• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Kosmetyka Alf - doradztwo,porady,Twój arsenał itd

Nie dodawaj człowiekowi który dopiero zaczyna zabawę obowiązku kupowania pianownicy, bo to gruba przesada. Pianownica jest dobra jak ma się do częstego ogarnięcia kilka totalnie zasyfionych samochodów, dla jednego/dwóch autek mytych od święta (bo to na porządnie położonym wosku powinna spoczywać rola nie dopuszczenia do zasyfienia samochodu w takim stopniu żeby było potrzebne cokolwiek więcej niż woda na bezdotyku, czy delikatny szampon na rękawicy/gąbce) to duża przesada.

Pianownica to przecież śmieszne koszta, zwykła ręczna czy też pod normalnego węża ogrodowego to koszta max 100zł. Zdecydowanie ułatwia życie.

A po co myć jeszcze raz samochód dopiero umyty? Opłukać i glinka, nie widzę w ponownym myciu szamponem zupełnie sensu, od tego jest apc żeby zebrało brud, a drobinami których apc nie ruszy zajmie się glinka. Tym bardziej, że w kosmetykach detailingowych pojęcie "szampon" oznacza najczęściej bardzo delikatny środek który ma tylko usunąć niertrwały nalot z wosku nie uszkadzając tego ostatniego - taki środek na czas pomiędzy porządnymi czyszczeniami mocnym APC - jeżeli jakiegoś brudu nie usunęło apc, to szampon tym bardziej nie da rady i trzeba szukać innych środków (np. ironx i pochodne jeżeli to kwestia lotnej rdzy, itd.).
A jeszcze lepszym pomysłem jest pojechanie na bezdotyk, po nim glinka, mycie (po glince jednak warto chociaż opłukać z delikatnym szamponem) i smalcowanie.

Lubie swoje auto i bardzo lubię swój lakier dlatego zawsze rzucam aktywną pianę ewentualnie APC na auto, czekam chwile aż zadziała spłukuje bardzo dokładnie i dopiero wtedy dwa wiadra z GG i szampon. Co by się nie działa tak jest i już :P Dla mnie ten sposób jest bezpieczny dla lakieru. Zresztą AF i APC to środki typowo per-wash czyli faza przed myciem gąbką/rękawicą i szamponem.
Żeby nie było zaraz że APC to nie per-wash itp tak naprawdę ma tysiąc zastosowań felgi, szyby, pranie tapicerki, środek do czyszczenia plastików itp wszystko zależy tylko od proporcji.

Moim zdaniem jedno glinkowanie na początek sezonu całkowicie wystarczy. Potem już tylko umyć porządnie i smalcować.

no właśnie gdzieś mi przemknęło, że glinkowanie to max 2 razy w roku tylko należy robić.

Rozumiem, że nie da rady zrobić tak, że na to co teraz mam, nakładam ponownie black hole, a potem wosk, tylko musze jeszcze korektę machnąc chociaż delikatną UC- on zetrze stary wosk jak mniemam?

a czy moge na to co mam teraz, umyc porządnie, pojechać na to np. quick detailerem i na to zapodać nowym woskiem, aby odswieżyć sam wosk??

chcę odnowić to co mam, ale jak najmniejszym nakładem sił ;)

naczytałem się wszystkiego sporo, wiem co i jak do pełnego pierwszego działania, efekt ładny jestł, ale nigdzie nie wyczytałem, jak później robić aby efekty odnowić, takich porad i informacji brakuje np. jak uzupełnić wosk, jak pozbyć się resztek starego wosku itp. itd.

jeżeli wosk jeszcze siedzi to umyj i psiknij QD ,jezeli nie to ja bym kładł od nowa ,no nwm czy UC tak zetrze ,cleaner Ci nie potrzebny bo BH go w sobie ma , więc myj ,przejedź lekko UC,połóż BH i na to wosk

Tak naprawdę jest kilka różnych sposobów.
IMHO aktualnie powinieneś zrobić tak:
Porządne mycie na 2 wiadra -> Cleaner -> wosk
Chyba brakuje Ci w zestawie typowego cleanera - czegoś co usunie stary wosk i jednocześnie przygotuje lakier na nowy.

BH ma wlaciwosci czyszczace ,może nie takie żeby usunąć Sealant ale jakiś wosk naturalny agonalny raczej tak

Podaj żródło tych informacji bo od 2 lat używam BH i pierwsze słyszę. Jak ktoś chce cleaner i glaze w jednym to pozostają produkty AIO typu AF Tripple czy Auto Glym UDS. Po za tym cleaner ma nie tylko usunąć wosk bo wosk to sobie można usunąć przecierając auto IPA.

Nie twierdzę że jest to cleaner bo fakt nie jest to cleaner ale wlaciwosci czyszczace ma wejdz na SCS tam jest napisane że ma właściwości czyszczace ,temat jest też wertowany na KA

Był wertowany i z typowym cleaneram ma niewiele wspólnego wiec ja bym słowa cleaner nie naduzywał. Bo jak pisałem cleaner ma nie tylko usunac wosk ale równiez przebarwienia, utlenienia na lakierze i inne których nie zmyje szampon i nie usunie glinka. Sam wosk przed aplikacja BH mozna dla pewności zmyć po prostu IPA i spokój. Jednak cleaner to cleaner. Kombinacja DJ LP + PB BH + Colli potrafiła u mnie siedzieć ponad 3 miechy.

Masz rację typowy cleaner to nie jest ,ma poprostu jakieś niewielkie wlaciwosci czyszczace i przydało by sie coś typowego przed nim

- - - Updated - - -

Masz rację typowy cleaner to nie jest ,ma poprostu jakieś niewielkie wlaciwosci czyszczace i przydało by sie coś typowego przed nim

no właśnie gdzieś mi przemknęło, że glinkowanie to max 2 razy w roku tylko należy robić.
To raczej kwestia potrzeby niż jakiegoś ostrego "prikazu". Delikatna glinka poprawnie stosowana nie zaszkodzi lakierowi. Pytanie tylko czy będzie miała co usuwać, czy namachasz się tylko jak głupi bo brudu którego nie usunie mycie będzie śladowa ilość. Jeżeli mieszkasz w lesie, albo parkujesz pod non-stop drzewami, zawsze będzie trochę żywicy; jeżeli jeździsz często po świeżo nakładanym asfalcie, będziesz go miał na drzwiach, itd.
a czy moge na to co mam teraz, umyc porządnie, pojechać na to np. quick detailerem i na to zapodać nowym woskiem, aby odswieżyć sam wosk??

chcę odnowić to co mam, ale jak najmniejszym nakładem sił ;)
Jeżeli myjesz, to quickdetailer niepotrzebny. Dobry szampon który nie uszkadza wosku i po wysuszeniu wystarczy znów posmalcować kolejną warstwą żeby uzupełnić ew. braki.

jak później robić aby efekty odnowić, takich porad i informacji brakuje np. jak uzupełnić wosk, jak pozbyć się resztek starego wosku itp. itd.
Jak uzupełnić wosk masz wyżej. Jak się pozbyć? Dobre apc i myjesz.

Oczywiście przed zakupieniem napiszę maila z zapytaniem, coby mieć to na piśmie, jakie są pojemności tychże.
Test środka do felg na KA widziałem, ale tam wypsikali chyba pół butli na jedną felgę.

Oczywiście przed zakupieniem napiszę maila z zapytaniem, coby mieć to na piśmie, jakie są pojemności tychże.
Test środka do felg na KA widziałem, ale tam wypsikali chyba pół butli na jedną felgę.

APC można kupić w Tesco za 1litr 2zł ;)

Jest też test użytkownika, oni wypsikali pół pudełka po to żeby pokazać że można bezdotykowo domyć felgę.

na samym wstępie - super temat :D
Od kupna czarnuli mam świra na punkcie mojego makaronu i doprowadzenia do stanu (prawie) salonowego... ale ciągle nie mogłem sobie poradzić z kosmetyką lakieru... Wszystko co stosowałem było dość krótkotrwałe, mało tego niekiedy uwydatniało niedoskonałości lakieru. Drążąc temat zainwestowałem w taki zestawik:

POORBOYS WORLD Black Hole Show Glaze
ValetPRO Yellow Poly Clay 100g
POORBOYS WORLD Nattys Paste Wax Blue
Shiny Garage Strawberry Car Shampoo 500ml
Meguiars Natural Shine Protectant
Meguiars Endurance High Gloss
Nielsen Cyclone APC 1l
Meguiars Soft Foam Applicator Pad (2-pack bulk)
POORBOYS WORLD Quick Detailer Plus QD+
Meguiars Ultimate Compound
Dodo Juice Lime Prime 250ml
FLEXIPADS Aplikator 3-kolorowy dwustronny
Prickbort MAC 124 usuwanie smoły 1 l
Rękawica Do Mycia Detailer - Dwustronna
Butelka PET 250 ml z Atomizerem
Mikrofibra Eurow 40x40cm
Chemical Guys Ręcznik z mikrofibry ELITE żółty - 40cm x 40cm
Pędzelek drewniany do czyszczenia 4
Pędzelek drewniany do czyszczenia 8
Autosol Metal Polish 75ml - Polerowanie Metali
FINISH KARE 1000P Hi-Temp Paste Wax 59ml
Nielsen Blue Window Clean 1L
Mothers Carpet & Upholstery Brush
Pędzelek drewniany do czyszczenia 6

Dość długo musiałem czekać by to wszystko wypróbować... W chwili rozpaczy wziąłem urlop i zaczęło się... dokładne mycie, glinkowanie, auto do garażu, halogen i jazda z koksem ... :) Wszystko było robione ręcznie... Wspomnę tylko że mój lakier jest dość miękki, co daje oczywiste efekty nawet bez maszyny... W weekend będzie drugie mycie po aplikacji (2,5 tygodnia) wosku + PB QD+, zobaczymy jak się wszystko trzyma kupy... Mimo że teraz autko jest dość brudne, to po wtorkowej trasie w deszczu mogę stwierdzić że PB Nattys nadal świetnie się trzyma :)

P.S. będę musiał zainwestować w miększą glinkę - przez małą pomyłkę trafiła do mnie ValetPro niebieska. Zostawiła po glinkowaniu dziwne zmatowienia na całej karoserii mimo prawidłowej aplikacji - na szczęście udało się to wypracować przy ręcznej "korekcie" :D

pozdr Paweł

Załączniki

• 2013-04-17 21.08.15.jpg
    2013-04-17 21.08.15.jpg
    55.1 KB · Wyświetleń: 200
  • 2013-04-17 21.08.04.jpg
    2013-04-17 21.08.04.jpg
    67.3 KB · Wyświetleń: 153
  • 2013-04-17 21.06.54.jpg
    2013-04-17 21.06.54.jpg
    63.4 KB · Wyświetleń: 157
  • 2013-06-08 15.50.49.jpg