• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Korekty wtrysków

Mógłby ktoś poratować, bo chciałem już działać :( Myślałem czy nie wymienić samych końcówek, bo tyle powinienem ogarnąć sam, ale nie mogę znaleźć nigdzie samych końcówek, bo jako końcówka sprzedawany jest cały wtrysk. Gdzie mógłbym tego szukać? Czytałem że może obejdzie sie bez programowania ale nie wszyscy się z tym zgadzają.

Mógłby ktoś poratować, bo chciałem już działać :( Myślałem czy nie wymienić samych końcówek, bo tyle powinienem ogarnąć sam, ale nie mogę znaleźć nigdzie samych końcówek, bo jako końcówka sprzedawany jest cały wtrysk. Gdzie mógłbym tego szukać? Czytałem że może obejdzie sie bez programowania ale nie wszyscy się z tym zgadzają.
Ja wymieniałem końcówki i wszystko bez programowania śmiga. Ważne, żeby kody IMA konkretnych wtrysków w kompie się zgadzały. Co do samych końcówek to kupowałem w firmie FIMS MAREK SIERLA w Gdańsku - po numerach wtrysków szukałem, ale nie wiem czy teraz idzie tam znaleźć.

EDIT: http://sklep.moto-car.net/sklep/diesel-uklady-wtryskowe-bosch-koncowki.aspx
Tutaj masz końcówki np. Tylko muszą się zgadzać numery - za cholerę nie pamiętam czy to numery wtrysków mają się zgadzać, czy na końcówkach są jakieś numerki bo to robiłem ponad 2 lata temu, ale powinieneś ogarnąć bez większych problemów :-) Powodzenia

Ostatnia edycja:

Na allegro znajdziesz sprzedawcę https://allegro.pl/uzytkownik/Gazparts?order=m

On Ci pomoże w temacie jakie końcówki potrzebujesz do swojego modelu Alfy. Najlepiej podaj markę, model, silnik (pojemność, moc) oraz nr VIN. Jak chcesz przyoszczędzić możesz pomyśleć nad końcówkami Firad. Są prawie dwa razy tańsze. Co do jakości się nie wypowiem, bo nie miałem styczności.

Dziękuję, Wam Panowie za odpowiedź. Już poszły emaile z zapytamiem o końcówki, dam znać po wymianie jak wszystko przebiegło i jaki jest rezultat, pozdrawiam

Gdzieś było na forum odnośnie brzydkiej pracy silnika JTD i wyszło że to wina źle ustawionego rozrządu.

W przyszłym tygodniu wymieniam kompletny rozrząd, pompę wody, paski osprzętu, rolki, napinacz i koło pasowe. Dam znać czy pomogło :)

Ma ktoś w kujawsko pomorskim kabel i FES/MESa? Z chęcią sprawdziłbym u siebie korekty :)

Kup na alegro jakiś interfejs bluetooth albo WiFi za ok. 40zl, ściągnij program np. AlfaOBD na komórkę i sam będziesz mógł sobie sprawdzić korekty i przy okazji zrobić inne rzeczy.

Zacierający się wtrysk? 2.4 JTDm?

Witam, ostatnio usłyszałem dziwny dźwięk jakby terkotania piątego wtrysku w 2.4 JTDm w 159. Auto jeździ normalnie, nie kopci, odpala dobrze. Sprawdzałem korekty i wszystkie wahają się w granicach 0.20-0.50 a na piątym cylindrze w okolicach 1.2 - niby w normie ale odchylenie jest. Auto jeździ cały czas z dodawanym olejem 2T, diesel spulunga też wlałem ale do baku i bez zmian. Poniżej wklejam link do filmiku na YT. Sama wymiana rozpylacza wystarczy czy regenrować cały wtrysk..? :)

https://www.youtube.com/watch?v=Qmvj9G3ODOU&feature=youtu.be

Tak po za tematem, to nie za dużo masz czasem płynu chłodzącego?

No trochę się przelało, do tego silnik nagrzany to się poziom podniósł z 2 centymetry, auto zimuje w garażu, jak zrobi się cieplej to trochę upuszczę tego płynu :)

Wygląda na problem z podkładką.

