[MiTo] LPG w Mito 105 KM

jomik76

Nowy
Auto
Mito 105 KM Multiair
Za chwilę minie rok czasu odkąd jeżdżę Mito. Było bezproblemowo. Dwa miesiące temu zainstalowałem LPG no i się zaczęło. Wciąż zaświecają się nowe kontrolki. Nie działa klakson, świeci się kontrolka otwartej tylnej klapy, pojawiają się co jakiś czas kontrolki o braku ABS, ESP, VDC ale to jeszcze nie jest najgorsze. Jakiś cudem system S&S nie znosi zasilania LPG i potrafi w trakcie jazdy wyłączyć silnik. Na początku tylko włączał tryb awaryjny, zapalała się kontrolka oleju i wystarczyło wyłączyć i włączyć silnik i jechał dalej. Ostatnio pojawiło się coś zupełnie innego - w trakcie jazdy S&S po wciśnięciu sprzęgła na 1sec. wyłączy i włączy silnik sam. Jakież było moje zdziwieni kiedy wyprzedzałem kolumnę Tirów, lecę lewym pasem, wciskam sprzęgło do zmiany biegu a tu na chwilkę silnik zgasł i włączył się sam, w czasie między biegiem a biegiem. Teraz jeżdże na benzynie i jak na razie nic takiego się nie zdarzyło. Czy ktoś z Was ma LPG w 105 Multiair? Czy dzieją się takie dziwne rzeczy jak u mnie?

Jaka instalacja lpg ale dokładnie

chyba montażysta sknocił sprawę... Miałam LPG i w Mercu cupe i w Seacie - wszystko chodziło bezbłędnie... więc ktoś Ci tu nieźle zamieszał :( opisz jaka instalacja

Też mi się nie chce wierzyć że to wina silnika. Chociaż MA jest bardziej wymagający, to jednak z tego co czytałem bezproblemowo można zagazować. Ja mam TB 120KM i jestem zachwycony instalacją. Przejechałem jakieś 15tys. km i absolutnie nic się nie dzieje, nie sposób zorientować się że jest zagazowany...Coś Ci spier$%lili z instalacją. Poszukaj polecanego np. na gazeo zakładu, i niech Ci to sprawdzą, bo to nie żarty. Jeśli jesteś z okolic Wwy, mogę Ci polecić dobrych gazowników.

Prawdopodobnie monter podczas układania wiązki el. lpg, uszkodził wiązkę od BC. Sama instalacja raczej nie powinna mieć wpływu, no chyba ze pobrali stałe napięcie (dla sterownika LPG) z akumulatora i to zakłóca prace S&S. Za taki objaw mogą również odpowiadać błędy elektryczne, w tym luźne klemy akumulatora.

Ostatnia edycja:
Z głowy nie wiem. Sprawdzę w papierach i napiszę. Wydaje mi się jednak, że to nie kwestia instalacji.

Dodano po 9 minutes:

Byłem już chyba na 5 "regulacji" i jest co raz gorzej. Monter mapuje, mapuje sprawdza i sprawdza i zamiast być lepiej jest gorzej. Co ciekawe te objawy pojawiają się dopiero po przejechaniu 50-60 km od startu. Im dłużej się jedzie tym częściej auto wpada w wibracje. Początkowo nie mógł dobrać odpowiednich dysz. Zmieniał je na coraz większe aż było ok. Potem auto zaczęło szarpać na "2" np. objeżdżając rondo (wolno przy stałej prędkości). Wyregulował, przestało szarpać ale zaczęły się wibracje na wyższych biegach. DO tego te kontrolki. Świeci się cały czas otwarta klapa bagażnika. Chyba że sygnalizuje ona coś zupełnie innego, może spaloną żarówkę z tyłu?

Dodano po 3 minutes:

Prawdopodobnie monter podczas układania wiązki el. lpg, uszkodził wiązkę od BC. Sama instalacja raczej nie powinna mieć wpływu, no chyba ze pobrali stałe napięcie (dla sterownika LPG) z akumulatora i to zakłóca prace S&S. Za taki objaw mogą również odpowiadać błędy elektryczne, w tym luźne klemy akumulatora.

Klemy sprawdzałem, siedzą mocno. Jak mógł uszkodzić wiązkę?

