• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Mechanik!!Warszawa!!

Niestety pozajmowane terminy już, wiadomo w sobotę tłok... Może jest jakiś nieautoryzowany dobry serwis, który specjalizuje się w Alfach? Do Pablogarage mam trochę nie po drodze, poza tym ten samochód był tam serwisowany, więc wolałbym go sprawdzić w innym...

Gdzie można przetrzepać przed zakupem dobrze samochód w Warszawie? Chciałem podjechać do Twardowskiego, ale niestety w grę wchodzi jedynie sobota, a to zawęża mocno pole manewru...

Ja przegląd przedzakupowy robiłem w ASO Bołtowicz- jestem zadowolony- 350 zł; zajęło ponad 2 godz (planowo 1,5), w tym jazda próbna z mechanikiem, przegląd mechaniczny, diagnostyka komputerowa i ścieżka diagnostyczna.
Widać było że się przykładali.

Byłem, polecam, chłopaki przyłożyli się do roboty, jazda z mechanikiem itp. Przegląd trwał półtorej godziny i szczerze polecam, to były dobrze wydane trzy stówki :-)

Teraz drugie pytanie, jako że już jestem właścicielem ładnej 159 :-) szukam jakiegoś warsztatu/mechanika, blisko domu na Ursynowie, gdzie można zająć jakimiś pierdółkami (muszę zmienić linki hamulca ręcznego, czujnik biegu wstecznego, a wczoraj jeszcze padła linka w podnośniku szyby kierowcy). Do tej pory samochód serwisowany był u Pawła, i tam też zamierzam jeździć z ewentualnymi naprawami/wymianami, ale sami rozumiecie, że z takimi pierdołami to szkoda zawracać mu głowę i sobie nadkładać drogi :-) Podsumowując, szukam sprawdzonego warsztatu/mechanika w południowej Warszawie, gdzie będę mógł zająć się głupotami, nie martwiąc się, że ktoś poniszczy mi np. boczek drzwi przy wymianie mechanizmu podnoszenia szyby.

Czy ktos z kolegów zlecał w Warszawie czyszczenie kolektora ssącego? Chodzi o fizyczny demontaż i wyczyszczenie całości.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Szukam polecanego mechanika (-ów) w Warszawie do następujących napraw w mojej GT:

- wymiana tarcz i klocków hamulcowych z przodu,
- wymiana wahaczów tylnych z tylnej osi,
- wymiana belki pod chłodnicą,
- zaspawanie tlumika (brzmi, jakby gdzieś mu się coś przedziurawiło - strzelam, że jak dobry majster się znajdzie, to spawanie na jakiś czas pomoże),
- wymiana linki hamulca ręcznego.

Części chyba przywiózłbym swoje.

Ostatnia edycja:
Szukam polecanego mechanika (-ów) w Warszawie do następujących napraw w mojej GT:

- wymiana tarcz i klocków hamulcowych z przodu,
- wymiana wahaczów tylnych z tylnej osi,
- wymiana belki pod chłodnicą,
- zaspawanie tlumika (brzmi, jakby gdzieś mu się coś przedziurawiło - strzelam, że jak dobry majster się znajdzie, to spawanie na jakiś czas pomoże),
- wymiana linki hamulca ręcznego.

Części chyba przywiózłbym swoje.

Jak chcesz na południu (Prażmów) to pisz na PW.

Sprawdzałem, a później robiłem zawieszenie. Dość konkretne sprawdzenie w mojej obecności, pokazane dokładnie paluchami co i jak. Później wymiana 4 wahaczy i poprawka małych dupereli wiszących pod autem - osłon termicznych itp. Wszystko ok, cena również.
Robią głównie włoskie auta, byłem kilka razy, ruch po autach widziałem. Na plus wolne terminy i punktualność (ale nie było większych problemów przy wymianie).
Od siebie polecam.

Apropo AJS Service na zaciszu.

Byłem 2x. Pierwsza sprawa rozrząd, wszystko raczej ok, powiedzieli, że pompa wody w stanie bdb i nie ma sensu wymieniać, gwarantują, że do następnej wymiany (60kkm) wytrzyma. Wszystko sprawnie poszło. Zrobiłem od tej pory ze 2k km i jeździ. Wydawało mi się, że warsztat godny polecenia.

Za drugim razem wyciek z chłodnicy, nieduży, ale regularnie ucieka płyn. Telefon w poniedziałek, kazali przyjechać w środę rano, tak byłem. W czwartek wieczorem dzwonie, info zwrotne, że jeszcze nic nie zrobione, ale na jutro będzie. W pt po południu przyjeżdzam odebrać zgodnie z umową, nic nie zrobione, ale efekt prac jest ..

Na podnośniku był, dostaje info że faktycznie coś cieknie, ale niedużo i nie było czasu zajrzeć bo to trzeba cały przód ściągać żeby dostać się do chłodnicy. Dodatkowo poprosiłem, o ile to możliwe i by mieli, o śruby czy co tam jest w oryginale do dolnej osłony silnika bo u mnie ewidentnie wygląda jakby kilku brakowało -> złapali na trytytki, ale nie o to mi raczej chodziło. W środku (mam jasny alfatex) upierdzielone siedzenie kierowcy i boczek drzwi, zwróciłem uwagę, zostałem przeproszony, ale panowie nie mieli nic, żeby to wytrzeć, mokra ścierka nie podołała. Nie wiem też w jaki sposób auto było podnoszone na podnośniku, po powrocie brak jednego uchwytu/obejmy z tyłu na oryginalny podnośnik + wydaje mi się, że bardziej zdarte zabezpieczenie antykorozyjne z tyłu, tak jakby podnoszony był bez gumowych osłon ramion podnośnika. Wcześniej byłem pod autem, zabezpieczałem nawet przód w tych miejscach i tył wyglądał ok, teraz wygląda gorzej. Zaznaczam tylko, że trzeba na to zwrócić uwagę.

Ostatnia edycja:
Oni z podnoszeniem aut mają problemy. Mi z wgnietli jedną zaślepke w progu i dostawala się tam woda. Nieszczęście w porę zauważyłem :-)

Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka

Panowie, polecicie kogoś w centrum i okolicy kto uczciwie zajmie się elektromechaniką?
Moja 159 odmówiła posłuszeństwa. Nie odpala z kabli ani po ładowaniu prostownikiem, muszę gdzieś sholować, chciałbym blisko.

Na Szarych Szeregów ktoś został jeszcze?
z góry dzięki za podpowiedź.

ps. dzień dobry :)

Ostatnia edycja:
Ktoś korzystał z serwisu ALFA ROMEO w Markach obok serwisu VW Szewczyk? Tuż przy krajowej 8-ce.

arki AR.jpg

Panowie, kogo polecacie w Warszawie do ogarnięcia geometrii w 166? Najlepiej Mokotów i te okolice, ale oczywiście jak warto to pojadę dalej :-)

Ja ustawiałem geometrię na ul Syreny na Woli, gratis masz ścieżkę diagnostyczną i jeśli będą jakieś luzy w zawieszeniu to Cię odeślą i nic nie zapłacisz.

Nie pamiętam, coś ok 100zł, poszukaj sobie na ich stronie. Wpisz w googla, geometria syreny.

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót