• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Ładowanie przód a tył ;)

Twiti2

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 3,0 V6 226KM +LPG, 10.1999r. ZF4HP20, paint-VULCANO NERO
Witam grono, Sprawa wygląda tak iż bella już tydzień na warsztacie z powodu regeneracji rozrusznika ( nie miał siły obracać bo zapierał się już na tulejkach) oraz alternatora ponieważ ładowanie było już znikome, teraz już kręci jak nowy i ładowanie w porządku z tym że został jeszcze jeden problem, mierze ładowanie w puszce na grodzi i tam jest normalnie 14,2V a przy pełnym obciążeniu (światła klima wentylator chłodnicy) spada maxymalnie do 13,65V zaś w bagażniku przy akumulatorze jak mierze jest max 12,9V na zimnym a na obciążonym spada do 12,2V.
Końcówki w puszce na grodzi wyczyściłem dokładnie oraz w bagażniku przy Aku to samo i niewiele to dało, moje pytanie więc brzmi czy kombinować i wymieniać najpierw same zakuwki czy zmienić po prostu cały kabel co idzie od grodzi do Aku? oraz czy to idzie jeden kabel czy dwa ? i jeżeli już to jaką długość potrzebuję
kupić? i ostanie to to czy ten kabel idzie pod podłogą czy gdzieś środkiem budy i co proponujecie ?

Sprawdź kabel masowy od skrzyni do budy. Jest schowany za lewym przednim nadkolem

wszystkie kable masowe sprawdzałem, i ten był marny ale wszystko już poczyszczone.

Ale ten kabel potrafi sam w sobie zgnić i czyszczenie samych końcówek nic nie da

Jeżeli ten kabel masowy do skrzyni był by felerny to na grodzi z przodu byłoby idealne ładowanie a przy aku prawie 1,5V mniej? mi się wydaje że wtedy i s przodu byłaby kicha, kabel prądowy jest marny już chyba bo aku i rozrusznik jak nowy a nie ma siły przez ten kabel dać kopa na rozrusznik żeby zapalił jak należy, dodatkowo wskażnik o temp silnika wariuje przez z to i temp dochodzi do 130 stopni chociaż zgaszę silnik i kluczyk z powrotem na zapłon i ma 90 stopni. zgłupiałem już ale wygląda ewidentnie na kabel który podaje prąd ze skrzynki z grodzi do tyłu do aku.

Jak mierzysz na grodzi to gdzie dotykasz masę? Do silnika czy do budy? Sprawdź raz do silnika a drugi raz do budy

Ale ten kabel potrafi sam w sobie zgnić i czyszczenie samych końcówek nic nie da

tu masz rację bo był zgniły aż się sypał ale go poprawiliśmy i nową dziurę do przykręcenia wywierciłem.

- - - Updated - - -

Jak mierzysz na grodzi to gdzie dotykasz masę? Do silnika czy do budy? Sprawdź raz do silnika a drugi raz do budy

Do silnika, ok jeszcze tylko to sprawdzę, ale to już jutro.
głupi nie pomyślałem, a z tyłu sprawdzałem z przewodu i z budy.

U mnie ten masowy między silnikiem a skrzynią był na oko jeszcze całkiem niezły, a mimo wszystko działy się różne cyrki, po wymianie wszystkie problemy jak ręką odjął.

danus77 miałeś rację, masa wyglądała na całą a sprawdziłem ładowanie na śrubie przy budzie i nie było, kupiłem taśmę miedzianą z kółkami do przykręcenia już (dł.70 cm, z moimi zniżkami w Intercarsie 31 zł) i przykręciłem w miejsce starej, ładowanie już jak trzeba i wszystkie cuda co się działy w lalce ustąpiły, dodatkowo były regenerowane teraz rozrusznik i alternator oraz wymiana wahaczy, łączników, amorki, sprężyny gumy , osłony odboje, wahacze kpl Fasta, graty mnie wyszły wszystkie jakieś 2000zł plus mechanior 500 zł i ustawianie zbieżności 150zł, lalunia umyta już pachnąca bzyka jak pszczółka, jeździ i cieszy oko i serce, dziękuje wszystkim za dobre chęci pomocy z tą masą i zamykam temat. PZDR

danus77 miałeś rację, masa wyglądała na całą a sprawdziłem ładowanie na śrubie przy budzie i nie było, kupiłem taśmę miedzianą z kółkami do przykręcenia już (dł.70 cm, z moimi zniżkami w Intercarsie 31 zł) i przykręciłem w miejsce starej, ładowanie już jak trzeba i wszystkie cuda co się działy w lalce ustąpiły, dodatkowo były regenerowane teraz rozrusznik i alternator oraz wymiana wahaczy, łączników, amorki, sprężyny gumy , osłony odboje, wahacze kpl Fasta, graty mnie wyszły wszystkie jakieś 2000zł plus mechanior 500 zł i ustawianie zbieżności 150zł, lalunia umyta już pachnąca bzyka jak pszczółka, jeździ i cieszy oko i serce, dziękuje wszystkim za dobre chęci pomocy z tą masą i zamykam temat. PZDR
Jakiej długości trzeba taśmę kupić ? [emoji846]Musi być 70 cm?

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

65 cm wystarczy.

Może i zdublowany ale każdy przypadek jest odosobniony i wyróżnia się różnymi dziwnymi objawami, ważne że pewne grono przeczytało i jedni koledzy pomogli a jedni dowiedzieli się nowych rzeczy ponieważ technika i wiedza postępuje. Zawsze tak jak teraz i temat jest zamknięty można go podpiąć pod stary post i nie trzeba robić zamieszania, na pewno parę osób skorzystało a to się liczy bo mamy pomagać sobie a nie utrudniać, a to że ktoś podobny temat przeczytał drugi raz to nie znaczy że powinien krytykować i siać rygor, uśmiechu i zrozumienia trochę koledzy i koleżanki.

Twiti to do mnie??
Napisałem 'zdublowany post' bo mi net szwankowal i dwa razy tego samego posta wystawiłem. Więc drugiego skasowałem i napisałem że zdublowany :D

sorry to pomyłka ;)

Amortyzatory
Powrót