[159] metaliczny szum podczas jazdy (skrzynia biegów, klima)

Zastanawiam się czy nie pomogłoby zaplikowanie ceramizera do skrzyń biegów i przy okazji wymiana oleju w skrzyni .

niestety nie pomoże - tak zrobiłem i dalej szumi. Wg mnie to łożysko na wałku głównym bo na wszystkich biegach szumi, ale kolega wyżej pisze że wymiana nie pomoże - dlaczego?

W takim razie też zaleję ceramizera i przy okazji jakiś porządny olej do przekładni bo ten oryginalny ma raczej średnie parametry.

u mnie szumi tylko 5.i 6. bieg. Zacznę od zmiany oleju. jakie powinien miec parametry?

kolega wyżej pisze że wymiana nie pomoże - dlaczego?
tak stwierdził mechanik. Wymiana łożyska nic nie da. Skrzynia M32 hałasuje i będzie hałasować. Tak mi powiedział jak kupiłem bellę, mineło 12 tkm i nic się nie dzieje, a po wlaniu ceramizera trochę się wyciszyła.

Witam wszystkich,

to mój pierwszy post na forum.

U mnie również pojawił się metaliczny szum podczas jazdy [AR 159 1.9 JTD 150KM].

Dodam, ze mam alfę od nowości i wcześniej czegoś takiego nie było.

Objawy:

metaliczny szum w czasie jazdy słyszalny szczególnie od 3,4 biegu. Ciągły jednostajny.

Na pewno to nie jest tak że ta jednostka jest głośna...

Dodatkowo czasem miewałem dziwne ślizgania na 5 i 6 biegu ala ślizganie sprzęgła.

Alfa ma 94 tyś KM przebiegu i przyznam, że temat mocno mnie zaczyna denerwować.

pozdrawiam,
Michał

Proponuje przyglądnąć się sprężarce klimatyzacji, ew. Uzupełnić czynnik chłodzący

tak stwierdził mechanik. Wymiana łożyska nic nie da. Skrzynia M32 hałasuje i będzie hałasować. Tak mi powiedział jak kupiłem bellę, mineło 12 tkm i nic się nie dzieje, a po wlaniu ceramizera trochę się wyciszyła.

Nie będzie hałasować, jak wymienisz łożyska.

- - - Updated - - -

u mnie szumi tylko 5.i 6. bieg. Zacznę od zmiany oleju. jakie powinien miec parametry?

Nic nie pomoże. ;)

OK, z lektury tego wątku wynika, że odpowiedzialne za szum jest łożysko na wałku głównym. U mnie dodatkowo głośno pracuje skrzynia na V i VI biegu. Postanowiłem więc wymienić łożysko na wałku głównym i łożyska odp. za te biegi.

Nie jestem mechanikiem więc proszę Was o info jakie części i gdzie najlepiej kupić.

Jak wymienie dam znać czy się coś poprawiło czy nie...:)

Mam ten sam problem,skrzynia szumi na każdym biegu,m można z tym jeżdzić,ale zastanawiam się nad wymianą łożysk.Czekam aż ktoś napisze,że wymienił łożyska w skrzyni i napisze ,że jest ok.Ciekawe jaki jest koszt takiej operacji.Dodałem ceramizera,ale efekt jest marny,albo żaden.

Jak wymienie dam znać czy się coś poprawiło czy nie...:)

czekamy z niecierpliwością na wieści, choć mam wątpliwości czy u mnie już nie było już wymieniane bo skrzynia jest zafajdana silikonem na złączeniu. Oby wymiana przyniosła efekt.

u mnie skrzynia była robiona na gwarancji dwa razy ostatni raz przy 100 tkm ( teraz 149 tkm), szum jest ale słyszalny dopiero po wyłączeniu radia i nawiewu.

