• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Malowanie felg

Teraz wydaje się mniejsza.
No Drift-r zawsze ciemne "wyszczupla" . CO do ABidibi to ci powiem ,że jak masz czas to mogłeś przez 1 dzien zrobic to sam za koszta minimalne. Ja robiłem moje zadarte ranty ( niektórzy na kopcu widzieli moje Mimy po krawężnikach ) , malowałem środki na czarny połysk i łączny koszt materiału wyszedł koło 60-70 pln - kilka rodzaji papieru ściernego , benzyna ekstrakcyjna , 2 puszki Bolla czarny połysk . Nie sciągałem lakieru bo nie było konieczności , pozatym na czyste alu może zle farba trzymać . Roboty było troche ale z efektu jestem dumny .100_0973.jpg100_0975.jpg100_0974.jpg. Niemam fotek jak wyglądały przed szlifem rantów ale ostatnia fota pokazuje przed i po malowaniu....

Jeszcze jakby zaciski odświeżyć było by git nad gity.

Jeszcze jakby zaciski odświeżyć było by git nad gity.
Kolaś zaciski jeno brudne ale jak nie zejdzie syf to dla ciebie pomaluja na nowo:) ... Ale dziękuje za uznanie.. Sam sobie postawiłem flaszke po robocie hehhehe

Ja nie chciałem się bawić w to samemu, jak już wczesniej mówiłem- malowanie było przy okazji prostowania. wątpię czy samemu uzyskałbym taki sam efekt, zwłąszcza biorąc pod uwagę, że nie mam doświadczenia.

ABidibi to ci powiem ,że jak masz czas to mogłeś przez 1 dzien zrobic to sam

Czas? Jaki czas? :D Właśnie tego mam najmniej :P

Heheheh to tak jak ja...Jo cekom jak w weekend żonecka do pracy idzie albo do skoły to wtedy dłubia bo tak to mi marudzi ,że więcej czasu z autem niż z nią spędzam...:)

- - - Updated - - -

Heheheh to tak jak ja...Jo cekom jak w weekend żonecka do pracy idzie albo do skoły to wtedy dłubia bo tak to mi marudzi ,że więcej czasu z autem niż z nią spędzam...:)

Ja zastanawiam się nad pomalowaniem na czarno albo jakiś grafit. Ma może ktoś takie na 147 założone i mógłby wrzucić zdjęcia? Zastanawiam się jak to wygląda na takim aucie ( najlepiej na czarnym bo ja mam czarne:) )

W sumie przyjęło się (zwłaszcza wśród tunerów), że alusy powinny odznaczać się od auta, jeżeli masz czarne auto le ładniej wyglądałyby grafitowe, srebrne, albo ogólnie coś jaśniejszego. Napisz do użytkownika Mask, on ma czarne felgi szprychowane do czarnego auta. Ocenisz sam jak Ci się to podoba, niestety nie na 147.
Poza tym jeżeli masz felgę jednoczęściową, np szprychowane, to czarny kolor wizualnie ją pomniejszy. Jeżeli masz dwuczęściową z rantem, tak jak kolega Nazar to środek możesz śmiało na czarno pomalować, a rant albo na chrom albo w innym kolorze jasnym i będzie fajny efekcik i felga nie pomniejszy się wizualnie :)

Tutaj większość osób mówiła, że chyba są większe niż są :).

mówiła po zdjęciu czy w realu? ;) bo to przednie koło faktycznie wygląda na wielkie, ale tylne już nie, nawet wyobrażając sobie je w rzeczywistości. moim zdaniem to też kwestia wzoru felgi. Jak są tak gęściej szprychowane, jak moje np. to może faktycznie wydają się mniejsze, gdyby były czarne

Wydaje mi się że to wszystko kwestia dystansów, jak zrobisz felgę gęstą nie szprychową jak np. telefony na czarno to nie wyglądają za fajnie moim zdaniem, wychodzi stalówka. No i jak malować na ciemne kolory to już chyba lepiej grafit niż czarny..

Bardzo ładnie wygląda ta Twoja 147 w tych butach:) Ciekaw jestem jak by wyglądała czarna na grafitach

55961d1337108455-ar156_fl_sportwagon_2_4_jtd_20v_distinctive_mask-p1000542.jpg
55960d1337108396-ar156_fl_sportwagon_2_4_jtd_20v_distinctive_mask-p1000541.jpg

Tak wygląda moja czarna na czarnych półmatowych felgach Toora. Ogólnie to z bliska jest fajnie, z daleka, jak stoi na parkingu to wygląda jak na stalówkach. Mimo tego na mieście zajebiście zwraca uwagę :D
Jedną rzecz muszę na pewno poprawić i powinno być lepiej - zaciski pomalować na czerwono, bo teraz są na czarno. Będą ładnie przebijać przez felgę i efekt będzie zupełnie inny.

Mask piknie wygląda ten twój Alfons na czarnych szprychach...Banditwagen:D

Jedną rzecz muszę na pewno poprawić i powinno być lepiej - zaciski pomalować na czerwono, bo teraz są na czarno. Będą ładnie przebijać przez felgę i efekt będzie zupełnie inny.

no to zdecydowanie popieram :) poza tym mimo wszystko rozjaśni nieco wnętrze felgi

Drodzy Koledzy bede za tydzien w Polsce i chcialbym pomalowac moje felgi na jasny grafit, i tutaj takie pytanie do was bo bede u mojej dziewczyny w Grodzisku Wielkopolskim a ja sam jestem z podkarpacia wiec nie znam tamtych okolic wiec chcialbym was prosic o polecenie jakiegos sprawdzonego miejsca gdzie takie uslugi wykonuja.
Najlepiej chyba w Poznaniu....
Ile taki zabieg trwa i po jakim czasie mozna odebrac samochod... (czy mozna to zrobic w jeden dzien w jakies 5-6godz)

Pozdrawiam:)

gdzie, to Ci nie powiem, bo gdybyś pytał o fachowców z Bydgoszczy, to bym Ci jednego polecił. Jeżeli chodzi o sam zabieg, to ten majster u którego ja robiłem ma bodajże dwóch pracowników i zazwyczaj umawiają 2 samochody na jeden dzień pracy (w wymiarze 8 godzin). Moje auto też robili jakieś 4 godzinki z tego co się orientuję, także spokojnie wyrobisz się w jeden dzień w 5-6 godzin tak jak pisałeś :)

Abidibi1509
Dzieki za info na temat czasu, pocieszyles mnie troche:) teraz potrzebuje tylko jakas firme co to robi:)

Ostatnia edycja:
...Dobry pomysl..:) nie pomyslalem o tym...
Tak wlasnie zrobilem i teraz bede czekal....
Dzieki

Amortyzatory
Powrót