• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Kot Brytyjski Czarny

Nie i raczej nie zapowiada się, żebym szybko sprzedał. Po pierwsze, ceny aut używanych utrzymują się na takim poziomie, że po sprzedaży tego musiałbym dołożyć co najmniej drugie tyle, żeby kupić coś, co by mnie zadowoliło, a tego bym nie chciał. Poza tym, żona by chciała coś co mniej pali i jest tańsze w naprawach, a to ogranicza zbiór aut możliwych do zakupu do mniej więcej zera [emoji1]

Kurczy Ty masz V8, to jednak inny temat, zdecydowanie ciekawiej [emoji846]

Ostatnia edycja:
No i stało się... Kończę swoją przygodę z Jaguarem, choć nie do końca z własnej woli...

Wyprzedzałem 2 samochody, ten w środku postanowił wyprzedzić pierwszego i wjechał we mnie. Uszkodzenia niby nie bardzo duże - do wymiany lampa, zderzak, błotnik i felga, ale to wystarczy na szkodę całkowitą. Mógłbym naprawić, ale auto ma swoje bolączki i prawie 300 tys. przebiegu, więc postanowiłem nie naprawiać, tylko pożegnać kota i pójść dalej.

A poszedłem w jedynym słusznym kierunku - wróciłem do Alf :) Pod domem stoi już Giulietta 1.4 170 KM, Rosso Alfa, z 2014 roku. Auto ma ledwie 145 tys. km przebiegu i mam nadzieję, że będzie mi długo służyć :)

Ale pięć latek pykło no to też nie mało :)
Alfa to dobry kierunek ale przyznam że przeskok z XF na giulietty to drastyczny downgrade. Mam jedno i drugie. Te auta są przepastnie różne....

Drastyczny przeskok z 3.0V6 na 1.4R4 ;)
Jestem ciekaw opinii po paru miesiącach :P

Ja osobiście próbowałem, miałem 2.0R4 i wróciłem do większych silników. IMO minimum to R5 :cool:

Spora zmiana klas, ciekawe jakie będziesz miał wrażenia po paru miesiącach.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Oj tak, auta totalnie różne. I owszem, pod pewnymi względami gigantyczny "spadek, bo silnik, komfort, wyposażenie, ale z drugiej lepsze przyspieszenie, lepsze prowadzenie, bardziej sportowy charakter.

Dużym plusem Jaguara jest takie uczucie jazdy "czymś innym". Mało tego jeździ po naszych drogach, ludzie nie są opatrzeni. Giulietta jest dużo bardziej popularna i częściej spotykana.

Plan był żeby kupić Giulię, ale to było auto, do ktorego musiałbym troszkę nagiąć budżet. Uznaliśmy z żoną, że w takim razie kupujemy Giuliettę, a za jakiś czas przejmie ją żona, a ja kupuję Giulię, ewentualnie Stelvio.

Mam też w domu Fiata 500 i powiem Wam, że jeśli pod domem będę miał 500, Giuliettę i Giulię lub Stelvio, to chyba popłaczę się ze szczęścia [emoji6]

I tak, sam jestem ciekaw jakie będą moje odczucia NT. Giulietty za kilka miesięcy, szczególnie po dłuższych trasach z rodziną.

I to jest piękne w motoryzacji. Możesz mieć kilka samochodów i w zasadzie ciężko wskazać najlepszy lub najgorszy....
Sam mam 3.
Bravo, którym ciora żona. Od lat w rodzinie. W utrzymaniu tani jak barszcz. Niezniszczalny.
Tipo kombi z tjetem. Poręczne, zwrotne, wygodne autko zeby jeździć bez stresu. Urlop, lato, zima. Box na dach i ogień. Niby tylko 120koni ale bardzo przyjemnie sie tym jezdzi. Moment nisko. Elastyczny silnik jak na swoją pojemność.
No i ostatnio wróciłem do 166. Tym razem 3.0. Nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć. Kocham ten silnik i ten samochód. Gęba sie śmieje przy każdym dodaniu gazu. To jest prawdziwa motoryzacja. No i uczucie że obcuje sie z czymś wyjątkowym. Na drodze w zasadzie juz ciezko zobaczyć 166. Piękne nadwozie, cudowny ryczący silnik. Za to malo poreczna na mieście, duży promień skrętu, brak kamerki, bez czujników. Miejsca mniej niz w tipo.

No i jak tu wydać werdykt [emoji1787][emoji1787][emoji1787][emoji2357][emoji3577]

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Oj 166 z Busso to już prawdziwy rarytas. Wspaniałe auto. Busso jest najwspanialszym silnikiem jaki miałem. Moje V6 z Jaga nie ma podejścia pod żadnym względem, może poza nieco niższym spalaniem, jeśli dla kogoś to ma znaczenie...

I tak, nie można powiedzieć, że X jest lepszym autem niż Y, bo wszystko zależy od oczekiwań.

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót