Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
2 i 4 do wymianyCzy ktoś mógłby rzuci okiem i zinterpretować wynik wtryskiwaczy? Czy któryś należy wymienić? Czy można to zrobić pojedynczo czy trzeba wymienić wszystkie? Pozdrawiam
(...)
Jak chcesz to mogę Ci podać na PW dobrego człowieka od regeneracji wtrysków. Koszt od 250 do 550 zł za wtrysk (do AR 159 8v)
Pokaż mi gdzie dostane fabryczny wtrysk do 8v za taka cene prosze. Czekam...Ludzie.... Przecież za 590 zł brutto można kupić FABRYCZNIE NOWY wtrysk .... !!! To o jakiej Wy regeneracji mówicie... Po co?...
Podpowiem Ci ze takich wtrysków prawie w ogóle nie ma używanych a co dopiero nowe i to w takiej cenie...
Wrzuć logi prosto z programu bez otwierania i zapisywania w excelu. Aktualnie MES tego otworzyć nie chce.
Jaki jest symbol tych wtryskiwaczy? Ja do swojego Stilo mJTD 8V znalazłem kiedyś ofertę na allegro. Gość miał części po likwidacji ASO. Wtryskiwacz nówka, zapakowany w oryginalne pudełko. Cena ok. 350 zł. Oczywiście takie okazje zdarzają się rzadko, właściwie wcale. Co ciekawe, oferta była z Wielunia, czyli z miejsca, z którego pochodzi kolega destikero![]()
I rzecz najważniejsza, dlaczego gmerasz przy korektach? Gość z serwisu Bosch, którego odwiedziłem powiedział mi, że dopóki auto nienagannie odpala, nie kopci i nie szarpie nie ma sensu grzebać. Dla pocieszenia, u mnie korekta podczas jazdy ze stałą prędkością dochodzi do 4mm3/w. Według pewnego wpisu na forum HDI wynika, że korekty w układach CR mogą zawierać się w tolerancji +/-5mm3/w. Jak jest naprawdę nie wiem. Na razie nic z tym nie robię chociaż z wydechu śmierdzi jak z Jelcza za co trochę mi wstyd...![]()
I rzecz najważniejsza, dlaczego gmerasz przy korektach?
Czy ktoś mógłby rzuci okiem i zinterpretować wynik wtryskiwaczy? Czy któryś należy wymienić? Czy można to zrobić pojedynczo czy trzeba wymienić wszystkie? Pozdrawiam
postanowiłem podjechać z tym do lokalnych podobno najlepszych speców. Warsztat, gdzie na wizytę trzeba czekać miesiąc. Dowiedziałem się , ze korekty pod obciążeniem nie są żadnym wyznacznikiem i że dopóki nic sie nie dzieje należy wyluzować i nie siać paniki![]()
Ten serwisant nawet nie zna zakresu korekcji. Korekty pod obciążeniem są mierzone do 3000 obrotów. Powyżej tych obrotów wtryski "zamykają" się na ostatniej korekcie i tak ciągną do końca. Jeśli jest korekta zła, to zła jest do końca obrotów. Spadki mocy, momentu to często wina właśnie korekt pod obciążeniem. Szczególnie widoczne to jest w 2.4. Wychodzi to bardzo ładnie na hamowni jeśli się porówna logi z wykresem.To samo usłyszałem u siebie. Wg serwisanta sterownik silnika poprawnie interpretuje korekty do 1200-1400 obrotów. Tak usłyszałem. Nie chciałem wchodzić w polemikę, bo mechanicy mają wyje.. na takich mądrali z internetówMoże i przyznałbym mu rację gdyby nie ten drażniący zapach z wydechu, o którym pisałem wcześniej. To nie jest normalne moim zdaniem.
Wynika z tego, że w Boschu panuje niekompetencja lub embargo informacyjne. Dzięki @sdero za odpowiedź. Hamownią jeszcze dysponujesz?Ten serwisant nawet nie zna zakresu korekcji. Korekty pod obciążeniem są mierzone do 3000 obrotów. Powyżej tych obrotów wtryski "zamykają" się na ostatniej korekcie i tak ciągną do końca. Jeśli jest korekta zła, to zła jest do końca obrotów. Spadki mocy, momentu to często wina właśnie korekt pod obciążeniem. Szczególnie widoczne to jest w 2.4. Wychodzi to bardzo ładnie na hamowni jeśli się porówna logi z wykresem.
Z resztą... rozpisywałem się na ten temat.
Wynika z tego, że w Boschu panuje niekompetencja lub embargo informacyjne. Dzięki @sdero za odpowiedź. Hamownią jeszcze dysponujesz?
Po tym co widzę, co piszecie, to oczywiście, że tak. Dziwi mnie jak można pracować przy diagnostyce wtrysków CR bazując na swoim "widzi mi się".Wynika z tego, że w Boschu panuje niekompetencja lub embargo informacyjne. Dzięki @sdero za odpowiedź. Hamownią jeszcze dysponujesz?