[159] Mapy do InstantNav / RadioNav

No to może problem jest z czytnikiem, skoro oryginalnej karty też nie rozpoznaje.
Z microSD jest ten problem, że żeby zadziałała, musisz użyć konwertera na SD. Te konwertery przeważnie są marnej jakości i często nie działają.

[MENTION=71859]macinek102[/MENTION] - sprawdź wersję softu w radio (długie wciśnięcie menu) - może jest starsza niż 1.18 i nie działa z tymi mapami.
Czy pliki wypakowywujesz bezpośrednio na kartę, czy gdzieś indziej i później kopiujesz? Upewnij się, czy na karcie po wypakowaniu jest plik CD.inf
Możesz kontrolnie puścić upgrade softu do 1.19.01, nawet jeśli już masz tą wersję - może nadpisanie plików rozwiąże temat.

[MENTION=78046]podly[/MENTION] instalowałem software 1.19 i nie uruchomiło mi się navi ponownie. cały czas czarny wyświetlacz. CD wywala płytę i nic nie działa. ładnie narobiłem. co teraz mam zrobić żeby to przywrócić do wersji 1.18 lub żeby w ogóle coś ruszyło? nie mam pomysłu. Załamka.

[MENTION=77283]situla16[/MENTION] - nie wiem co się stało, to nie ja jestem autorem tego upgrade ale wiem, że wiele osób z niego korzystało. Napisz do mnie na priv - postaram się pomóc.

[MENTION=71859]macinek102[/MENTION] - sprawdź wersję softu w radio (długie wciśnięcie menu) - może jest starsza niż 1.18 i nie działa z tymi mapami.
Czy pliki wypakowywujesz bezpośrednio na kartę, czy gdzieś indziej i później kopiujesz? Upewnij się, czy na karcie po wypakowaniu jest plik CD.inf
Możesz kontrolnie puścić upgrade softu do 1.19.01, nawet jeśli już masz tą wersję - może nadpisanie plików rozwiąże temat.

OKI
sprawdzę ale dopiero w czwartek i dam znać

Ja mam ten sam problem, próbowałem na różnych kartach i microsd i kupiłem nawet dwie różne SDHC (czyli zwykłe) po 8 GB... System FAT32... A tak samo mi oryginalna karta nie działa - tyle, że jak ją wkładam do laptopa to jej w ogóle nie widzi, więc chyba naprawdę jest uwalona.

zrobiłem upgrade i dalej nie działa. W sensie miałem już 1.19 ale reinstalowałem to (swoją drogą z 15 minut zeszło, więc się nie bójcie jak robicie tylko trza czekac (na włączonym SILNIKU!)).

Ktoś miał czarny ekran tutaj, spróbuj może włożyć płytę i ponaciskać przyciski po paru minutach. U mnie było czarno długo ale wcisnąłem wszystko co się dało, bo myslałem, że uwaliłem - i albo zbieg okoliczności albo rzeczywiście ruszyło.

Kolega [MENTION=78046]podly[/MENTION] mówiłeś coś o skrypcie by po polsku było - możesz wrzucić?

[MENTION=68282]oran[/MENTION] nie chcę wrzucać skryptu 'publicznie' bo próba wsadzenie języka od nieodpowiedniej wersji może ubić nawigację, poza tym muszę wiedzieć jaki język podmienić na jaki.
Jeśli nie działa Ci czytnik map, to i tak tego nie uruchomisz :(

Próbował ktoś z kartą microsd i mu odpaliło? Bo nie wiem czy ryzykować.

A jak włożysz do swojego czytnika kartę z błędnymi mapami, albo np z muzyką to wyskoczy taki własnie komunikat jak mi i koledze [MENTION=71859]macinek102[/MENTION] ? Unknow SD card coś tam coś tam? Ja nie wiem jak może się taki prosty mechanizm uwalić i to nie tylko mi, ale innej osobie również. Coś z softem pojetentego... wg mnie.

W ogóle mógłbyś pokazać dokładnie jaką kartę masz? Kupie taką samą - może zadziała...

