• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Korekty wtrysków

wczoraj jak sprawdzałem to 4 wtryskiwacz miał na zimnym silniku +5 a 5 wtryskiwacz trzymał się ok 0,02 reszta jakoś na minusie.

No to jeśli macie sprawdzone wtryskiwacze i nic nie jest schrzanione przy ich montażu - to obstawiam urwaną klapę kolektora na cylindrze 4, czyli silnik do remontu... Broń Boże nie jeździj tym autem, bo dorżniesz blok do krwi ostatniej... teraz jeszcze może się da coś uratować.

dziś zwalam kolektor i się okaże, oby tylko klapy były na swoim miejscu, dziwie się troszkę bo listwa chodzi bez problemu nie przycina się tylko listwa jest luźna na sworzniach wyrobione ma mocowanie w samej listwie nie sworznie klapek.

dziś zwalam kolektor i się okaże, oby tylko klapy były na swoim miejscu, dziwie się troszkę bo listwa chodzi bez problemu nie przycina się tylko listwa jest luźna na sworzniach wyrobione ma mocowanie w samej listwie nie sworznie klapek.

Jak masz kolektor aluminiowy - to nie powinno wyrwać klapy. Nie powinno - co nie znaczy, że jest to niemożliwe.

dziś wywaliłem kolektor i klapy są wszystko szczelne nigdzie nie ma luzu tak mi się przynajmniej wydaje tylko listwa jest luźna. Jak dziś sprawdziłem tą korektę to było tylko (w porównaniu do ostatniego razu) +1.5 na jałowym

dziś wywaliłem kolektor i klapy są wszystko szczelne nigdzie nie ma luzu tak mi się przynajmniej wydaje tylko listwa jest luźna. Jak dziś sprawdziłem tą korektę to było tylko (w porównaniu do ostatniego razu) +1.5 na jałowym

Najskuteczniejsza mieszanina jaką znam na zmniejszenie korekt to dodatek/dodatki Millersa i olej 2T, stosowane jednocześnie. W przypadku szczelnych klap, odłacz od spodu cięgno siłownika i ustaw manualnie w pozycji otwartej, zabieg równoważny wyrwaniu i zaspawaniu a całkowicie darmowy. Klapy z czasem trochę zarosną nagarem i osadami i się połaczą na amen z kolektorem.

Cześć.
Tomek_KRK - czy jeżeli na jednym z wtrysków mam korekty "-1,25" (mój post http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/59058-korekty_wtryskow-73.html#post1230609)

to czy pomoże wymiana samej końcówki. Chciałem dodać do paliwa jakiś środek czyszczący, ale powiem że jak mam wydać 50zł i dalej mieć problem to wolę dołożyc i wymienić końcówkę - tylko czy na lejące wtryski to pomaga.

pzdr
krzyzie
przy korektach do +-1.5 raczej nie rusza się wtrysków, bo wszystko jest jeszcze w miarę OK. środek czyszczący wtryski i tak się powinno lać co jakieś 5000km - poza tym kosztuje on tylko ok 25zł. Daj sobie na razie spokój z końcówką, zalej środek czyszczący przy tankowani, wyjeździj bak i sprawdź korekty. Rozumiem że wtrysków nie miałeś zmienianych (może nie wiesz że np. poprzedni właściciel coś wymieniał?), na wszelki wypadek sprawdź czy wszystkie kody z wtrysków są poprawnie wpisane do komputera.

Jak sprawdzić czy wtryskiwacz ma wpisany poprawny kod? Tzn wiem gdzie ustawia sie te parametry, ale gdzie sprawdzić fizycznie kod wtryskiwacza?

Jak sprawdzić czy wtryskiwacz ma wpisany poprawny kod? Tzn wiem gdzie ustawia sie te parametry, ale gdzie sprawdzić fizycznie kod wtryskiwacza?
Kod masz wybity na każdym wtryskiwaczu a sprawdzasz w MESie normalnie jak każdy inny parametr - masz Injector Code Cyl. 1..5 (lub polski opis jeśli takiego używasz), zaznaczasz checkboxa i się wyświetla kod.

poza tym kosztuje on tylko ok 25zł. Daj sobie na razie spokój z końcówką, zalej środek czyszczący przy tankowani, wyjeździj bak i sprawdź korekty. Rozumiem że wtrysków nie miałeś zmienianych (może nie wiesz że np. poprzedni właściciel coś wymieniał?), na wszelki wypadek sprawdź czy wszystkie kody z wtrysków są poprawnie wpisane do komputera.

Trochę mnie martwi ta duża rozbieżność jednego wtrysku od pozostałych -1,25, gdzie pozostałe trzymają się w okolicy +0,xx.
Kody wtrysków sprawdzę jak będę czyścił kolektor przepustnicę i zakładał zaślepkę częściowa EGR.

- - - Updated - - -

Kod masz wybity na każdym wtryskiwaczu

a da radę to odczytać bez wyciągania wtrysku.

pzdr
krzyzie

Wystarczy, że zdejmiesz osłonę silnika i na górze wtryskiwacza masz ciąg literowo-cyfrowy np: 7ZHV6O5AA. Jest to kod wtryskiwacza i powinien pokrywać się danymi z odczytem z mes'a lub examinera.

No to good MECHANIC, czyli automatycznie nie sprawdzał po włożeniu wtrysków czy dmucha z pod nich czy nie, (bo jakby dmuchało, a dmuchało to może by się zastanowił że coś spieprz..ł)
fajny gość
Przedmuchy sprawdzal bo wszystkie wtryski byly zalane jakims plynem ! Ta podkladka jest tak zapieczona ze nie dalem rady jej wyjac .zalewalem ruznymi środkami i nic .
Narazie smigam na tej starej podkladce i na cale szczęście nie ma przedmuchu .

- - - Updated - - -

Klapiszcza w kolektorze ssącym ci nie urwało? Jeżeli 2 wtryski mają po -3,2, to pozostałe będą bardzo w plusie... Który najbardziej jest na + na wolnych obrotach?

- - - Updated - - -

Powiem tak - jesli jedna wpadka mechanika ma oznaczać zakończenie z nim współpracy - to ja osobiście nie znam warsztatu, z którym mógłbyś współpracować. Nawet Ci najlepsi nie ustrzegą się wpadek... Wliczając w to polecane serwisy na tym forum, mój także. ;)
Nawiazujac do konczenia współpracy! Czy Ty po zainwestowaniu 3.5 tys zl w naprawe mojejego problemu i wyjechaniu z garazu nadal nie sprawnym autem , to mialbys chec dalszej wspolpracy !?bo ja nie!
Wiadomo, kazdy ma swoje zdanie i dla tego swiat jest ciekawy .pozdro

Nawiazujac do konczenia współpracy! Czy Ty po zainwestowaniu 3.5 tys zl w naprawe mojejego problemu i wyjechaniu z garazu nadal nie sprawnym autem , to mialbys chec dalszej wspolpracy !?bo ja nie!
Wiadomo, kazdy ma swoje zdanie i dla tego swiat jest ciekawy .pozdro
Właśnie byłem ciekawy, czy te wszystkie naprawy wykonywał jeden mechanik, czy jeździłeś do dwóch, trzech speców. Offtopując - w tym momencie jestem ciekawy zdania na temat tego rodzaju napraw, które mają nasi "forumowi mechanicy".

Właśnie byłem ciekawy, czy te wszystkie naprawy wykonywał jeden mechanik, czy jeździłeś do dwóch, trzech speców. Offtopując - w tym momencie jestem ciekawy zdania na temat tego rodzaju napraw, które mają nasi "forumowi mechanicy".

JA po paru latach "dłubania" w samochodach wiem jedno - niestety czasem następuje korelacja niesprzyjających okoliczności, co w efekcie prowadzi do takich awarii, które się nazywa "jedna na tysiąc". I chociażbyś nie wiem jak się przed takimi wypadkami w pracy chronił - to wcześniej czy później masz taki przypadek i świecisz oczyma przed klientem. Co gorsza - najczęściej takie niespodzianki trafiają się przy n-tej dokładnie takiej samej naprawie, którą mechanik robi już praktycznie z zamkniętymi oczami. Wystarczy delikatna wada montowanej części + rutyna (nie sprawdzasz części, bo nigdy nic złego się z nią nie działo) i już masz gotowy przepis na małą awanturę...

Witam,
to jest chyba temat, który mnie interesuje. Sorry, jeżeli jestem w błędzie, tak zaawansowana mechanika jest dla mnie wielką tajemnicą.
Nabyłem 159 2009 1,9 jtdm 115 km. Na badaniu technicznym wyszło na komputerze, że dwa wtryskiwacze "leją", o ile używam fachowego słownictwa.
Oto parametry:
korekta paliwa cyl 2 : -2,1 mm3/wtrysk.
korekta paliwa cyl 3 : 2,54 mm3/wtysk.
korekta paliwa cyl 4 : 0,31 mm3/wtryks.
korekta paliwa cyl 1 : -0,76 mm3/wtrysk

I pytania laika:

W czym to przeszkadza?
Czym grozi jazda z takim stanem rzeczy?
Ile kosztuje naprawa (wymiana dwóch czy muszę cztery?)

Z góry dziękuje za pomoc!

