• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

kontrolka akumulatora

A ja bym mimo wszystko zaczął od zmierzenia napięcia lądowania multimetrem, a nie FESem...

Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka

Ale tu jest problem z ładowaniem a nie poborem . Może sobie zmierzyć najwyżej prąd poboru żarówek ;) multimetr ma 10 a lepszy 20A. Prąd ładowania to kilkaset A. Ja pisałem że nie zmierzy jakby chciał mierzyć prąd , ale to dlatego że kolega pomylił prąd ładowania z napięciem ładowania :) Napięcie ma nie najgorsze a skoro mu świeci kontrolka to może dlatego że alternator prądowo mu nie wyrabia
Jak juz czepiasz sie slowek to tez nie ma czegos takiego jak pomiar pradu. Jest napiecie i natezenie. Ja uzylem skrotu myslowego.

Jak juz czepiasz sie slowek to tez nie ma czegos takiego jak pomiar pradu. Jest napiecie i natezenie.
Bosz.....ręce opadają, a to napięcie i nateżenie to niby do czego się odnosi jak właśnie nie do prądu?? Skoro sam się czepiasz to pierw się doucz bo chyba opusciłeś te lekcję w podstawówce. Zatem mały wykład :

"Natężenie prądu (nazywane potocznie prądem elektrycznym) - wielkość fizyczna charakteryzująca przepływ prądu elektrycznego zdefiniowana jako stosunek wartości ładunku elektrycznego przepływającego przez wyznaczoną powierzchnię do czasu przepływu ładunku"

"Amper – jednostka natężenia prądu elektrycznego (nazywane też po prostu prądem elektrycznym[1]). Jest jednostką podstawową w układzie SI i układzie MKSA oznaczaną w obu układach symbolem A[2]."

To zapraszam z miernikiem do mnie. Zregenerowany altek i nowy aku i prad miedzy 13,5-13,7.
Ja uzylem skrotu myslowego.
to nie skrót myślowy tylko pomylenie podstawowych jednostek elektrycznych- prądu i napięcia.Zwracam uwagę tylko po to aby nie potrzebnie nie powielać dalej takich błędów czy pomyłek i unikać w przyszłości kolejnych nieporozumień. Polecam zachować trochę więcej dystansu zamiast bić pianę bez powodu

Blagam Cie jakbys na maturze napisal ze wartosc pradu ( a nie wartosc natezenia pradu ) wynosi 100A to od razu bys jej nie zdal. Wiec moze Ty sie doucz.

jak byś na maturze nie dał przecinka przed "że" to byś 5 nie miał na polskim raczej
:p

tysz morzliwe
warzne rze wiadomo o co hodzi i nie tsza sie spinac na foróm
:D

Blagam Cie jakbys na maturze napisal ze wartosc pradu ( a nie wartosc natezenia pradu ) wynosi 100A to od razu bys jej nie zdal. Wiec moze Ty sie doucz.
no i kto tu sie czepia słówek, skoro piszemy o prądzie to przecież oczywiste jest że chodzi o natężenie prądu. Słyszałeś o czymś takim jak "nazwy potoczne" (patrz.w/w cytaty z wikipedii o tym wyraźnie w tym temacie mówią)? Jeśli nie to matury też byś nie zdał ;)

Nazwy potoczne to sa wiesz do czego. Dla mnie to nie jest oczywiste bo prad ma 2 wartosci i skad mam wiedziec ktora z tych wartosci Ty chcesz nazwac potocznie :)

Nazwy potoczne to sa wiesz do czego. Dla mnie to nie jest oczywiste bo prad ma 2 wartosci i skad mam wiedziec ktora z tych wartosci Ty chcesz nazwac potocznie :)
no właśnie dlatego tak istotne jest aby sie posługiwać jednostką "V" lub "A" i będzie wiadomo o jaką wartość chodzi :)
Może się nie precyzyjnie wyraziłem - sorry za zamieszanie :) . Wracając do tematu to może być jeszcze taka opcja że regulator ma gdzieś przebicie (lub gdzieś zwarcie na kablach) i ładowanie ma ok tylko że mu lampka świeci . Nie wiem jaki jest alternator w 166 ale jesli taki sam jak w 147/156 to niedawno się takiego pozbyłem (całkiem sprawny z auta po przebiegu 20kkm) bo mi leżał długi czas bezużytecznie - jeśli by spasił to mogłbym koledze sprezentować -przynajmniej by się nie marnował bezużytecznie :)
P.S. Jak by co to mogę spróbować go odzyskać od człowieka któremu dałem bo raczej go nie wykorzystał , w razie czego pisz na priv

- - - Updated - - -

Ale ja mam luz w tylku :)
ja też , jestem luźny jak po Pavulonie :D

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót