[159] Łopatki kolektora

nie ma się co dziwić, że dostało nowe życie , gdy wczesniej ze stajni uciekło gdzies 30 koni...
wiadomo skąd była taka utrata mocy?

Bo ja wiem. Utrata mocy była pewnie wszędzie po trochu. Oprócz ekologii z części które mogły mieć na to wpływ wymieniony był termostat i poprawiony kolektor wydechowy (2 szpilki urwane).

Jakby ktoś chciał sobie obejrzeć, co się dzieje z silnikiem po tym, jak rzekomo poprawiony kolektor ssący wypluje klapkę wirową - to zdjęcia wraz z kompletnym opisem, jak co i dlaczego, znajdują się tutaj:
http://www.autka.pl/?p=560

Polecam wszystkim posiadaczom 159-ek po 2007 roku zapoznanie się z tym tematem - może zaoszczędzicie sobie paru tysięcy złotych na doprowadzanie auta do kultury po takiej historii.

Tomek_KRK ja mam 159 z 2008roku i nie mam tych klap. Moim zdaniem Włosi poszli do rozum do głowy i zrezygnowali z nich.

Nie masz bo ich nie widzisz od góry? ;) Klapy są zabudowane, nie widać ich bez rozkręcenia kolektora. Ani listwy, ani klap.
Z tego co widać na zdjęciach i na filmikach autora postu listwa nie jest zabudowana.
Na załaczonym zdjęciu listwę widać na zewnątrz.

Załączniki

• klapy.jpg
    klapy.jpg
    179.9 KB · Wyświetleń: 123
klapy są w środku kolektora i nie widać ich na zewnątrz :) w aluminiowym kolektorze widać tylko listwę sterującą klapami...w plastikowym nawet nie widać tej listwy. Co nie zmienia faktu, że klapy fabrycznie są w każdym kolektorze dolotowym

to, czy najprościej nie byłoby odłączyć silniczek?

Wystarczy odlaczyc dzwigienke ktora laczy silniczek napedzajacy klapy,z klapami i blad nie wyskoczy,silniczek sobie chodzi ale klapy stoja:)

---------- Post added at 12:48 ---------- Previous post was at 12:45 ----------

Potem pozostaje tylko mala blaszka na jedna srube,aby zablokowac klapy w jednej pozycji,otwartej
Tak bylo zrobione u mnie i to najprawdopodobniej przez szwajcarski serwis...:)

Tylko zablokowanie klap dalej nie rozwiązuje problemu szczelności kolektora dolotowego.

odświeżę troche temat, skąd wiadomo ze klapy są ustawiane w pozycji otwartej? czy właśnie w takiej pozycji lepiej je zostawić?

Amortyzatory
Powrót