• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

mechanik na śląsku

• Autor wątku Autor wątku FINSU
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Super. Jestem pozytywnie zaskoczony. Obecnie jedyny mechanik który sie starał i nie dał dupy.

Jest jakiś mechanik godny polecenia w okolicach Tychy/Katowice?
Przymierzam się do chipu mojej GT 1.9, więc chciałbym by przejrzano cały samochód ;p

Swoją drogą, jakiś godny chip tuning w tych okolicach?

zapytaj w cinsoft.pl - i przegląd i diagnostyke i remap zrobisz u Marcina

Ponawiam pytanie sprzed jakiegos czasu. Znacie moze kogos kto bylby w stanie dolozyc Tempomat do alfy 159?

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

Hej.

Od kliku dni podczas dodawania gazu auto wpada w wibrację ??. Szukam warsztatu z okolic Mysłowic który zna się na rzeczy i znajdzie usterkę.

Witam. Przyłącze się do rozmowy jeśli można. Szukam mechanika który w normalnej cenie wymieni dwumas oraz sprzeglo w AR 156 1.9 JTD w normalnej cenie w Tychach.

Ostatnia edycja:
Ja do serwisowania bardzo polecam warsztat w Tychach na Śląsku. Nazywa się SiegStar (siegstar.com) i jest na Jaśkowickiej 43. Dwa razy auto oddałem i dwa razy szybciutko się z robotą oprzątali. Wszystko fajnie, polecam!

Witam,
jest ktoś z okolic Czeladzi,Sosnowca,Bedzina lub zna kogoś godnego polecenia aby podłączyć moja Alfę pod kompa i podjąć się ewentualnej naprawy ? Wersja T-Jet 120KM. Problem w wyskakującymi błędami:
„Chceck engine”
„Hill holder”
„Steering corrector”
„VDC”

Zastanawiam się czy jest ktoś na śląsku kto ogarnąłby instalację tempomatu w AR 159... znalazłem warsztat pod Wawą, wolałbym jednak ogarnąć to na śląsku. Ktoś coś?

O ile masz wszystkie potrzebne rzeczy to nie jest to trudna sprawa samemu do ogarnięcia, sprawa prawie 'plug-n-play' - zależy od twej konfiguracji, ale o ile masz 2007 rok (pewnie przed lift) to większa szansa że wiązki będą na miejscu.
Sam to opisałem na Czeskim forum jak przerabiałem temat na mej byłej 159 - https://alfisti.cz/forum/viewtopic.php?f=37&t=10124&start=100#p413779 - pytanie czy władasz Czeskim :D i niestety aktualnie nie działają stare zdjęcia (migrują server), więc tych jest brak - ale jest tam też załącznik (3 wpisy wyżej), gdzie jest manual od gościa co też robił i na którym się wzorowałem. Ale gdzieś tu na forum pewnie też będzie szczegółowo opisane :)
Jak byś się podłączał pod kostkę d001 to zostało mi jeszcze 5 pinów, co wystarcza na jedną instalację i mogę ci je podarować.

O ile masz wszystkie potrzebne rzeczy to nie jest to trudna sprawa samemu do ogarnięcia, sprawa prawie 'plug-n-play' - zależy od twej konfiguracji, ale o ile masz 2007 rok (pewnie przed lift) to większa szansa że wiązki będą na miejscu.
Sam to opisałem na Czeskim forum jak przerabiałem temat na mej byłej 159 - https://alfisti.cz/forum/viewtopic.php?f=37&t=10124&start=100#p413779 - pytanie czy władasz Czeskim :D i niestety aktualnie nie działają stare zdjęcia (migrują server), więc tych jest brak - ale jest tam też załącznik (3 wpisy wyżej), gdzie jest manual od gościa co też robił i na którym się wzorowałem. Ale gdzieś tu na forum pewnie też będzie szczegółowo opisane :)
Jak byś się podłączał pod kostkę d001 to zostało mi jeszcze 5 pinów, co wystarcza na jedną instalację i mogę ci je podarować.

Potem ponoć trzeba jakieś magiczne "osiowanie proxy" wykonać XD niestety nie wiem o co chodzi i tak mam 2007 przedlift konfiguracja, jak wskazuje E-Per dla mojego VIN to wersja najuboższa czyli Impression.

W kwestii instalacji, to zdejmowałem dolną obudowę i nie widziałem tam podciągniętej instalacji tempo./kostki żadnej... :(

- - - Updated - - -

a dobra widzę, że tam od podstaw jest. to pytanie czy w ALFAOBD zrobię to osiowanie proxy, bo tylko do takiego programu mam dostęp. XD z czeskim sobie poradzę :)

Osiowanie proxy nie powinno ci być potrzebne do tego. Jedyne co się włącza przez diag jest żeby świeciła się kontrolka tempomatu jak go włączysz - ale działa i bez tego (tylko kontrolka się nie świeci).
O ile nie masz kabelka doprowadzonego pod kierownicę, to tak samo jak ja miałem, i prowadziłem kabel właśnie z tej kostki d001 co jest w prawo u nóg pasażera (za osłoną progu). Do niej są potrzebne te specjalne piny (mam, albo są na ebayu - link na czeskim forum). Tylko warto sprawdzić czy jest podciągnięta wiązka z ECU do tego konektora d001 (ale myślę, że będzie). No i potem tylko poprowadzić jakiś kabelek (ja używałem klasyczne sieciowe UTP - tanie, ma wystarczająco żyłek i dobrze się z nim pracuje) pod kierownicę i podłączyć manetkę tempomata :)

Panowie,

Wyślijcie proszę w prywatnej wiadomości lub w odpowiedzi na tego posta numer telefonu do Darka oraz do innego Pana polecanego na forum jako mechanika na śląsku ( nie pamiętam ksywki ale często jest tutaj polecany ). Kilka odgłosów doprowadza mnie do szału i potrzebuję znawce marki który przejedzie się samochodem, zdiagnozuje przyczyny i naprawi od a do z. Chodzi mi o 159-kę.

Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam
Sebastian

Witam

Mam pytanie, gdzie na śląsku można zrobić program w 159 Q4 2.4 Jtd i jaki jest orientacyjny koszt.

Pzdr

Ostatnia edycja:
Chłopaki może pytanie trochę z innej beczki. Podczas poszukiwań samochodu natknąłem się na p. Adriana w Tarnowskich Górach. Niedawno przeprowadził się z Będzina. Na podwórku kilka samochodów AR na handel (często można zobaczyć je na OLX czy Otomoto), sam jeździ Włoszką, widać że grzebie w garażu przy tych samochodach. Serwisował ktoś pojazdy u niego ? Przyznam, że mam do niego dość blisko i wygodnie byłoby tam serwisować 159.

Orientujecie się, czy Darek z Będzina zajmuje się jeszcze serwisem. Nr tel. do niego, który miałem nie działa.

Polecam K&M auto serwis na Swierklancu ;)

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Juz nie robi Alf

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie robi alf, czyli przerzucił się na inna markę? czy w ogóle zrezygnował?.
Szkoda było by takiego fachowca stracić w naszym regionie.

Amortyzatory
Powrót