• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Korekty wtrysków

Panie Mirku, a gdy podczas statycznego testu korekty lecą a dynamicznego się ładnie układają bliżej 0 poniżej 1 to tragedii nie ma? :)

Panowie a z czego może wynikać, że czasami korekty są idealne i silnik pracuje super a czasami bliskie 2.0 i silnik pracuje jak Ursus?

Panowie a z czego może wynikać, że czasami korekty są idealne i silnik pracuje super a czasami bliskie 2.0 i silnik pracuje jak Ursus?

A zawsze są takie same warunki pracy?( temperatura, odbiorniki w tym wiatrak chłodnicy, zapchanie dpf-a) Jakie paliwo lejesz?
Przede wszystkim troche cierpliwości jak zatrzymasz się do próby to odczekaj chwile niech się parametry ustabilizują.

No właśnie nie, ale objawy te potrafią się nasilać/zmieniać kilka razy w ciągu jednej jazdy.

W czasie jazdy korekty wtryskiwaczy zmieniają się wraz z obciążeniem silnika. Przytkany wtryskiwacz będzie miał wtedy wyższą korektę dodatnią.
Klapy i EGR ogarnąłeś?

Proponuję Ci jedź do serwisu gdzie czyszczą układ paliwowy. Mnie ten zabieg bardzo pomógł

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Ciekawe bo ja jak miałem problem na 3 wtyczce to był błąd. Gdzie ecu wyraźnie wskazał że 3 wtrysk nie działa

Może wy na 5 już tego nie macie [emoji14] [emoji12]

No nie wiem, może to było coś innego.

Wiem, że po dociśnięciu wtyczki problem ustał. Może łączyło, tylko że słabo.

Jak podczas dynamicznego testu korekty się rozjeżdżają i to ponad 3, to jest do... źle. Na pewno masz stratę w osiągach samochodu. Oczywiście najwyższa bezwzględna wartość wskazuje, który wtrysk powinien iść na pierwszy ogień do regeneracji.

A czy przy takich korektach jest inna opcja niż wtryski? EGR off i DPF off. Klapy z tego co widzę są bo są ośki i wajcha jednak odłączone od sterowania. Jeśli nie ma innej opcji jak wtryski to czwarty walnięty bo niedolewa, a pierwszy wyrównuje? Czy walnięty pierwszy bo leje, a może oba?

446.jpg

Ostatnia edycja:
Jest kilka opcji. Nieszczelność na łożyskach klap bądź pod wtryskami.

Nieszczelność 4 wtrysku odpada ma nowa końcówkę/rozpylacz i nowa podkładkę. Po wymianie kompletnie bez zmian może jeszcze ciut korekty na jałowym sie poprawily ale dynamiczne lecą do 4. Chyba ze nieszczelność na tym pierwszym ale nic na to nie wskazuje. Następny w kolejności kolektor dolotowy chyba ze sa jakies inne sugestie?

Amortyzatory
Powrót