Witam Panowie,

Borykam się z podobnym problemem. Ostatnio Alfa zaczęła wydobywać z siebie dziwne dźwięki.
Nie wiem czy jest to taki sam dźwięk, który tu opisujecie, więc postaram się dziś go nagrać i wrzucić na forum.
Dźwięk występuje po puszczeniu pedała gazu na dowolnym biegu, oraz przy przyspieszaniu dużą lub małą prędkością. Po wciśnięciu pedału sprzęgła albo wrzuceniu na luz dźwięk zanika.
Dodam że około 2 miesiące temu miałem wymianę sprzęgła i wysprzęglika.

EDIT: korekta, dźwięk zanika po wyrzuceniu na luz, w poniedziałek jadę do mechanika i zobaczymy co o tym myśli

Ostatnia edycja:
Witam Panowie,

Borykam się z podobnym problemem. Ostatnio Alfa zaczęła wydobywać z siebie dziwne dźwięki.
Nie wiem czy jest to taki sam dźwięk, który tu opisujecie, więc postaram się dziś go nagrać i wrzucić na forum.
Dźwięk występuje po puszczeniu pedała gazu na dowolnym biegu, oraz wtedy, kiedy wrzucam luz i auto toczy się z dużą lub małą prędkością. Po wciśnięciu pedału sprzęgła dźwięk zanika.
Dodam że około 2 miesiące temu miałem wymianę sprzęgła i wysprzęglika.

to dziwne, może to wcale nie skrzynia tylko wysprzęglik u nas hałasuje, np. jeśli kręci się razem z wałkem głównym w skrzyni. Ktoś ma wiedzę jak działa ten wysprzęglik?

to dziwne, może to wcale nie skrzynia tylko wysprzęglik u nas hałasuje, np. jeśli kręci się razem z wałkem głównym w skrzyni. Ktoś ma wiedzę jak działa ten wysprzęglik?

Ale kolega tonny napisał, że wymieniał wysprzęglik niedawno.
Ja mam identyczny objaw... Dodam, że jak słyszę do buczenie i wcisnę pedał gazu do podłogi to znika hałas...

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Ale kolega tonny napisał, że wymieniał wysprzęglik niedawno.
Ja mam identyczny objaw... Dodam, że jak słyszę do buczenie i wcisnę pedał gazu do podłogi to znika hałas...

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

no tak ale jak po wciśnięciu sprzęgła hałas znika to może to wskazywać na coś z wysprzęglaniem. To jest niezła zagadka :)

Wczoraj w czasie spokojnej jazdy usłyszałem właśnie metaliczny szum i przypomniał mi się ten temat z forum.
Mam kiepski ale popularny i wygodny nawyk prowadzenia lewą ręką,prawy łokieć na podłokietniku a dłoń opiera się na lewarku skrzyni biegów i właśnie wtedy ten metaliczny szum zawsze ma miejsce ale kiedy zdejmuję rękę z lewarka ten szum natychmiast znika.Nie wiem jakie ustrojstwo jest pod spodem lewarka przyczepione ale metalicznie szumi jak się go ciśnie z góry łapą.Jako laik myślę,że to też może jakiś trop...

coś w tym może być bo u mnie też przy zmianie biegów i pewnej pozycji lewarka szum na chwilę znika.

Bylem ostatnio z ciekawosci w kilku komisach i oblookalem kilka Alf 159. Udalo mi sie przejechac dwoma :)
Niestety albo stety w obu jest to samo. Podczas jazdy szuk wzrasta z predkoscia, niezaleznie czy na biegu czy luzie, niezaleznie czy wcisniety czy nie pedal sprzegla. Natomiast w kazdym przypadku ma znaczenie na ktorym biegu na V i VI przy utrzymywaniu predkosci i ruszaniu lewarkiem w lewo i prawo dzwiek zmienia natezenie. Okazalo sie ze moja bella i tam najciszej szumi w porownaniu z ogladanymi.
Ja na razie nie przejmuje sie i jezdze dalej, jutro albo w przyszlym tygodniu zapodam jeszcze caramizer i zobaczymy czy lekko wyciszy go.
Jak nie to czekam na dalesze postepy w waszej walce z tym szumem.

Amortyzatory
Powrót