Luźny lewarek zmiany biegów.

• Autor wątku Autor wątku Lukas166
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukas166

Guest
Luźna dźwignia zmiany biegów.

Mam pewien problem i zastanawiam się co to może być i jak jest w waszych bellach. Mianowicie lewarek zmiany biegów jest dosyć luźny i biegi trzeba wrzucać dosyć precyzyjnie żeby dobrze trafić. Nie ma tragedii bo można się przyzwyczaić ale może jest jakaś opcja do zrobienia??

Zdemontuj mieszek i osłonę. Zobaczysz wtedy te cięgna i ich przeguby. Może wystarczy to tylko poskręcać czy pozaciskać (nie pamiętam czy to ma tam regulację a teraz mam automat). Ale na pewno zobaczysz czy to w tym jest problem czy przy skrzyni. Jak pod mieszkiem jest ok to robisz inspekcję w cięgnach na skrzyni :)

-- Pierwsza sprawa to mocowanie drążka. Plastik pękający czasami. Rozbierzesz zobaczysz.
-- Wybieranie biegów w poziomie reguluje się po poluzowaniu śruby z prawej strony drążka. Numer klucza 17, łączenie takich dwóch wygiętych metali.
-- Prawidłowo wg. eper reguluje się odpinając dolną linkę od wybieraka na skrzyni, podłożeniu serwisowej podkładki pod wybierak, poluzowanie śruby o której wspomniałem, maksymalnie drążek w lewo i zakręcamy.
-- Ale lepiej zrobić to metodą prób i błędów :-). Czasowo jakieś 30 minut nim dojdziesz do właściwej pozycji.

Odgrzewam temat bo dopiero robie swoją bellę. Luźny lewarek jest dlatego,że jakby brakuję nakrętki,bądź tulejki w miejscu zaznaczonym strzałką. Pytanie brzmi co tam właściwie powinno być oraz czy plastik jest dobry czy czegoś mu brakuje?
32.jpg

33.jpg

34.jpg

Ostatnia edycja:
Tam masz plastykową tulejkę która otacza otwór mechanizmu. Tulejka zakończona jest obejmą dzięki której nie wypada z drążka. Zrobię wieczorem zdjęcia wszystkich elementów bo mam w zapasie bo skracałem drążek.

Wysłano ze smartfonu Sony Xperia™P Taptalk 2

Ten element sam w sobie musi się ruszać. Tylko tak płynnie bez luzu :-)

No a jest niestety spory luz i to za bardzo. Jest tam jakaś wymienna tuleja albo to co wchodzi w tą tuleje? A ta gumowa podkładka (wygląda jak dorabiana), jest orginalnie?

Guma jest dorabiana, ktoś bardzo dziwny patent zastosowal. Tak powinno.to wszystko wygladać (załącznik).

Wysłano ze smartfonu Sony Xperia™P Taptalk 2

To jak się nie mylę to brakuje mi tego plastikowego oringu i z tąd ten luz. Przez ten luz ciężko wrzucić 5 i 6 bieg bo dźwignia za bardzo odchyla się w prawo i przez to również zamiast wrzucić 6 wpada wsteczny :-/ Jutro pomyślę nad jakimś rozwiązaniem a pytanie na dziś czy może ktoś ma do odsprzedania części ,żeby to zrobić?

To jak się nie mylę to brakuje mi tego plastikowego oringu i z tąd ten luz. Przez ten luz ciężko wrzucić 5 i 6 bieg bo dźwignia za bardzo odchyla się w prawo i przez to również zamiast wrzucić 6 wpada wsteczny :-/ Jutro pomyślę nad jakimś rozwiązaniem a pytanie na dziś czy może ktoś ma do odsprzedania części ,żeby to zrobić?

Wydaje mi się źe ten zestaw Ci wystarczy :
http://autosklep24.pl/pl/p/Gniazdo-dzwigni-zmiany-biegow-KAPPA-%2C-ALFA-156-KPL/12955

Witam wszystkich podpinam się pod temat mam ten sam problem gałka biegów lata sobie jak chce w wszystkie strony a na zakrętach się po prostu wykłada w prawo,lewo przód tył po prostu masakra biegi od 1do6 wchodzą idealnie ale PR0BLEM jest z wstecznym nie idzie go włączyc trzeba mocno i agresywnie w prawo i do tyłu i raz śię uda a 10razy nie jaka przyczyna tego jest czy to te cięgna? a przebieg auta to 560tys w tym ja zrobiłem 280tyś i tylko ten problem

Witam. Odświeżam temat. Wymieniłem sprzęgło i olej w skrzyni biegów. Mój problem polega na tym, że w przeciwieństwie do poprzedników lewarek "chodzi" bardzo ciężko. Biegi wchodzą normalnie ale luzu poprzecznego nie ma prawie wcale. Właściwie każdy ruch lewarkiem ma opór. Wcześniej też chodził ciężko ale nie aż tak, no i tłumaczyłem to sobie uszkodzonym sprzęgłem i wyciekiem oleju. Pozdrawiam.

Z wklejonego inka tytuł sam się zrobi :)

Ok. Dzięki panowie za podpowiedź. Dzisiaj lub jutro wezmę się za "wyluzowanie" drążka. O przyczynach oczywiście poinformuję. Pozdrowionka.

Amortyzatory
Powrót