Dodano po 15 minutes:

I jeszcze jedno, podczas montażu i późniejszych regulacji monter narzekał na moduł MultiAir, że taki niewygodny, że trudny itp. Możliwe że to tam tkwi przyczyna wszystkich problemów?

Ostatnia edycja:
Też mi się nie chce wierzyć że to wina silnika. Chociaż MA jest bardziej wymagający, to jednak z tego co czytałem bezproblemowo można zagazować. Ja mam TB 120KM i jestem zachwycony instalacją. Przejechałem jakieś 15tys. km i absolutnie nic się nie dzieje, nie sposób zorientować się że jest zagazowany...Coś Ci spier$%lili z instalacją. Poszukaj polecanego np. na gazeo zakładu, i niech Ci to sprawdzą, bo to nie żarty. Jeśli jesteś z okolic Wwy, mogę Ci polecić dobrych gazowników.

Mogą być z Wa-wy. Poproszę.

lpg-montaz.pl/nowewww/index.php/kontakt
szczerze polecam

a to ten sam magik Ci 5 razy regulował, co montował?
może tu jednak jest przyczyna
ja choćbym 1000 razy regulował zbudowany przeze mnie wahadłowiec, to on tak czy siak nie poleci...
:moil:

Problem jest w lpg

lpg-montaz.pl/nowewww/index.php/kontakt
szczerze polecam

a to ten sam magik Ci 5 razy regulował, co montował?
może tu jednak jest przyczyna
ja choćbym 1000 razy regulował zbudowany przeze mnie wahadłowiec, to on tak czy siak nie poleci...
:moil:

On instalował, on reguluje
attachment.php

Załączniki

• 20140905_073505.jpg
    20140905_073505.jpg
    54.9 KB · Wyświetleń: 402
Obawiam się że rozstroił mi MA. Na benzynie po włączeniu opcji DYNAMIC prawie nic się nie dzieje, ledwie wyczuwam większą moc. DO tej pory jadąc 60 km/h po włączeniu "D" rwał do 80 km/h a teraz ... No może na drugim biegu jest jeszcze czuć ale wyżej już nic. Ale sobie narobiłem.

Moze pojedź do gazownika i zażądaj naprawy? Czy na forum bedziesz sie żalił jedynie?

Czytałem - dla mnie to nie jest żądanie tylko prośba o poprawki. Ja bym na piśmie zażądał usunięcia problemów, oczywiście szczegółowo je opisując, dodał pożądany sposób rozwiązania problemu a następnie zaczekać na odpowiedz. Potem kancelaria ale pewnie wcześniej dostaniesz kase.

Gdybyś czytał dokładniej, zauważył byś że to będzie już szóste żądanie naprawy
Pytałem o graty od LPG.
Nawet i 100 razy moze poprawiać a i tak nie ogarnie tego silnika.
Potrzebne jest inne rozwiązanie.
Podobne problemy mają z silnikami BMW bez przepustnicy.
Niektóre firmy od sterowników LPg stosują inne softy do tych silników.
Być może są firmy, które mają już to w opcjach ustawień.

Tartarini EVO 01 i do tego listwa wyryskowa EVO 08G lub cos z HANA i po sprawie :) doskonale współpracuje z multiAIR

attachment.php

Załączniki

• Tartarini Seq Gas Injection.jpg
    Tartarini Seq Gas Injection.jpg
    103.6 KB · Wyświetleń: 329
Ostatnia edycja:
JEST POSTĘP! Instalator dowiedział się, że ten silnik nie ma "podciśnienia" - cokolwiek to znaczy. Pogrzebał, pogrzebał i już wie o co chodzi, szarpnięcia zdarzają się sporadycznie. Jest szansa że po kilku regulacjach znikną definitywnie.

Żaden silnik turbo nie ma podciśnienia tylko nadciśnienie zmień Gazowinka

Dodano po 5 minutes:

Ostatnia edycja:

Dodano po 5 minutes:

A to ciekawa teoria. Miałem 2 auta z turbodoładowaniem i oba pięknie generowały podciśnienie w kolektorze dolotowym. Oczywiście kiedy turbina zaczyna tłoczć powietrze pojawia się nadciśnienie. MultiAir nie ma podciśnienia bo nie ma przepustnicy tak samo jak niektóre silniki BMW, PSA itd. Jak gazownik o tym nie wie to na kij się podejmuje to gazować.

Amortyzatory
Powrót