Lancuchy sniegowe Stelvio "20

Mieciu

Użytkownik
Auto
Stelvio FE
Czy ktorys z Szanownych Kolegow nabyl lancuchy sniegowe do Stelvio "20?
Instrukcja twierdzi, ze na kola "20 lanuchow nie nalezy zakladac. Jako ze wybieram sie w Alpy to jednak potrzebuje cos nabyc, jak wiecie zdarza sie, ze po opadach sniegu karabinierzy nie przepuszczaja na okreslonych odcinkach aut bez lancuchow.
Znalalem w internetach nastepujace, ktore maja pasowac na "20:
https://mototame.pl/konig-k-summit-...gowe-do-samochodow-suv-4x4-powyzej-2-ton.html
Uprzejma prosba o dobre rady.

Tez mialem podobny dylemat z moja RAV4. W Toyocie powiedzieli, ze kategorycznie nie zakladac lancuchow.

Ostatnia edycja:
Moje 3 grosze.....Ja mieszkam w Niemieckich Alpach od 12 lat i pokonuje zima wiele kilometrów w D, A, CH, I and L, różnymi samochodami (wszystkie jednak AWD) i jak do tej pory nigdy nie mialem sytuacji wymagającej lancuchow. Nawet juz ich nie mam bo przestałem kupować do nowych samochodów.... Moje Stelvio ma 20" kola zimowe.

Czy ktorys z Szanownych Kolegow nabyl lancuchy sniegowe do Stelvio "20?
Instrukcja twierdzi, ze na kola "20 lanuchow nie nalezy zakladac. Jako ze wybieram sie w Alpy to jednak potrzebuje cos nabyc, jak wiecie zdarza sie, ze po opadach sniegu karabinierzy nie przepuszczaja na okreslonych odcinkach aut bez lancuchow.
Znalalem w internetach nastepujace, ktore maja pasowac na "20:
https://mototame.pl/konig-k-summit-...gowe-do-samochodow-suv-4x4-powyzej-2-ton.html
Uprzejma prosba o dobre rady.

Jakie konkretnie masz rozmiary opon, to coś poszukam..

Moje 3 grosze.....Ja mieszkam w Niemieckich Alpach od 12 lat i pokonuje zima wiele kilometrów w D, A, CH, I and L, różnymi samochodami (wszystkie jednak AWD) i jak do tej pory nigdy nie mialem sytuacji wymagającej lancuchow. Nawet juz ich nie mam bo przestałem kupować do nowych samochodów.... Moje Stelvio ma 20" kola zimowe.

Osobiscie spotkałem się z tym, ze włoska policja nie przepuszczała aut bez łańcuchów, nawet z napędem na cztery łapy.

Zamówiłem RUD z Amazona.

Dziś użyłem w praktyce, wszystko super, szybki i łatwy montaż. Założone na tyle oś ale chyba nabędę jeszcze na przednia.

Masz 20" cali opony, prawda? Co z tą adnotacją w instrukcji żeby nie stosować (nie pamiętam czy to niby zakaz czy tylko nie zalecane) łańcuchów na ten rozmiar?

Tak, 20, działa. To jest specjalna konstrukcja pod koła tego typu dlatego zignorowałem instrukcje.

Ah jasne, po prostu nie pierwsze lepsze tylko odpowiednie łańcuchy i git.

Tak, 20, działa. To jest specjalna konstrukcja pod koła tego typu dlatego zignorowałem instrukcje.

Cześć! Odświeżę temat, jak sprawują się Tobie te łańcuchy? Dokupiłeś rzeczywiście na przód również? Czy wystarczają tylko na przednią oś? Mam bardzo stromy podjazd w jednym miejscu, wraz z zakrętami ostrymi i poprzecznie pochyloną wąską drogą, bardzo często droga pokryta jest lodem (śnieg to nie problem, daje rade wjechać bez łańcuchów odpowiednią techniką, pod warunkiem że nikt z górki nie jedzie).

Uzylem jak dotad tylko raz, w wysokich gorach, po duzych opadach sniegu.
Tylko tylna os.
Sprawdzily sie bardzo dobrze, nie widze potrzeby dokladania na przod.

Jeszcze dopytam - jak z łatwością zakładania? Bardziej chodzi mi o to że może być potrzeba założenia w trudnych warunkach :)
Dziękuję za informację. Pozdrawiam serdecznie

Bardzo latwo, az bylem przyjemnie zaskoczony. Doslownie kilka minut, pomimo sniegu i robienia tego pierwszy raz.
Tego wieczoru w Cervini kilkanascie aut powypadalo z drog.

Amortyzatory
Powrót