• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Księżniczka Turbo Benzina. Magil vol. 3.

• Autor wątku Autor wątku magil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak. Nawet cena dobra :)

Magli, jest kilka osób na forum, które mają drugą 159 (w tym ja), ale Ty ze swoją trzecią to dopiero zaszalałeś! ;)
Prezentuje się bardzo ładnie i mam nadzieję, że po paru przygodach, które zafundowała Tobie na dzień dobry teraz będzie sprawowała się bez zarzutu.

Szerokości! :)

Magil taki syf był na wszystkich elektrozaworach?
Jest problem z wyjęciem?
A to sitko wyjmowałeś czy się rozpadło?

[MENTION=1595]Gary[/MENTION] liczba 159 w moim posiadaniu wynika z dążenia do posiadania tego właściwego silnika. Podjałem decyzję, że po raz trzeci zostaje buda 159, tylko kwestia silnika... Nie jestem w pełni zadowolony. Może przez te kaprysy, bo jest ich dość sporo. Ale wszystkie sukcesywnie spełniam :)

- - - Updated - - -

Magil taki syf był na wszystkich elektrozaworach?
Jest problem z wyjęciem?
A to sitko wyjmowałeś czy się rozpadło?
Ten syf jest wynikiem serwisowania auta w trybie LL. Czyszczę to co mogę, a to czego nie mogę wyczyścić to mam nadzieję niedługo załatwi Specol + AR2300.
Samo wyjęcie elektrozaworów jest bardzo proste. Wystarczy odkręcić jedną śrubę widoczną na zdjęciu i zawór gotowy do wyjęcia. Na obu zaworach mogłem wyjąć górne i dolne sitko, to środkowe siedziało mocno.

Hej, te felgi w tym kolorze i w jasnej budzie robią robotę! Dobrze, ze mam czarną budę bo by mi zaczely chodzic po glowie. To ori kolor czy malowales? Jest petarda!
Malowane proszkiem. Felgi po renowacji:

IMG_20171104_084913.jpg

Świetnie odrestaurowane, wyglądają jak nówki. Kolor pochodzi z palety Ferrari i bardzo mi się podoba. Zakupione u kolegi [MENTION=248]alces1[/MENTION] :)

[MENTION=1595]Gary[/MENTION] liczba 159 w moim posiadaniu wynika z dążenia do posiadania tego właściwego silnika. Podjałem decyzję, że po raz trzeci zostaje buda 159, tylko kwestia silnika... Nie jestem w pełni zadowolony. Może przez te kaprysy, bo jest ich dość sporo. Ale wszystkie sukcesywnie spełniam :)

Widząc Twoje zaangażowanie myślę, ze już niedługo wyjdziesz na prosta :)
Jak dla mnie TBI to dobry silnik, któremu do ideału brakuje brzmienia i większego zakresu obrotów, ale z tego, co wiem obie rzeczy można próbować poprawić.

A felgi na zimę też mam od Rafała i też jestem zadowolony :)

Widząc Twoje zaangażowanie myślę, ze już niedługo wyjdziesz na prosta :)
Jak dla mnie TBI to dobry silnik, któremu do ideału brakuje brzmienia i większego zakresu obrotów, ale z tego, co wiem obie rzeczy można próbować poprawić.

A felgi na zimę też mam od Rafała i też jestem zadowolony :)
Dobry silnik, bardzo elastyczny, mocny, spalanie akceptowalne. Ale... jakość wykonania osprzętu i jego projekt są typowe dla FPT. Włoska fuszerka po całości.
Brak brzmienia moim zdaniem to cecha, a nie wada. Jak napisałeś można to jakoś poprawić, ale dużym kosztem i takim sobie efektem.

Wow.
Totalnie mnie zaskoczyłeś...
Pozdrawiam.
- Rafał

To nie była łatwa decyzja. Jak to się mówi, siła wyższa.

Spacerek.

IMG_20171119_122609.jpg IMG_20171119_122214.jpg IMG_20171119_121657.jpg IMG_20171119_121949.jpg IMG_20171119_122149.jpg IMG_20171119_122438.jpg IMG_20171119_122413.jpg IMG_20171119_122453.jpg IMG_20171119_122545.jpg IMG_20171119_121830.jpg IMG_20171118_095138.jpg IMG_20171119_122643.jpg IMG_20171119_122630.jpg IMG_20171119_122055.jpg IMG_20171119_121738.jpg

Ostatnia edycja:
Dlaczego świeci się kontrolka poduszki?

Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka

Bo silnik jest wyłączony?
Pozdrawiam.
- Rafał
Fakt :)
Nie zauważyłem i już pomyślałem, że podobne problemy jak w starszych Alfach.
Ładna sztuka, szkoda że sprzedajesz teraz, ża rok byłbym w gronie poważnie zainteresowanych, chociaż ideał to czerwona berlina :)

Fakt :)
Nie zauważyłem i już pomyślałem, że podobne problemy jak w starszych Alfach.
Ładna sztuka, szkoda że sprzedajesz teraz, ża rok byłbym w gronie poważnie zainteresowanych, chociaż ideał to czerwona berlina :)

W 156 poducha gaśnie po kilku sekundach na zapłonie nawet jak nie odpalamy

Nie zwróciłem na to uwagi, w 159 może też gaśnie. Zdjęcie zrobiłem zaraz po włączeniu zapłonu, żeby złapać jeszcze napis Blue&Me.

Wymiana oleju.
Tym razem Specol 5W40 C3. Miał być z dodatkiem AR2300, ale po konsultacji z wlyszkow'em na zimę lepszy będzie AR9100. Na wiosnę znowu wymiana, wtedy będzie z AR2300.

IMG_20171207_193811.jpg

Do dziennika operacyjnego wpisuję również wymianę pompy vacuum oraz przewodu smarującego turbosprężarkę.

Amortyzatory
Powrót