• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

maksymalna predkosc?

• Autor wątku Autor wątku kornzone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Widze, że temat okupowany przez super szybkie jednostki V6:) panowie, nie zapomnijcie o dobrych oponach jak tak szalejecie i zobaczcie jak macie wskaźnik predkosci. Bo jak ktoś jedzie 220 lub jak się mu wydaje 240 a opony ma z indeksem do 190km/h to ja nie mam pytań.

indeksy predkosci nie sa raczej szczytowymi wiec jesli sie je przekroczy raczej nie powinno sie nic stac no chyba ze sie je przekroczy o 50 km :D

Autostrada w niemczech A2 na honnover 3 ludzi zaladowany na maxa 240 km/h z gps-a nie z licznika .. budzik zamkne ;]

Widze, że temat okupowany przez super szybkie jednostki V6:) panowie, nie zapomnijcie o dobrych oponach jak tak szalejecie i zobaczcie jak macie wskaźnik predkosci. Bo jak ktoś jedzie 220 lub jak się mu wydaje 240 a opony ma z indeksem do 190km/h to ja nie mam pytań.

Ja żeby przekroczyć ten indeks to bym musiał Alfką zjechać z Mount Everest:D bo inaczej raczej 300km/h nie przekroczę:D

Najdokładniejsze pomiary są dokonywane policyjnym sprzętem - najlepiej laserem ;)

Nie polecam, ale wiarygodność wyniku najwyższa.

A co do GPS, to zbyt duże podobieństwo wyników do tego co jest na zegarze i zbyt częste wyniki wyraźnie powyżej prędkości maksymalnej wg danych producenta, każą powątpiewać w dokładność takiego pomiaru...

Przepraszam Was bardzo ale jakby ktos w rozmowie w cztery oczy powiedzial mi ze jego 2.0 155KM jezdzi 240 to zasmialbym sie mu w twarz, wiec przestancie prosze pitolic. Na litosc boska. Moje 1.8 200 to jeszcze zrobi, ale pozniej to juz sie trzeba noga odpychac, co z grubsza zgadza sie z tym co podaje producent, wiec przestancie tworzyc legendy. A gps to lipa bo zgodnie ze wskazaniami stopera i danymi producenta auto mojego taty przyspiesza do 100 w 7 sek a po gps 8,6.

Mnie objeżdżają wszystkie 2-litrówki z tego tematu, a 1.8 dorównują prędkością, więc Twoja zepsuta chyba ;)
A pomiar GPS na odcinku powiedzmy kilometra jest jak najbardziej wiarygodny, do mierzenia przyspieszenia są inne przyrządy, gps chyba za rzadko aktualizuje wskazania.(przynajmniej mój tak ma)
Generalnie liczniki przekłamują, nieraz mocno (optymistycznie), do tego różne opony, nawet ich zużycie ma wyraźny wpływ przy dużych prędkościach, nawet jakość paliwa.
Mój bolid jest zepsuty :( , dbam jak mogę, żadnych usterek, spalanie w normie a w trzy osoby, bagaże, klima i ponad 30 stopni upału - marne 215km/h wg gps-a. Może poszła by jeszcze 5-10km ale autostrady zabrakło.
Jestem załamany.....dajcie już spokój optymiści......

Mnie objeżdżają wszystkie 2-litrówki z tego tematu, a 1.8 dorównują prędkością, więc Twoja zepsuta chyba ;)
A pomiar GPS na odcinku powiedzmy kilometra jest jak najbardziej wiarygodny, do mierzenia przyspieszenia są inne przyrządy, gps chyba za rzadko aktualizuje wskazania.(przynajmniej mój tak ma)
Generalnie liczniki przekłamują, nieraz mocno (optymistycznie), do tego różne opony, nawet ich zużycie ma wyraźny wpływ przy dużych prędkościach, nawet jakość paliwa.
Mój bolid jest zepsuty :( , dbam jak mogę, żadnych usterek, spalanie w normie a w trzy osoby, bagaże, klima i ponad 30 stopni upału - marne 215km/h wg gps-a. Może poszła by jeszcze 5-10km ale autostrady zabrakło.
Jestem załamany.....dajcie już spokój optymiści......

lol to chyba logiczne ze zaladowanym autem i wlaczona klima nie zrobisz vmax, przejedz sie jak bedziesz pusty i bez klimy to zobaczysz roznice...:wub:

w październiku jadąc swoją 156 1,8 TS sam ale z bagażem autostradą A2 na kołach 15"
osiągnąłem licznikowe 210km/h ,GPS pokazywał wtedy 200km/h.test robiony na benzynie,na gazie pójdzie może 190km/h nie więcej.

do 180-ciu szła jeszcze w miarę ale później to już walka z oporem powietrza i wyrywanie każdego kilometra więcej.

w środku czułem się jak bym był w oku cyklonu,bardzo głośno...

przejedz sie jak bedziesz pusty i bez klimy to zobaczysz roznice...

Wiem ile pojedzie :) Opisałem takie warunki bo ts-y z bagażnikiem na dachu są szybsze, zbliżone warunki muszą być ;)

Gadamy tu jak 6-cio latkowie w piachu (moja łopatka jest większa)

A2 na kołach 15"
osiągnąłem licznikowe 210km/h ,GPS pokazywał wtedy 200km/h.test robiony na benzynie,na gazie pójdzie może 190km/h nie więcej.

Nie jeździj tak bo możesz coś uszkodzić , tylko tyle? Do mechanika z nią ;)

slavol nie kumam twojego rozumowania... piszesz ze zaladowany jechales 215 i to zle - diagnoza do mechanika... Andro napisl ze jego 1.8 szlo 200 to napisales zle do mechanika ... wydaje mi sie ze jestes jednym z tych co 1.6 pojada 230... sorky ale to moje odczucie:wub:

Nie no, emotki za moimi wypowiedziami chyba wyjaśniają wszystko.
Sorki za moją zgryźliwość (wiek robi swoje) po prostu chcę dać do zrozumienia że niemożliwe jest aby załadowany TS był szybszy od załadowanej V6, z tymi mechanikami to sobie jaja robię. Bo skoro 1.8 "andro34" pojechał tylko 200 to w świetle innych wyników "sprawny" jest? ;) (joke)

No dobra koniec jaj, dostosuje się...... 250 licznikowo, 235 gps - po dłuższym rozbiegu (płasko),tylko kierownik, trochę audio w bagażniku, koła - seryjne 16-tki , słyszalne odgłosy ssania w zbiorniku i strach w oczach.

I co? słabo, nie?

Ostatnia edycja:
ja mam kola seryjne 15 wiec tez juz roznica jest, jak bede mial okazje to przetestuja moja to postawie moje wyniki :) pozdrowki

156 sportwagon 1.9 jtdm podobno 140km ale nie wiem mechanik mówi że wirus siedzi bo przy 4000rpm mam 1.5 bara doładowania na A2 poszła 206km/h z gps nie wiem nie pamiętam ile na liczniku ale bylo podobnie. Może poszłaby z 1km/h więcej bo nie było max szkoda było mi jej już dusić auto puste tylko ja i torby w bagażniku a lekki nie jestem:D.

W końcu mogłem przetestować swoją Alfę na niemieckiej autostradzie i jestem lekko zawiedziony. Licznikowo 230 km/h, GPS 225 km/h. Czyli tak jak książka podaje. Liczyłem że może się pomylili w druku ;)

Moja Alfa max. 200 km/h - podobno Alfy w niektórych krajach miały założone ograniczniki i ja podobno taki mam - no ale 200 km w zupełności wystarcza...
Słyszał ktoś o ogranicznikach ?

golfik 1,9 tdi. jak jade do domku to 180 nie schodzi, nie katuje silnika bo trzymam go na njawyzszym momencie a dalej to tylko na wyprzedzaniu, jak jade alfa to caly czas 200, oczywiscie autostrady niemcy, w polsce tez nie popieram szybkiej jazdy non stop bo sie nie da ale po autostadach mozna zaoszczedzic kilka godzin dziennie, po to produkuja szybkie auta, zeby sie szybko przemieszczac, jestem jak najbardziej za..:D oczywiscie trzeba byc pewnym swojego autka

Amortyzatory
Powrót