Ostatnia edycja:
Nawi przyjmuje tylko karty na których znajdują się pliki CCT.DAT.inf albo CD.inf - w przypadku nieodnalezienia w/w plików zawsze wywalany jest błąd - nieobsługiwana SD karta, unknown SD card itp. w zależności od języka - więc jak najbardziej wsadzenie karty z mp3 albo z błędnymi mapami generuje błąd.
Z drugiej strony jednak, był też 'service news' na wymianę Instantów wyprodukowanych w okresie 13/07/2010 do 13/10/2010 własnie ze względu na problemy z czytnikiem SD, więc tu też może być przyczyna.

Używam najzwyklejszego starego Kingstona 8GB miniSD z przejściówką oraz szybkiego Sandiska Extreme 32GB mini również z przejściówką - obie działają bez zająknięcia.

Ostatnia edycja:
Ja mam teraz INTENSO 8gb i... DZIAŁA :) Do kolegi co mial podobny problem jak ja: wypakuj wszystkie pliki na karte, bez foldera! Tj wklej zawartość foldera, a nie razem z folderem. Tak ze jak klikniesz na kompie w karte to ci sie od razu pliki wyswietlą. Ja tak na początku robilem, ze wrzucilem caly folder na karte, a nide jego zawartosc ;) No ale mimo to na kingstonie ani sandisku nie poszlo, dopiero na gownianej karcie 8gb

Siedze w aucie i czekam az sie mapa zrzuci na karte teraz, kluczyk juz mi wygenerowalo ;)

[MENTION=78046]podly[/MENTION] a na PW ten skrypt wyślesz? Tak jak pisałem mam 1.19.01_RMN i ustawiony angielski.

[MENTION=74144]dpar[/MENTION] - nie da się. Wersja dla Giulietty różni się od wersji dla 159/Croma/Delta. Niestety, nie jest to tylko kwestia aktywacji opcji, w 'naszym' sofcie obsługa mp3_sd została ordynarnie wycięta.
Ale może uda się jakieś inne ficzery wycisnąć - pracuję nad tym ;)

[edit]
[MENTION=74144]dpar[/MENTION] nie obejrzałem do końca i nie skumałem, że chodziło Ci o grafikę - myślałem, że o odtwarzanie mp3 z karty SD.
Grafikę jest bardzo łatwo zmienić, są gotowe edytory do tego - Mira (od mirascripts) zrobił je dla RT4-RT6 i są kompatybilne z InstantNav - potrzebny jest tylko
grafik który przygotuje elementy. Cała grafika znajduje się w pliku HARM00\GEN_HA00.gph.bz2 na płycie z upgrade - można to otworzyć edytorem ze strony Miry: http://mira308sw.altervista.org/software/GPH_EDITOR (v01.13).zip
Logo startowe jeszcze łatwiej, jest w pliku SplashScreen.dds

Ostatnia edycja:
Tak, chodzi mi o grafikę. Można by ją było odświeżyć nieco.
MP3 z SD jest mi zbędne, bo mam od tego pendrive i to mi wystarczy.

W sumie nie wiem, czy podoba mi się bardziej ta grafika z moda Giulietty. Na pewno animowane elementy poprawiają wygląd. Jak pisałem - chętny grafik musiałby przygotować obrazki, bo cała reszta jest w sumie gotowa.
A co do mp3 z SD to jednak jest fajniej niż z USB w blue&me - jest dostęp do listy plików/katalogów tak jak przy odtwarzaniu płyty z mp3.
No i jak ktoś robi przekładkę, a nie zależy mu na telefonie, to mógłby wsadzić Instant i mieć mp3 z SD a nie tylko z płyty.
Ale może uda się coś z tym zrobić ;)

[MENTION=74144]dpar[/MENTION] - jasne, poszło :)

też mógłbym prosić?

- - - Updated - - -

Ogólnie podły, skąd ty to wszystko wiesz, robiłeś we fiacie? :D pewnie nie, DLATEGO tyle wiesz :)

Amortyzatory
Powrót