• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] max prąd poboru na postoju

wojtasch

Nowy
Auto
Alfa romeo Giulietta 2012r 1.4 tb 170km
Witam
Czy ktoś mierzył w swojej dzuni prąd pobierany na postoju ???
U mnie jest 100mA. I tu rodzą się pytania bo w jednych autach jest to prąd niedopuszczalny a w innych całkiem normalny.
Rozładował mi się Akuś- naładowałem (24h prądem 6A) i pojechałem do sklepu z zamiarem kupna akusia. Okazało się że z nim wszystko ok.
Odpaliłem multiscana i :
Napięcie na postoju 12,3V
Napięcie ładowania bez obciążenia 14,3V
Napięcie ładowania z obciążeniem 13,9V
Spadek napięcia przy rozruchu do 9,3V
pz

Więcej jak 30 mA rozładowuje akumulator przy dłuższym postoju, jak jeździsz co dzień na większym dystansie to będzie OK

jeżdżę 7 dni w tygodniu tylko że krótkie dystanse- i może w tym problem, ale czy ktoś mierzył giuliettę i ile powinno być ???
Jak coś to siadam i szukam ubytku....

Marka i typ samochodu obojętny to akumulator jest rozładowywany. Alarm, centralny zamek, radio, pamięć webasta to wszystko razem nie powinno przekraczać 20 mA max!

Specjalnie dla ciebie zdjąłem klemę, podłączyłem w szereg miernik i wyszło, że moja alfa bierze 6mA. Jak mierzysz to warto chwilę poczekać bo na początku pobiera sporo więcej, później się stabilizuje na 6mA.

wyłączać po kolei bezpieczniki i szukać..może również być to dioda na alternatorze.Upierdliwa sprawa..mam to samo w aucie służbowym ..powodzenia :)

Amortyzatory
Powrót