• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Korekty wtrysków

Pierwszy wtrysk delikatnie leje, ale jeśli silnik pracuje równo to bym się tym nie przejmował i kontrolował co jakiś czas. Zrób jeszcze logi wtrysków z krótkiej przejażdżki, żeby sprawdzić jak ten lejący zachowuje się w akcji. Możesz jadąc na 3. biegu przy ok 2500-3000 rpm zaciągnąć ręczny i wtedy też zalogować korekty.

zrobilem tak jak mowiles korekty jakos totalnie rozjechane

Załączniki

Wygląda to na przytkany 4. wtryskiwacz. W kolejnym etapie pojeździłbym 2-3 baki z dodatkiem oleju 2T i po tym sprawdził jak się ma sytuacja. Jak się ogólnie zachowuje silnik? Coś niepokojącego?

od czasu do czasu jakby gubił obroty. wyczuwalne delikatne wibracje jak jest zimny. Generalnie to wydaje mi sie jakis taki słabawy

Gubił obroty tzn?
Zaglądałeś do EGR?

Ostatnia edycja:
generalnie to klapek auto od nowosci nie ma. a EGR non stop zamkniety. 2 zbiorniki z 2t wyjezdziłem i 3 z STP. i te czarne bączki to masakra

Załączniki

• 1.rar
    1.rar
    21.5 KB · Wyświetleń: 47
  • 2.rar
    2.rar
    8.7 KB · Wyświetleń: 56
Winnym w tym przypadku będzie raczej EGR.
Dzięki za info. W takim razie trzeba będzie drania przeczyścić. co do korekt, spróbuję jeszcze z olejem 2T. jak nie zadziała jadę do serwisu. jest ktoś polecany w obrębie Wielkopolski?

Ostatnia edycja:
Zeby mieć pewność, że to wina EGR-u najlepiej na próbę załóż mu pełną zaślepkę. Dużo na ten temat pisano na forum, poczytaj.

Dzięki za info. W takim razie trzeba będzie drania przeczyścić. co do korekt, spróbuję jeszcze z olejem 2T. jak nie zadziała jadę do serwisu. jest ktoś polecany w obrębie Wielkopolski?

Fora regionalne ---> Wielkopolskie

generalnie to klapek auto od nowosci nie ma. a EGR non stop zamkniety. 2 zbiorniki z 2t wyjezdziłem i 3 z STP. i te czarne bączki to masakra

Czwarty wtrysk pod obciążeniem strasznie się rozjeżdża. Overboost- nie ma jego pomiaru). W górnym zakresie obrotowym widać, że jest problem z ustabilizowaniem doładowania. Pomiar powietrza jest co najmniej dziwny. Jeśli występuje ciśnienie w całym zakresie żądanym, to dla czego przepływomierz tego nie potwierdza ? Nieszczelność w dolocie (przed turbiną) ?
W drugim pomiarze przeładowania poza fabryczny limiter. Jeśli potrwają dłużej pokaże się błąd P0238.
W pieszym kroku należy przyjrzeć się overboostowi (podmień na inny i zrób pomiar). Drugi krok, to dokładne przyjrzenie się dolotowi przed turbiną, a za przepływomierzem. Jeśli chodzi o wtrysk, to on jest na + i jego wartość bardziej wskazuje na zmniejszenie jego wydajności, drobnej nieszczelności na podkładce niż na to aby był sprawcą dymienia.

Witam,
szukam, szukam i znalazłem temat tylko chodzi o AR 147 z silnikiem 1.9 JTD 115KM z 2002r i przebiegu prawie 200kkm... mam problem z wibracjami przenoszonymi na kierownicę i całą karoserie... mam filtr K&N, wywalone katy i zaślepiony EGR po podłączeniu FES 3.5 nie pokazuje mi dawki wtrysku pilotującego ani dawki na żadnym z wtrysków tylko pokazuje mi ogólną tak chyba nie powinno być? wczoraj zamontowałem wtryski od Lanci 110KM i alfa jedzie jest słabsza ale i tak trzęsie ale też mniej kopci swoje dzisiaj daję do sprawdzenia swoje wtryski więc będę wiedział w jakim są stanie...

