• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Księżniczka Turbo Benzina. Magil vol. 3.

• Autor wątku Autor wątku magil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

magil

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
Stelvio
Witajcie po raz trzeci :)

Przyszedł czas na zmianę sportowego sedana na jeszcze bardziej sportowy... Sportwagon :cool:
Plan początkowo zakładał pod maską V6-tkę, jednak życie szybko zweryfikowało. W owym czasie egzemplarze wystawione na sprzedaż na polskim rynku były w opłakanym stanie i wątpliwej kondycji silnika. Na placu boju został 1750 TBi, żwawy silnik z dużym potencjałem. Niestety w porównaniu do V6 czy nawet 2.2 JTS, nie brzmi. Ale jedzie świetnie :)

Przebieg na liczniku w dniu zakupu to ok 117 000 km. Kolor pastelowy Bianco Ghiaccio. Wersja wyposażenia Medium z pakietem Sport Plus - ciemna podsufitka, sportowa kierownica, gała w skórze, szczotkowane amelinium, 18" calowe fajne felgi oraz fabrycznie przyciemnione szyby. Jedyne co nie do końca mi pasuje to fotele a la komunistyczny tapczan. Chciałem skórzane, ponieważ łatwiej utrzymać w czystości, ale materiałowe bardzo dobrze trzymają w zakrętach. Mam wrażenie, że te poliftowe są nawet lepsze.

Tak moja piękna wyglądała w dniu zakupu, po przejechaniu 70 km :)

IMG_20170609_174037.jpg

A tak niestety chwilę później:
IMG_20170609_180429.jpg

Pozwoliłem sobie sprawdzić możliwości tego silnika, a Ona stwierdziła, że się zmęczyła... Ukręciło wirnik regenerowanej już wcześniej turbosprężarki :mad: Taki pierwszy kaprys mojej Księżniczki.
Laweta odwiozła auto do PabloGarage.
W tym miejscu chciałbym podziękować [MENTION=192]Pablo.[/MENTION] i jego ekipie za profesjonalne podejście i szybkie ogarnięcie tematu!!
Przy okazji regeneracji turbosprężarki wymienione zostały oba wariatory (okazało się, że są zużyte) oraz pasek rozrządu. Silnik zalany ponownie Millers EE 5W40.

Od tego czasu przejechałem 9tką niecałe 2000 km. Szał pał ;)
Troszkę już też przy niej zrobiłem. Na pierwszy ogień wpadły satynowe nakładki oraz ciemne kierunkowskazy:
IMG_20170627_151007.jpg IMG_20170701_185324_1.jpg

W planach mam jeszcze (dzieje się aktualnie) wymiana filtra powietrza na K&N, wymiana zbiorniczka płynu do spryskiwaczy na 6-litrowy oraz montaż czujnika poziomu płynu, wymiana lamp (poprzedni właściciel wsadził na pewnie i tak już zmęczone odbłyśniki jakieś allegrowe zenony - wyglądają fajnie, ale nie świecą), montaż DuoLight zamiast standardowych halogenów, montaż ramek klubowych. I może jeszcze kilka drobiazgów :) Chociaż mało czasu, pewnie jeszcze sobie trochę postoi w te upalne dni w garażu.

Autko już zarejestrowane.
IMG_20170718_115410.jpg IMG_20170726_175743.jpg

W planach mam oddanie gały oraz podłokietnika do obszycia. Dodam za jakiś czas jeszcze zdjęcia środka.

Do zobaczenia na drogach :cool:

Mrrr fajna! Biała i silniczek niezły :D W ogole 159 SW to chyba najładniejsze "kombi".

Na zdjęciach prezentuje się świetnie! Będzie ją można zobaczyć w tym roku na jakimś zlocie?

wymiana zbiorniczka płynu do spryskiwaczy na 6-litrowy
To była w tej kwestii jakaś zmiana po lifcie?

Na zdjęciach prezentuje się świetnie! Będzie ją można zobaczyć w tym roku na jakimś zlocie?
Mam chęć, ale odległość przeważnie jest zbyt duża. Jeśli będzie coś ciekawego na jesieni w Małopolsce lub Podkarpaciu to może się wybiorę :) Ew. południowe Mazowsze.
To była w tej kwestii jakaś zmiana po lifcie?
Pewnie nie we wszystkich egzemplarzach. W mojej jest 3-litrowe maleństwo.

Ledwo kupił, a już bez zderzaka.... eh.... Ładnie tak popsuć nowe auto[emoji3]
[emoji13]

Graty z zakupu i niech się sprawuje:)
Choć ja nadal obstawiam, że 2.2 jts compressore byłoby lepsze[emoji14]

[MENTION=30987]marti[/MENTION] uwiązanie do marki wygrało z praktycznością, o której rozmawialiśmy ostatnim razem ;)
Gdyby tak zsumować koszty, to montaż kompresora do 2.2 JTS wyszedłby podobnie do zakupu TBi... Chociaż to byłaby już tzw. rzeźba i prawdziwy postrach mechaników. No i prawdziwy rodzyn :cool:

- - - Updated - - -

Mrrr fajna! Biała i silniczek niezły :D W ogole 159 SW to chyba najładniejsze "kombi".
Musiało być jakieś kombi. I padło ponownie na 159 :)

[MENTION=30987]marti[/MENTION] uwiązanie do marki wygrało z praktycznością, o której rozmawialiśmy ostatnim razem ;)
Gdyby tak zsumować koszty, to montaż kompresora do 2.2 JTS wyszedłby podobnie do zakupu TBi... Chociaż to byłaby już tzw. rzeźba i prawdziwy postrach mechaników. No i prawdziwy rodzyn :cool:

- - - Updated - - -

Musiało być jakieś kombi. I padło ponownie na 159 :)
Wiem wiem[emoji3] [emoji3] [emoji3]

Tylko...jaka rzeźba?[emoji3] jak Ty wszystko sam robisz, to miałbyś się z czym bawić [emoji3]

A tak poważnie, wiadomo, że później "produkt" niezbywalny i musiałaby zostać już z Wami na wieki wieków:)

Niech służy, niech wozi, niech się nie psuje (czasem może, żeby nowy właściciel w hurra optymizm nie podpadł[emoji14])

Teraz tylko 19" i czerwień na zaciskach i będzie piknie:)

Chyba najlepsze teraz kombi w Alfach , smutne tylko że od razu po kupnie zapewne niemałe wydatki (ja mam podobnie), ale jak już zrobisz to będziesz sam jak należy jeździł i nic nie powinno się szybko stać.

Raz mozna sie pomylić, drugi raz mozna zbłądzić ale jak wytłumaczyć trzeci raz?:)

Chyba najlepsze teraz kombi w Alfach , smutne tylko że od razu po kupnie zapewne niemałe wydatki (ja mam podobnie), ale jak już zrobisz to będziesz sam jak należy jeździł i nic nie powinno się szybko stać.
Nie jest źle. W dobrych pieniądzach kupiłem, póki co wszystko będzie ogarnięte to też mam nadzieję, że posłuży. Zwłaszcza że to nie jest auto do użytku codziennego :)

- - - Updated - - -

Raz mozna sie pomylić, drugi raz mozna zbłądzić ale jak wytłumaczyć trzeci raz?:)
Haha w moim przypadku Alfa to nałóg, żeby nie powiedzieć zboczenie ;)

Widzisz Magil w JTS by Ci Turbo nie padło :P
[notranslate]Alfa[/notranslate] fajna , napędzana slusznym paliwem:cool: , nawet ostatnio podobają mi się białe 159 , pewnie mniej się brudzi niż czarny...
Jak będziesz zmieniał felgi to pierwszy w kolejce jestem :D

Ladne auto.Daj znac jakie bedzie zuzycie tego Millersa w Tbi.Docelowo myslalem o nim.

Widzisz Magil w JTS by Ci Turbo nie padło :P
[notranslate]Alfa[/notranslate] fajna , napędzana slusznym paliwem:cool: , nawet ostatnio podobają mi się białe 159 , pewnie mniej się brudzi niż czarny...
Jak będziesz zmieniał felgi to pierwszy w kolejce jestem :D
Co do utrzymania w czystości... najlepszy był szary :) Czarny to porażka - zakurzony kilka chwil po wyjeździe z myjni. Natomiast na białym bardziej się w oczy rzucają potrącone robale :D

- - - Updated - - -
Ladne auto.Daj znac jakie bedzie zuzycie tego Millersa w Tbi.Docelowo myslalem o nim.
Przez te 2000 km nie zaobserwowałem zużycia oleju, jazda raczej dynamiczna. Nie da się jeździć spokojnie :) Silnik pracuje ładnie jak na bezpośredni wtrysk, ładniej niż JTS. Gdyby nie ta jęcząca pompa wspomagania... :cool:

Nowa mordka :D

IMG_20170808_155852.jpg IMG_20170808_155841.jpg

Wszystko z listy odhaczone, Księżniczka poskładana. Duży zbiorniczek na płyn do spryskiwaczy z czujnikiem poziomu :D

IMG_20170807_142711.jpg

[notranslate]Alfa[/notranslate] nawet spoko ale scudetto mogles zostawic w chromie, nie wiem kto Cie namowil na ten czarny, do bialego ni w ząb nie pasuje ;)

No to Hrubieszów wzbogacił się o ładná 159 [emoji3]

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Słuszny silniczek :) ja jeżdżę po przesiadce z jtdm juz 1,5 roku i rozrząd tylko zrobiłem. Jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś polecam ASO w Lublinie. Na oryginalnych częściach coś koło 1400zł z robocizną i robi to gość , pasjonat marki. Kompleksowo , z pompą wody czy nawet jakimiś kapslami/korkami. Auto zastępcze w cenie także nie zostaniesz bez wozu. Jakie są objawy zużytych wariatorów? I jak je zweryfikować ? Szybko Ci te turbo zdechło. Ja mam 175 tysięcy nalatane i siedzi fabryka. Dziś czytałem że gość w Lanci Delcie 1.75tbi wymienił turbo od wersji 235 (pewnie od Julki ) i wystroił na coś koło 270 km. Ciekawe jak by to wyszło w 159 i czy sprawa jest tak samo prosta. Ogarniane w Prochipie w Nałęczowie więc tez nie u pierwszego lepszego łapańca.

Słuszny silniczek :) ja jeżdżę po przesiadce z jtdm juz 1,5 roku i rozrząd tylko zrobiłem. Jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś polecam ASO w Lublinie. Na oryginalnych częściach coś koło 1400zł z robocizną i robi to gość , pasjonat marki. Kompleksowo , z pompą wody czy nawet jakimiś kapslami/korkami. Auto zastępcze w cenie także nie zostaniesz bez wozu. Jakie są objawy zużytych wariatorów? I jak je zweryfikować ? Szybko Ci te turbo zdechło. Ja mam 175 tysięcy nalatane i siedzi fabryka. Dziś czytałem że gość w Lanci Delcie 1.75tbi wymienił turbo od wersji 235 (pewnie od Julki ) i wystroił na coś koło 270 km. Ciekawe jak by to wyszło w 159 i czy sprawa jest tak samo prosta. Ogarniane w Prochipie w Nałęczowie więc tez nie u pierwszego lepszego łapańca.
Wszystko fajnie tylko w 159 problemem może być skrzynia biegów M32, niestety.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Paweł zobacz jaka moc i moment tylko po wymianie turbiny przed remapem

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót