• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Korekty wtrysków

Termostat jest OK.
Daj korekty z biegu jałowego i próby dynamicznej.

Witam sprawdziłem dzisiaj korekcje wtrysków ponieważ na zimnym silnik trochę nierówno chodzi. Wczoraj mialem problem z problemem P2453 ale juz sie z tym uporałem.(urwany wężyk gumowy) Silnik wczesniej chodził normalnie dopiero od wczoraj nierówno pracuje.
Pierwszy to okolo 40stopni drugi zrobiony za chwile, ponownie zapaliłem samochód i odrazu bylo lepiej okolo 70 stopni. Jak sie zagrzał to chodził juz normalniewtryski zimny okolo 40stopni.jpgwtryski ciepły okolo 70stopni2.jpgdrugi wtrysk wypada najgorzej, co zrobic?
Mam jeszcze jedno pytanie nie idzie zagrzac silnika podczas normalnej jazdy (temp okolo70) przy mocnym wciskaniu gazu podnosi sie wyzej czy to normalne, albo termostat do wymiany?

Ostatnia edycja:
Korekty nie wyglądają najgorzej. Termostat masz niesprawny, trzeba wymienić.

Ja w końcu ogarnąłem temat wtrysków i nie przekraczają -+0,5. Natomiast mam pytanie do tych co również z wtryskami mają porządek, jak działają wam wtryski po nocy (temperatura ok 3 stopnie silnik zimny) na dynamicznym przyspieszaniu. Czy przez pierwsze 2,3 km korekty się rozchodzą? Czy mogą dochodzić do +- 1,3 czy to normalne

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Ja w końcu ogarnąłem temat wtrysków i nie przekraczają -+0,5. Natomiast mam pytanie do tych co również z wtryskami mają porządek, jak działają wam wtryski po nocy (temperatura ok 3 stopnie silnik zimny) na dynamicznym przyspieszaniu. Czy przez pierwsze 2,3 km korekty się rozchodzą? Czy mogą dochodzić do +- 1,3 czy to normalne

Mogą dochodzić w czasie dynamicznego pomiaru nawet do +/- 2.0. Przy takich wartościach samochód jeździ jeszcze normalnie. Powyżej tego zaczynają się mniej lub bardziej odczuwalne spadki mocy.

U mnie wyszło na to ze uszczelka pod wtryskiem była walnięta. Teraz przyglądam się wtryskowi nr 3. Podczas próby dynamicznej idzie do 1,8 max a na postoju jak widać na zdjęciu.

Załączniki

• WP_20160323_20_19_51_Pro.jpg
    WP_20160323_20_19_51_Pro.jpg
    28.6 KB · Wyświetleń: 52
Lewy górny przycisk na kierownicy plus prawy górny przycisk na kierownicy

Mam auto po egr, klapy aut. Korekty po nagrzaniu na wolnych obrotach w normie ( oklice 0,2 0,5 +- w zależności od wtrysku ) - ale pod obciążeniem jeden wtrysk daje coś koło 4 na plusie ( przy prszyspieszaniu ) potem jakoś się normuje. Wokoło wtrysków czysto, kolektor sprawny - lałem 2T, LM.Wtrysk do wymiany czy tylko końcówkę wymienić?

Ostatnia edycja:
Witam,
Ponieważ na jednym wtrysku mam makabrycznie dużą korektę tj. ok. +4 (a pozostałe wydają się być dobre) zamierzam kupić używkę, wmontować a obecny dać do regeneracji. I tu mam problem - do mojego silnika idą wtryski 0445 110 213 a spotykam ogłoszenia z wtryskiwaczami 0445 110 213_01. Czy taki wtrysk mogę zastosować? W katalogach Bosch-a nie udało mi się tego ustalić.

Zacznij od przełożenia wtrysków miejscami

Czy po wymianie wtrysku ( kompletnie nowego ) i zakodowaniu go korekty powinny od razu być dobre czy mogą być rozjechane ? U mnie na 2 cylindrze na luzie wtrysk był w miarę ok ( korekty do max 0,5 ) i cała reszta też ok, ale pod obciążeniem ten wtrysk potrafił dawać nawet +4,5 na autostradzie. Właśnie go wymieniłem ( nowe podkładki na 1 i 2 bo 1 też trzeba było wyjąć, gniazdo oczyszczone i dokręcone odpowiednio ), zakodowałem i zaraz po odpaleniu na zimnym na nim korekta od -3, jak się nagrzał to około -1,7 ( oczywiście cała reszta jest odpowiednio rozjechana ) a pod obciążeniem ok - czyli cały zestaw ( 5 sztuk ) trzyma się w granicach 0,2 - 0,4 ( +- aby się równały do 0). Czy po jakimś czasie wszystko się uspokoi czy coś nadal nie halo?

Czy po wymianie wtrysku ( kompletnie nowego ) i zakodowaniu go korekty powinny od razu być dobre czy mogą być rozjechane ? U mnie na 2 cylindrze na luzie wtrysk był w miarę ok ( korekty do max 0,5 ) i cała reszta też ok, ale pod obciążeniem ten wtrysk potrafił dawać nawet +4,5 na autostradzie. Właśnie go wymieniłem ( nowe podkładki na 1 i 2 bo 1 też trzeba było wyjąć, gniazdo oczyszczone i dokręcone odpowiednio ), zakodowałem i zaraz po odpaleniu na zimnym na nim korekta od -3, jak się nagrzał to około -1,7 ( oczywiście cała reszta jest odpowiednio rozjechana ) a pod obciążeniem ok - czyli cały zestaw ( 5 sztuk ) trzyma się w granicach 0,2 - 0,4 ( +- aby się równały do 0). Czy po jakimś czasie wszystko się uspokoi czy coś nadal nie halo?
Miałem identycznie okazało się że miałem źle ustawiony rozrząd. Wtryski od razu po ustawieniu zaczęły inaczej pracować.

Rozrząd był niedawno wymieniany i ustawiany. Po wymianie sprawdzany przez konkretną osobę. Auto nie ma EGR, klap, kolektor szczelny. Dodam że te pomiary bez żadnej jazdy - dosłownie przed chwilą wszystko złożyłem i się zdziwiłem.

Ostatnia edycja:
Nie wiem jak u ciebie z fachowcami ale u mnie to dramat do czasu znalezienia warsztatu Autoklinika w Łodzi. To oni odnaleźli przyczynę. Nawet zleciłem nagranie jak jest ustawiony bo 3 miesiące wcześniej, przeskoczył mi rozrząd za sprawą urwanego koła pasowego, gdzie kawałek gumy wpadł pod pasek. Warsztat (Kuba serwisuje) gdzie niestety trafilem koło wymienili i ustawili rozrząd. Niestety pieniędzy za spier....ną robotę zwrócić nie chcieli bo jak twierdzą skąd mają pewność czy sam czegoś nie robiłem. Poniżej link jak ustawili rozrząd niech będzie przestrogą przed tym serwisem

https://youtu.be/uoJ8an8oZKQ

Z tak przedstawionym rozrządem jeździłem i kombinowalem z wtryskami. Zawsze pierwszy był na minusie na zimnym na luzie -1,7 po rozgrzaniu na jałowym pierwszy był -0,7 drugi wtrysk korygowal 3 i 4 były idealne. Auto miało moc i jeździło normalnie nie dymiło. Na dynamicznej próbie na zimnym silniku ( na zewnątrz było poniżej zera) pierwszy wtrysk dochodził do -5,2 drugi +4 pozostałe powiedzmy w normie.

Amortyzatory
Powrót