Po czym wnosisz?
Co prawda takie rzeczy najlepiej słuchać na słuchawkach a ja z lapka na małych piszczałkach słucham i niewiele słyszę - dlatego pytam co tam "mówi" o podkładce?

Jak podkładka jest odkształcona, to słychać przy wtrysku takie charakterystyczne cykanie (nieszczelność). Przykład:
https://www.youtube.com/watch?v=xAcQW0-LV1s

Nie musi to być to na 100% oczywiście. Dlatego warto sprawdzić czy nie uchodzi tamtędy powietrze (jak jest wokół wtrysku rozlane np. paliwo to będzie widać bąbelki powietrza). Wówczas będzie wiadomo 100%.

Jak podkładka jest odkształcona, to słychać przy wtrysku takie charakterystyczne cykanie (nieszczelność). Przykład:
https://www.youtube.com/watch?v=xAcQW0-LV1s

Nie musi to być to na 100% oczywiście. Dlatego warto sprawdzić czy nie uchodzi tamtędy powietrze (jak jest wokół wtrysku rozlane np. paliwo to będzie widać bąbelki powietrza). Wówczas będzie wiadomo 100%.

Przy wtrysku mam sucho, bardziej słychać takie terkotanie niż cykanie, coś w stylu trr trr trr.. Wiem, ciężko to odwzorować przez internet hehe, na razie się uspokoiło, nie słychać tego, na wiosnę jak auto zacznie dużo jeździć będę to obserwował i na pewno podzielę się co działo się dalej.. ;)

Cześć Panowie,
zwracam się do Was z kolejnym problemem. Kilka wątków wstecz pisałem o problemach z korektami. Zdecydowałem, że autem chcę jeszcze trochę pośmigać i nie będę bawił się w wymianę 1 czy 2 końcówek, ale wymienię wszystkie 4. Dziś w końcu zabrałem się za temat wtrysków. W alfa obd zczytałem sobie najpierw kody wtrysków. Załączam foto:
Screenshot_20190130-142236_AlfaOBD Demo.jpg
Ku mojemu zdziwieniu kolejność w alfa OBD zupełnie nie zgadza się z tym co mam pod maską.
Od strony rozrządu (najbardziej po lewej, patrząc na silnik stojąc przed nim mam:
1: A1IUI6GAA
2: AH1B86AAA
3: 8SZTZ25AA
4: ASSIDTCAA

Moje pytanie brzmi, co z tym zrobić? Wymienić końcówki i wsadzić wtryski w odpowiedniej kolejności? Prawdopodobnie jeżdżę tak od kupna auta 2 lata temu, gdyż na plastikowych końcach wtrysków ktoś popisał numerację od lewej białym markerem i jest napisane normalnie 1, 2, 3, 4. Od początku borykam się z brzydką pracą silnika, głośno, postukiwanie, lekkie falowanie na jałowym. Proszę Was bardzo o pomoc, gdyż na mechaników jak widać nie ma za bardzo co liczyć...

Na początek spróbuj zakodować wtryski tak jak masz pod maską, bo one po kodzie mają już własne korekty i właśnie na źle zakodowanych będzie auto palić, jeździć ale na wolnych obrotach będzie chodzić jak traktor

Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka

Okej. Pytanie laika: Jaki program do tego będzie mi potrzebny? Mam OBD2 demo I MES. Czy ogarnę to sam? Dopiero raczkuję w temacie diagnostyki auta. Z góry dzięki, pozdro

Przy wtrysku mam sucho, bardziej słychać takie terkotanie niż cykanie, coś w stylu trr trr trr.. Wiem, ciężko to odwzorować przez internet hehe, na razie się uspokoiło, nie słychać tego, na wiosnę jak auto zacznie dużo jeździć będę to obserwował i na pewno podzielę się co działo się dalej.. ;)
Woda z płynem do naczyń i spryskaj gniazda w około wtrysku, jak podkładka uszkodzona to będzie ci babelkowac. A odgłos jest taki jakby ciśnienie uciekło

Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka

Chyba ogarnę to wpisywanie kodów w MES, tylko pytanie czy robi się to na odpalonym zapłonie?

Amortyzatory
Powrót