[159] Korekty wtrysków

Btw. Ile placiliscie za regenerację jednego wtryskiwacza I za robocizne u mechanika?
Ja płaciłem 300 zł za sztukę, razem z wymianą. Tylko że miałem drugi komplet w silniku, a oryginalne regenerowałem. A cena zależy od stanu wtryskiwaczy i co trzeba w nich wymieniać.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Cena niska, bo nie trzeba było wymieniać części za 200 zł. Zaworek czy coś takiego, nie wiem dokładnie, kosztuje około 200 zł.

Panowie jak to jest z tymi korektami pod obciążeniem? Na wolnych jest wszystko pięknie, ale ostatnio rzuciłem okiem na korekty w czasie jazdy po autostradzie i nr 1 szybuje na jakieś kosmiczne wartości -4.
Uważacie, ze trzeba coś z tym robić? Niepokojących objawów w czasie jazdy brak.

A jakie chciałeś niepokojące objawy ? Po prostu osiągi się pogarszają.

- - - Updated - - -

To nie dużo, pewnie zależy również od zużycia danego wtryskiwacza

A najczęściej jest to wymiana końcówki za 100 zł ;)

Przewietrzyłem auto plus dodatek do paliwa, korekty na jałowym na ciepłym silniku. Jak korekty?20180407_131029.jpg

Ostatnia edycja:
Witam,
Panie i Panowie mam problem, podłączyłem dzisiaj FESA do samochodu, bo ciężko odpala na zimnym, z tego co zaobserwowałem jest to jedyny objaw. Poniżej zamieszczam zdjęcie z programu, później wrzucę plik. Wyraźnie odstaje 3 wtrysk, a reszta?
280.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Na trzeci mocno odstaje. Reszta ok. Jak u Ciebie z klapami?

Nie chcę straszyć, ale u mnie właśnie na trzecim zjadło klapę, biegli w temacie też potwierdzają, że często trzeci cylinder się urywa. Logi miałem podobne. Też jedynie ciężko odpalał, ale moc jako taka była. Na szczęście temat już ogarnięty - głowicę i turbo trzeba było zregenerować.

Co nie znaczy, że u Ciebie to jest przyczyna. Ale coś z trzecim na pewno jest nie tak. Do sprawdzenia wtrysk i przy okazji kompresja. Chyba, że masz adapter przez świece, to ciśnienie sprężania można zrobić niezależnie od wyciągania wtrysku.

Taki pomiar niewiele mówi. Nawet nie wiadomo czy silnik rozgrzany był to temperatury roboczej.
Trzeba się przejechać i podczas jazdy zrobić pomiary.

Trochę nie na temat, ale... mógłby mi ktoś sprawdzić jaki numer miały oryginalne wtryski w tej alfie, albo numer zamiennika ZAR93900007013887

Silnik rozgrzany do temperatury roboczej, po trasie około 30KM. Z ekologią jest zrobiony porządek.
A według was jak wyglądają korekty na 1,2 i 4 wtrysku?

Ostatnia edycja:
Taki pomiar niewiele mówi. Nawet nie wiadomo czy silnik rozgrzany był to temperatury roboczej.
Trzeba się przejechać i podczas jazdy zrobić pomiary.

Pomiary korekt podczas jazdy? A jak taki pomiar powinien wyglądać wzorcowo? Tzn. jak powinny się kształtować wahania korekt na dynamicznym teście?

Ostatnia edycja:
Wzorcowo, czyli jak najbliżej zera.
Jak jedna wartość bardzo odstaje od reszty, to najprawdopodobniej coś jest nie tak z danym wtryskiem.

Jak dla mnie korekta +-1 jest OK.
A +3 wskazuje już, że coś nie jest halo.

I właśnie ja mam taką sytuację. Na jałowych obrotach jest OK, a przy obciążeniu jeden wtrysk kuleje.

- - - Updated - - -

Czyli mogę szukać zamiennie numeru 0445110244?

0445110244 - to nr Bosch'a
A 55198217 - to nr OEM

Wygląda, że to to samo.
Na górze wtryskiwacza masz wybity nr Boscha. Od razu będziesz wiedział.

Amortyzatory
Powrót