[159] Kontrola trakcji

P

Puchaczo

Guest
Panowie, gdzie w Alfie jest jakiś guzik od włączenia kontroli trakcji? Mam dość fajne wyposażenia a nie widzę tu takiego przycisku a dziś na deszczu koła buksowały tak, że hej - nie dało się dodać gazu. Podczas buksowania kół nie zaświeciła się kontrolka kontroli trakcji. Czy może po prostu nie ma tak ważnej rzeczy w wyposażeniu?

Panowie, gdzie w Alfie jest jakiś guzik od włączenia kontroli trakcji? Mam dość fajne wyposażenia a nie widzę tu takiego przycisku a dziś na deszczu koła buksowały tak, że hej - nie dało się dodać gazu. Podczas buksowania kół nie zaświeciła się kontrolka kontroli trakcji. Czy może po prostu nie ma tak ważnej rzeczy w wyposażeniu?
Kontrola trakcji kolego to masz ASR . Musisz nacisnąć i będziesz miał ASR off czyli wyłączone a ASR ON to włączone . Miedzy podłokietnikiem a lewarkiem zmiany biegów masz

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Kontrola trakcji, jeśli jest sprawna, włącza się po każdym odpaleniu silnika sama. Jeśli się nie mylę, to wszystkie 159 są w nią wyposażone. Aczkolwiek nie jest zbyt natarczywa i też się poza zimą zastanawiałem czy działa. Co innego VDC (ESP), to wcina się dosyć szybko.

Systemy można wyłączyć przyciskiem obok "awaryjek". Jeśli masz cały czas podświetlony, to "wiedz, że coś się dzieje!" - znaczy nie działa.

Jeżeli wciśniesz krótko wcześniej wspomniany przycisk to wyłączy się tylko kontrola trakcji... jeżeli chcesz wyłączyć jeszcze stabilizacje toru jazdy to trzeba wcisnąć ten sam guzik dłużej aż wyświetli się kolejny komunikat na wyświetlaczu między zegarami-> dopiero wtedy elektronika przestanie się mieszać w jazdę i w razie poślizgu auto leci "jak szmata".
Nie da się jednak wyłączyć ABSu, czyli system blokowania kół podczas hamowania. To można zrobić tylko "brutalnie" wyciągając bezpiecznik, ale wtedy murowany błąd... i bezpiecznik wyłącza automatycznie cały system włącznie z kontrolą trakcji i stabilizacją toru jazdy.

Ostatnia edycja:
Masz diesla po chip tuningu? Jakie opony?
Miałem założone chińczyki w JTS-ie z bieżnikiem ok 5 mm i zerwanie przyczepności na mokrym nie było niczym nadzwyczajnym.

Jest sposób na wyłączenie ABS-u w 159 i nie taki drastyczny jak wyciągnięcie bezpiecznika ale jest to jak najbardziej możliwe. Kto zimą szalał mocno na ręcznym pewnie wie że jest to możliwe :D

Miałem założone chińczyki w JTS-ie z bieżnikiem ok 5 mm i zerwanie przyczepności na mokrym nie było niczym nadzwyczajnym.

Tak, jest po programie na 184 KM
Opony bieżniczki nowe 235/50, ale na starych ładnych oponach było to samo.
U mnie w takim razie ta kontrola trakcji w ogóle nie działa, przecież zawsze jak się włącza powinna chyba migać kontrolka na liczniku?

Systemy można wyłączyć przyciskiem obok "awaryjek". Jeśli masz cały czas podświetlony, to "wiedz, że coś się dzieje!" - znaczy nie działa.

Nie jest podświetlony, podświetla się jak go nacisnę.

Ostatnia edycja:

Nie trzeba chip-tuningu. Jeździłem 1.6 HDI 90 KM i 2.0 DTI 101 KM. Oba buksowały nawet na trójce po gwałtownym wciśnięciu gazu, jeśli jezdnia była mokra. Dużo zależy od opon (nie muszą być stare i zużyte - wystarczy kiepskie odprowadzanie wody) i od typu nawierzchni.

U mnie też na mokrym auto mieli kołami... i też nie ma kontrolki.
Za to na śniegu już nie mieli i praktycznie kontrolka nie gaśnie :)

Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego ASR nie działa na asfalcie... też mnie to wkurza bo jak tylko troszkę popada to szybsze ruszenie spod świateł to jakiś dramat jest.

U mnie w 2,4 działa na mokrym, choć oczywiście nie wyrabia i tak mieli kołami ale kontrolka mruga i widać że ingeruje system. Jak wyłącze to wtedy dopiero masakra na mokrym.

Amortyzatory
Powrót