..., w sumie to jej prawie nie było

Pokaż załącznik 118773 Pokaż załącznik 118772 Pokaż załącznik 118774 Pokaż załącznik 118775 Pokaż załącznik 118776

Wiem, że pytanie nie na miejscu, ale ile kosztuje taki remont blacharski u takiego fachowca? Czeka mnie to samo z moją czarną 75 która generalnie kupy się trzyma i w ogóle, ale tu i tam ją chrupie rude dziadostwo ;-) Odpowiedź może być na priv, co by w oczy nie kłuło nikogo :P

Amortyzatory
Powrót