[159] Korekty wtrysków

reasumując wszystkie wywody z 10 stron, jeżeli sprawdzam korekty wtrysków w FESie i jeżeli wartości na wszystkich czterech cylindrach są najbliższe 0 to wtedy wtryski są ok tak ?? dobrze to rozumuję?? Jeżeli jest np. +1,50 to jest za mało paliwa, a jak jest np. -1,98 to za dużo paliwa tak ??

Witam
Panowie czy w moim silniku 2.4 JTDM w przypadku walniętego wtrysku można również zmienić tylko końcówkę i zakodować IMA lub nie kodować jak to zrobił Robert_159 ? a gdzie takie końcówki można kupić do 2.4 JTDM z ukłonem do Tomka_KRK się zniżam ?

Julowalker kiedyś napisał
Dlatego wniosek jest prosty - kupujemy nowy wtrysk i po sprawie za 700zł, czy do 2.4 JTDM można za taką cenę kupić???

Koncowki kupisz u Bosch-a.Uzywki sa na Ebay,Allegro-tylko nie wiadomo jakie

---------- Post added at 23:26 ---------- Previous post was at 23:24 ----------

Ceny nowych wtryskow u Bosch w Polsce sa zblizone ok 1700zl-NEW,uzaleznione od kursu euro

Hej
a możesz wrzucić oznaczenie Bosha wtrysku do silnika 2.4 JTDM, czy są jakieś zamienniki? a mówiłeś że końcówki kupi się u Bosha? a czy one jakieś oznaczenie mają? czy wystarczy tylko powiedzieć że do silnika 2.4? jaka cena końcówek?
pozdrawiam

Witam
Panowie czy w moim silniku 2.4 JTDM w przypadku walniętego wtrysku można również zmienić tylko końcówkę i zakodować IMA lub nie kodować jak to zrobił Robert_159 ? a gdzie takie końcówki można kupić do 2.4 JTDM z ukłonem do Tomka_KRK się zniżam ?

Można wymienić końcówkę i nie trzeba kodować. Albo kupić sprawdzony wtrysk używany - wtedy c.a. 300 PLN i masz po temacie. Nowy to 1500 PLN.

Można wymienić końcówkę i nie trzeba kodować. Albo kupić sprawdzony wtrysk używany - wtedy c.a. 300 PLN i masz po temacie. Nowy to 1500 PLN.
Dzięki wielkie Tomasz, 300zl to końcówka czy wtrysk używany? Czy Ty możesz takie wtryski używane lub końcówki w razie czego załatwić? CZY WTRYSKI W SILNIKU 2.4 210KM SĄ TAKIE SAME JAK 200KM ???

Jeszcze jedna kwestia, proszę o rozważania, mam znajomego mechanika z dużym doświadczenie który mówi,
do obecnego diesla raz na jakiś czas dolej 100ml na bak paliwa, oleju syntetycznego który się leje do benzyny w silnikach dwusuwowych celem smarowania, mówi że ten sposób zapobiegnie przycieraniu /przedłuży życie wtryskom które się obecnie zacierają ????????
co Wy na to
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Dzięki wielkie Tomasz, 300zl to końcówka czy wtrysk używany? Czy Ty możesz takie wtryski używane lub końcówki w razie czego załatwić? CZY WTRYSKI W SILNIKU 2.4 210KM SĄ TAKIE SAME JAK 200KM ???

A tego to Ci nie powiem, bo nie jestem w 100% pewien, czy to identyczne wtryskiwacze.
300 PLN to cena używanego wtrysku.
ok. 180 PLN cena nowej końcówki.

Wtryski są inne w 200 i 210 KM wersji tak jak turbo z resztą. Reszta podzespołów taka sama praktycznie.

Dzięki za info, a jak jest w przypadku ich końcówek? czy też są inne czy ta sama końcówka pasuje do jednych i do drugich???
Bo z wyglądu to są chyba identyczne.

Witam
Panowie auto odpala tak jakby nie na wszystkie cylindry (takie wrazenia słuchowe) czasami zaraz po uruchomieniu gaśnie(1-2s),
z rur zauważyłem ostatnio lekko siwawy dym szczypiący w oczy, czy to wtryski
poniżej wykres wtrysków, dlaczego przez pierwsze 10 sekund wykres jest taki rozjechany???
jakie są u was wykresy, bardzo proszę o publikacje celem porównania, oczywiście proszę o wykresy od początku włączenia zapłonu
pozdrawiam

Załączniki

• wykres.JPG
    wykres.JPG
    58.8 KB · Wyświetleń: 776
Suma korekt na wszystkich cylindrach musi wynosić zawsze 0. Zawsze jedne są na + inne na -. Oczywiście im mniejsze wartości, tym lepiej. O uszkodzonym wtryskiwaczu można mówić wtedy, jeśli na jednym jest duża rozbieżność od pozostałych.

To ja juz wiem gdzie jest problem u mnie:
Korekta paliwa (cylinder 1): -0,27 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 2): 0,61 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 3): -1,38 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 4): -1,20 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 5): 2,42 mmł/w

To ja juz wiem gdzie jest problem u mnie:
Korekta paliwa (cylinder 1): -0,27 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 2): 0,61 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 3): -1,38 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 4): -1,20 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 5): 2,42 mmł/w
Nie inaczej...5 do przeswietlenia :)

Panowie, moja bella po odpaleniu na zimnym silniku klekocze jak traktor, jednak po chwilowym nagrzaniu się silnika zaczyna się normalna mrucząca praca ... na komputerze żadnych błędów, jest po wymianie oleju i wszystkich filtrów .. to mój 1szy diesel i nie wiem czy to jest normalne ??

Od zmian świec alfa zaczęła jakby słabiej odpalać. Wcześniej paliła na dotyk, teraz musi chwile pokrecić i jak już odpali to spora ilośc białego dymu wylatuje. Swiece musiałem wymienić bo jedna padła, jednak przed włożeniem wszystkie były sprawdzane. Także uznałem że chyba nie jest to powiązane, tym bardziej że przy niedawnych mocno dodanich temperaturach się to działo. Także sprawdziłem w FESie wtryski, oraz cisnienie paliwa. W załączeniu parametry wtrysków na zimnym silniku. Ciśnienie paliwa w momencie kręcenia spadało na zero potem nagle szło do góry tuz przed odpaleniem i odpalała. Po tym jak się zgasi silnik (bądź silnik jest jeszcze nagrzany nie ma najmniejszego problemu z odpaleniem. Co to może Waszym zdaniem byćwtryski.jpg

Wykonaj próbę przelewową na wtryskach wtedy dużo sie dowiesz, zrób jeszcze wykres FESa na ciepłym silniku, jak masz czas to zobacz czy nie zawalona przepustnica, chociaż dokładnie nie wiem jaka jest u ciebie konstrukcja kolektora w tym silniku.
A no i napisz coś o historii ile masz auto jaki przebieg itp.

nigdy się nie sprawdza wtrysków na zimnym silniku to po pierwsze po drugie trzeba sprawdzać na obrotach jałowych a po trzecie musi być wyłączone wszystko co obciąża dodatkowo silnik, jak klima, światła itp... Podsumowując wtryski zawsze sprawdza się w warunkach optymalnych dla silnika tzw roboczych bez dodatkowego obciążenia...

Amortyzatory
Powrót