dodam że poduszki silnika mam wszystkie wymienione skrzyni i przy rozrządzie na oryginały a poduszka centralna już 3 jest w ciągu 1,5 roku pierwsza oryginał oddana po poł roku na gwarancje, którą uznali i dali nowa i miesiąc temu znowu wymieniałem ale stwierdziłem, że ori nie ma sensu bo nawet blacha pordzewiała przez ten czas i kupiłem Bilstein i puki co cała.... poduszki po zamontowaniu poluzowałem i odpaliłem silnik, żeby się ułożyły i dokręciłem a mimo to centralną szybko zabija... chyba że ori firmy ricambi made in china bo tak pisało można se co najwyżej du.e podetrzeć...

ale zastanawia mnie czemu nie mogę odczytać korekt? kolega z forum swoim kompem się podpinał i też mu nie odczytywało... a kiedyś wydaje mi się, że można było i na pewno tak nie telepało budą... kumpel mechanik obstawia koło dwu masowe, którego nie wykluczam... z obserwacji jeszcze to, że przy gaszeniu nie zawsze płynnie silnik gaśnie i czuć jak zatelepie, jak tłoki staną...

oczywiście chodzi o wibracje na postoju

może macie jakieś pomysły?

aha jeszcze jedna sprawa... jak wczoraj zdemontowałem wtryski to dopatrzyłem się że tam gdzie podłącza się rurkę od paliwa we wtrysku są takie 3 otworki i w jednym z nich coś siedziało i wyciągnąłem to... wyglądało jak jakiś kawałek niebieskiego plastiku... kumpel nie był pewien ale powiedział że to może być uszczelka z pompy???

Ostatnia edycja:
Wibracje mogą pochodzić od pompy.
Nie ma możliwości odczytu korekt, bo Twój sterownik tego nie ogarnia. Stary model.

no właśnie po zamieszczeniu posta znalazłem takie info, że nie odczytam... a z pompą co? uszczelnienie wystarczy zestawem naprawczym? bo ma taki wilgotny nalot jak patrzyłem to może być przyczyną? doczytałem też że ktoś miał tak jak koło wałka rozrządu klin miało uszkodzony... jak będe wiedział co z wtryskami to zajrzę chyba

... kumpel mechanik obstawia koło dwu masowe, którego nie wykluczam... z obserwacji jeszcze to, że przy gaszeniu nie zawsze płynnie silnik gaśnie i czuć jak zatelepie, jak tłoki staną...

Twój kolega dobrze obstawia. Dwumasa lub z mniejszym prawdopodobieństwem dwumasowe koło pasowe.

szwagrowi jak koło pasowe poleciało w 156 to mu pukało i to dość głośno kupił nowe jakieś i to samo później zareklamował i dołożył cos kasy do droższego i miał dopiero spokój... więc to bym wykluczył, a jeśli to sprzęgło... ech co mówicie jeździć aż się zacznie ślizgać albo łożysko się posypie czy zaryzykować i robić? na obecna chwile mi się nie uśmiecha wyłożyć prawie 2k na sprzęgło bo miesiąc temu prawie 5k PLN wpakowałem w Alfine i budżet jeszcze się nie odbudował heh ale z drugiej strony brzęczące plastyki w kabinie zaczynają już mnie denerwować :P

wtryski wczoraj zostały odebrane i są sprawne... jeden delikatnie na minus ale niewiele i koleś powiedział że nic by z tym puki co nie robił więc zostaje koło dwumasowe... ale to już w innym dziale dzięki za odzew pozdro

a gdzie sprawdzałeś i ile Cię to kosztowało?

witam a co powiecie na korekte moich wtryskow po regeneracji u niby super fachowca,mozliwe jest zeby po regeneracji wyszly takie korekty ?

Załączniki

• screenshot.3.jpg
    screenshot.3.jpg
    123.9 KB · Wyświetleń: 132
  • screenshot.1.jpg
    screenshot.1.jpg
    127.7 KB · Wyświetleń: 214
  • screenshot.4.jpg
    screenshot.4.jpg
    129.2 KB · Wyświetleń: 172
  • screenshot.5.jpg
    screenshot.5.jpg
    129.2 KB · Wyświetleń: 194
  • screenshot.6.jpg
    screenshot.6.jpg
    129.4 KB · Wyświetleń: 157
Ostatnia edycja:
A jakie miałeś korekty przed "regeneracją"? :)

Amortyzatory
Powrót