Witam,
to jest chyba temat, który mnie interesuje.
...
I pytania laika:

W czym to przeszkadza?
Czym grozi jazda z takim stanem rzeczy?
Ile kosztuje naprawa (wymiana dwóch czy muszę cztery?)
Zamiast pytać o to co było już wyjaśniane wiele razy, przeczytaj cały wątek. I tak na powyższych 3 pytaniach by się nie skończyło, więc lepiej trochę się o tym dowiedz i odpowiesz sobie sam na te i kolejnych 10 pytań które Ci jeszcze przyjdą w temacie do głowy.

Powiem tak - jesli jedna wpadka mechanika ma oznaczać zakończenie z nim współpracy - to ja osobiście nie znam warsztatu, z którym mógłbyś współpracować. Nawet Ci najlepsi nie ustrzegą się wpadek... Wliczając w to polecane serwisy na tym forum, mój także. ;)

Jeśli ktoś zakłada wtrysk z dwoma podkładkami, to nie jest wpadka ale... nawet ciężko to nazwać. Zwalanie takiego przypadku na rutynę świadczy tylko jedno - omijaj z daleka, bo to rutyniarz.

- - - Updated - - -

Na badaniu technicznym wyszło na komputerze, że dwa wtryskiwacze "leją", o ile używam fachowego słownictwa.

Nie, wyszło, że jeden jest "zatarty".
Zanim pojedziesz do warsztatu:

http://www.forum.alfaholicy.org/for..._oleje_2t_do_ropy_pigulce-35.html#post1238946

http://www.forum.alfaholicy.org/for..._oleje_2t_do_ropy_pigulce-25.html#post1218275

Ostatnia edycja:
Witam! Dwa dni zajęło mi przeczytanie tego tematu ale nie znalazłem równie dziwnego przypadku jak u mnie.

Pomocy mój post to zagadka, a nie sprawdzenie korekty.

Autko ma wirusa brak filtra dpf oraz zaślepiony egr. Jeździ super przyśpieszenie – ok.

Zaczęło się od tego, że auto dymi na czarno od ok. 3200 obrotów i wyżej na niższych obrotach wszystko ok
A teraz najgorsze: auto po nocy albo po całym dniu przestanym gdy ja w pracy ciężko odpala i po odpaleniu trochę białego dymu bardzo nie równa praca jak by na jednym cylindrze tylko co któryś raz zapala i falują obroty po 2min na jałowym biegu wszystko ustaje ale nigdy tyle nie czekam tylko od razu jadę przejadę 200m i już jest dużo lepiej problem ustaje jak silnik nagrzeje się do 90.

Wykresy z fesa oba na biegu jałowym wszystkie odbiorniki wyłączone

Pierwszy wykres jest zaraz po odpalenie temp wody około 30st (obroty falują od 750 do 850)
obroty szaleją silnik nierówno pracuje po odpaleniu.jpg

Drugi wykres po przejechaniu silnik gorący 15km (obroty trzyma w granicy około 800+/-5)
ciepły last.jpg

I tu mam wielki problem bo wiem, że wtryski sprawdza się na ciepłym silniku, a na ciepłym korekty są dobre i tu nie wiem co mogę zrobić. Podpowiedzi?

Ostatnia edycja:
Autko ma wirusa brak filtra dpf oraz zaślepiony egr. Jeździ super przyśpieszenie – ok.
Zaczęło się od tego, że auto dymi na czarno od ok. 3200 obrotów i wyżej na niższych obrotach wszystko ok

Obstawiam problemy z wężykami podciśnienia overboosta i tu bym pierwsze szukał po wężyku od akumulatora podciśnienia do overboosta. Jeśli nie to, to skopany soft, który dał popalić turbinie.
Ale to jest gdybanie. Potrzebne są konkretne logi, kilku parametrów (ale nie screeny !)
Log w formacie csv z zapisem ciśnienia doładowania (żądane i mierzone), otwarcia overboosta, powietrza (żądane, mierzone), pedału gazu w % i obrotów.

A teraz najgorsze: auto po nocy albo po całym dniu przestanym gdy ja w pracy ciężko odpala i po odpaleniu trochę białego dymu bardzo nie równa praca jak by na jednym cylindrze tylko co któryś raz zapala i falują obroty po 2min na jałowym biegu wszystko ustaje ale nigdy tyle nie czekam tylko od razu jadę przejadę 200m i już jest dużo lepiej problem ustaje jak silnik nagrzeje się do 90.

To wygląda mi na problem z wtórnym grzaniem świec żarowych. Pewno jakbyś mierzył temperaturę MES-em, a nie według wskaźnika, to uspokaja się to powyżej 50 stopni C. Biały dymek po odpaleniu o charakterystycznym ostrym zapachu, to niecałkowite spalanie w zbyt zimnym cylindrze.

Amortyzatory
Powrót