Ładowanie akumulatora i problem

ash123

Użytkownik
Auto
Gtv 2.0 , GT 1.8 , 159 JTDM , obecnie Giulia Veloce Q4 2.0T
Panowie , na noc wyjołem aku i naladowałem , po podlączeniu zapaliło sie tylko radio brak reakcji na start nawet zegary się nie uruchamiają okazało się że chyba moj aku ma zearcie podłaczyłem nowy i dalej to samo czy IBS mogł sie spalić czy trzeba zrobić coś innego by auto odpaliło przed odłączniem było wszystko ok , miał ktoś podobny problem ? Czy auto powinno odpalać bez tego ibs na klemie ?

Ostatnia edycja:
Może ktoś z was wie czy jakiś przekaźnik odpowiada za sam zapłon w sensie jak klikam raz start by podświetliły się zegary

Nie napisałeś jakie auto. Jak giulia to sprawdź bezpiecznik w nogach pasażera żółty owinięty pianką 20A
W bagażniku pod pokrywą też sprawdź bezpieczniki.

Załączniki

• 1771929310056.jpg
    1771929310056.jpg
    181.7 KB · Wyświetleń: 48
Ostatnia edycja:
Ok , dzięki tak sorry Giulia 2.0 Q4,

Nie napisałeś jakie auto. Jak giulia to sprawdź bezpiecznik w nogach pasażera żółty owinięty pianką 20A
W bagażniku pod pokrywą też sprawdź bezpieczniki.
Nie mam takiej zlaczki z takim bezpiecznikiem u siebie

Mam auto z 2021 roku wyglada ze wtedy już nie montowali tam bezpiecznika

Być może, sprawdziłeś pozostałe o wyższych amperarzach? Bagażnik pod podłogą?, ja u siebie najwcześniej jutro mogę zerknąć.
A pokazuje po naciśnięciu że kluczyk odczytało?
Są jeszcze przekaźniki które lubią padać. Okolice prawej lampy przód. Widać od góry, są nałożone czarną osłonką.

Ostatnia edycja:
widzi kluczyk ale jak naciskam start to brak reakcji , podmieniłem ten pierwszy przekaźnik w nadkolu i dalej to samo, myślisz że bis może nie pozwalać by kontrolki się zapaliły bo czy jest podpięty czy nie reakcja taka sama ....

Sa takie dwa male ale to jakies 2a

Dwa małe 2A ale są całe innych brak tak jak już pomysłów 🥺

są całe czyli dobre - sprawdziłeś? a na BCM w dolnym rzędzie 3 od lewej i pierwszy od prawej? przekaźnik w nadkolu to na ten moment był zły kierunek, bo u Ciebie nawet stacyjka się nie włacza. oglądnąć bezpieczniki w bagażniku też w skrzynce. wszystko podokręcane na skrzynce na aku - w końcu wytargując aku szarpałeś tym pewnie trochę - już widziałem auta powypadkowe po naprawach gdzie coś było nieprzykręcone (np bezpiecznik piro) - z jednej strony nakrętka totalnie luźna. napięcie aku masz dobre, sprawdzałeś?

Specjalnie zobaczyłem i siebie i to co wcześniej załączyłem zapożyczone wygląda nieco inaczej. Tzn tam jest bardziej rozbebeszone ale nie wydaje mi się żeby aż tak trza było pruć żeby dojść do tego bezpiecznika na kablu 20A może faktycznie w poliftach on od bcm jest w innym miejscu.

Załączniki

• IMG_20260225_144448.jpg
    IMG_20260225_144448.jpg
    995 KB · Wyświetleń: 14
  • IMG_20260225_144456.jpg
    IMG_20260225_144456.jpg
    1.1 MB · Wyświetleń: 14
Napiecie jest , a czy w bagazniku ktorys przekaźnik odpowiada za napięcie do bcm czy stacyjnki ?? Moge połaczyc sie MeS tylko z BCM i IPC inne nie ape to pewnie przez brak zaplonu

Specjalnie zobaczyłem i siebie i to co wcześniej załączyłem zapożyczone wygląda nieco inaczej. Tzn tam jest bardziej rozbebeszone ale nie wydaje mi się żeby aż tak trza było pruć żeby dojść do tego bezpiecznika na kablu 20A może faktycznie w poliftach on od bcm jest w innym miejscu.
No ja kawalek odchylilem i na przewodzie wyższym sa dwa małe 2a ale też całe ehhh to dziwne szyby chodzą auto moge otworzyć i zamknac , oświetlenie działa , pozycje sie palą , lusterka rozkładają ale jak klikne start wtedy odpala sie radio i jak zamkne drzwi i z pilota auto to radio dalej gra podświetlenie sie pali i pozycje też dopiero jak zdejme kleme na chwile i założe to wraca do normy ….

Sprawdziłeś wszystkie widiczne w bcm? Fizycznie nie wzrokowo. Miernik.
I bagażnik pod podlogą jest skrzynka i tam to samo. I jak wspomniane na aku wszystko.

Miernikiem bcm tak z tylu to wyjmowal je ale sprawdze raz jeszcze

Amortyzatory
Powrót