• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Kopcący 2,4 JTD

• Autor wątku Autor wątku Bella156
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    jtd
B

Bella156

Guest
Witam wszystkich, mam problem z moja bella, a mianowicie moj 2,4 starsznie kopic przy zmianie biegów a takze gdy mocniej wcisne gaz to poprostu czarny dym, zaczyna mnie to wkurzac poniewaz jak jade gdzies dalej to mam caly tyl brudny. I jeszcze szarpie mi lekko na 2 biegu, ale to chyba nie ma z tym zadnego zwiazku. Jezeli ktos ma pomysl dlaczego tak kopci to prosze pisac.

sprawdz olej w silniku? ile? jak często dolewasz?

jaki przebieg samochodu?

odczuwasz braki mocy? Skoro czarny kolor i brak mocy, to turbinka prawdopodobnie

ale jeśli sądzisz, że jestesmy cudotwórcami i zdiagnozujemy Ci problem przez forum, to niestety :)

Nie bierze ani grama oleju i olej mam swiezo po wymianie i przejechalem na nim 1,5tys km. Podejrzewam że to moze byc zawór ERG, czy ktos mial kiedys taki problem??

Sprawdź sobie cały dolot czy niema jakiejś nieszczelności mi też kiedyś strasznie kopcił a winą była pęknięta rura dolotowa między intercoolerem a kolektorem dolotowym, jak dolot cały to zatkaj rurkę od zaworu egr kawałkiem puszki po piwie i sprawdź efekty.

Przyczyn moze byc wiele 8)
Twoje objawy przypominaja przelewajace wtryski, wiele dymu z niedopalnonego paliwa lub zle dobranej mieszanki z powietrzem, choc moze byj jescze kilka innych powodow
od pompy po uszkodzony dolot itpo.
Podjedz gdzies na hamownie niech tam sprawdza pod obciazeniem

Masz problem z niespalonym paliwem - przyczyny moga byc następujące:

-nieszczelność w układzie dolotowym powietrza (sprawdź od turbiny, aż po kolektor ssący, wywal fabryczne opaski sprężyste i zastąp je skręcanymi)
-zanieczyszczony filtr powietrza
-zawieszony, niedomykający się zawór EGR (możesz spróbować go wymyć albo ostatecznie zaślepić)
-uszkodzony przepływomierz (odłącz wtyczkę na wyłączonym silniku i się przejedź, jak będzie poprawa to przepływomierz do wymiany)
-lejące wtryski (sprawdzenie tylko w warsztacie)

Sprawdze ta rure dolotową i ten zawór ERG. Filtr powietrza napewno nie, poniewaz niedawno wymienialem, przeplywomierz tez mam nowiutki 2 tygodnie temu wymieniany, wtryski sa na 100% dobre, ostatnio sprawdzalem u mechanika.

A zadam tylko jedno pytanie przepływomierz oryginalny- koszt ok 900zł czy "oryginalny inaczej " (np. z allegro) - koszt 350zł?

No wlasnie za przeplywomierz dalem 350zł i jest on z firmy "mitron electronics" platinum i pisze ze made in USA. A jaka jest róznica miadzy tym a orginalnym?

Taka że raczej na 100% nie nadaje się do twojego silnika - w AR156 JTD oryginalnie montowane były przepływomierze Boscha

Bella156 napisał:
No wlasnie za przeplywomierz dalem 350zł i jest on z firmy "mitron electronics" platinum i pisze ze made in USA. A jaka jest róznica miadzy tym a orginalnym?
A na osiagach nie straciła?

Witam.
Miałem podobne objawy w zeszłym roku,tylko u mnie po wciśnięciu gazu - poza dymieniem błyskała kontrolka zasilania silnika.Podejrzenie padło na przepływomierz a okazało się,że mam nieszczelny wąż do turbinki,która nota bene później trafiła do czyszczenia.
Pozdrawiam.

Może nie na temat ale nie bede zakładał nowego tematu. Wczoraj od południa kombinowałem co by tu zrobic z autem czyli poprostu nudy dały sie we znaki, rozebrałem pół komory silnika, wyciagnąłem wszystkie węże, rozebrałem puszke filtra powietrza wszelakie doloty do turbiny, odkręciłem Intercooler wyczysciłem w środku na "błysk". wywaliłem orginalne opaski na jakies zaciski, dzis kupiłem normalne skręcane.Zabrałem sie do czyszczenia wszystkiego co popadnie, nawet osłona kolektora wydechowego sie swieci :mrgreen: "zimna" częsc turbiny równierz połysk :wink: po dokładnym wyczyszczeniu wszystkich opisanych rzeczy skręciłem wszystko porządnie do kupy. Efekt?? Odczuwalnie lepiej silnik zapala, lżej mu ciągnąc z niskich obrotów, a jadąc na 2 biegu gdy na obrotomierzu jest 2 tyś po nagłym wcisnieciu gazu mozna opony zdzierać i to dosyc brutalnie.Polecam taką zabawe mi to zajęło całe popołudnie, koszty praktycznie zerowe bo 15zł za wszystkie opaski, kilka litrów benzyny lub srodka do mycia silników no i kilka piw, a jaka radocha ze wszystko czyste i silnik lepiej pracuje :mrgreen: :wink:

Paweł156 napisał:

No wlaśnie odczulem wyrazny wzrost mocy. Ostatnio wlaśnie jechalem w taka dalsza trase i zauwazylem ze duzo szybciej przyspiesza i jest wiecej mocy( a mialem jeszcze 5 osob w samochodzie).

kajek166 napisał:
Miałem podobne objawy w zeszłym roku,tylko u mnie po wciśnięciu gazu - poza dymieniem błyskała kontrolka zasilania silnika.

U mnie żadne kontrolki sie nie świecą.

Bella156 napisał:
Paweł156 napisał:

No wlaśnie odczulem wyrazny wzrost mocy. Ostatnio wlaśnie jechalem w taka dalsza trase i zauwazylem ze duzo szybciej przyspiesza i jest wiecej mocy( a mialem jeszcze 5 osob w samochodzie).
Jedź na hamownię i wtedy będziesz wiedziła na pewno - siła autosugesti jest wielka. Kolega po prostu pytał czy osiąga Vmax - to częsta przypadłość po założeniu zamienników przepływomierza.

Amortyzatory
Powrót