• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Kontrola trakcji (VDC)

molek

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 140km
A ja za to mam takie pytanko dotyczące kontroli trakcji(VDC). Mam Belle 147jtd w 140km, 2003r. i w wersji distinctive. Czy on ją posiada? Co do wyłącznika to już znalazłem na forum info że owego nie ma....

---------- Post added at 02:42 ---------- Previous post was at 02:41 ----------

Dodam jeszcze że w salonie Alfy w Warszawie powiedziano mi że każda 140 konna wersja posiada VDC w standardzie...

ja mam taką tylko 2004 i nie mam VDC. Najlepiej to zaciągnij rękaw gdzieś w zakręcie i zobacz czy się zaświeca zielona lampka.
powinien być też bezpiecznik od vdc jeśli istnieje.

- to prawda VDC nie mozna wyłączyć tak prosto np. wylacznikiem.
- można to zrobić oprogramowaniem, tylko po co !
- jeśli masz VDC to musisz mieć czujnik obrotów i przyśpieszenia bocznego(YAW).
- taka mała skrzynka przed sensorem airbaga w tunelu srodkowym.
- nie mylic tego czujnika z czujnikiem przyspieszenia wzdłużnego,- z tego co mi wiadomo dopiero 159 maja ten czujnik (ale moge się mylić ).
- oprogramowanie FES , alfaOBD testuje ten czujnik.

--

--

--

--

--

Ostatnia edycja:
A ja za to mam takie pytanko dotyczące kontroli trakcji(VDC). Mam Belle 147jtd w 140km, 2003r. i w wersji distinctive. Czy on ją posiada? Co do wyłącznika to już znalazłem na forum info że owego nie ma....

Dodam jeszcze że w salonie Alfy w Warszawie powiedziano mi że każda 140 konna wersja posiada VDC w standardzie...​

a to ciekawe :) mam ten sam model i wersje, ale niestety ikonki VDC nie ma, to VDC raczej tez nie ma..

swoja droga czy jest mozliwe doinstalowanie tego ? :) trzeba by wmontowac czujnik obrotów i przyśpieszenia bocznego o ktorym pisze bubu, upgrade body computer ?​

Ja też mam AR z roku 2004 i VDC na moje szczęście nie ma, co owocuje niezłą zabawą w zimie i nie tylko.... (oczywiście jeśli lubisz się tak bawić)... :)

Niby ikonki nie ma ale w miejsce ikonki VDC jest ikonka ASR i co śmieszniejsze jak koła tracą przyczepność to ta ikonka ASR miga... więc tak jak by ten system tam był... dzisiaj pojade pod jakiś supermarket i wprowadzę Belle delikatnie w poślizg bez gazu i się okaże....;)

Niby ikonki nie ma ale w miejsce ikonki VDC jest ikonka ASR i co śmieszniejsze jak koła tracą przyczepność to ta ikonka ASR miga... więc tak jak by ten system tam był... dzisiaj pojade pod jakiś supermarket i wprowadzę Belle delikatnie w poślizg bez gazu i się okaże....;)
Czyli ASR masz jak chyba większość z nas (zapobiega poślizgowi kół podczas ruszania), ale VDC (czyli ESP) możesz nie mieć. Sprawdzisz to wchodząc "na ręcznym" i zobaczysz czy autko samo chce się wyprowadzić z poślizgu. Podczas pracy tego systemu słychać również chrobotanie w kołach oraz migającą ikonkę na wyświetlaczu.

Gwoli ścisłości kontrola trakcji zapobiega poślizgowi kół w trakcie ruszania/przyspieszania, w Alfie zwie się to ASR i od niej mamy przycisk do wyłączenia (w innych markach TC, TSC i cholera wie jeszcze jakie akronimy). VDC to stabilizacja toru pojazdu i ma zapobiegać poślizgowi poprzecznemu auta i tego w Alfie przyciskiem nie wyłączymy. Nie mylcie pojęć kontroli trakcji i stabilizacji toru jazdy :P

zajrzyj pod zbiornik plynu hamulcowego i jesli jest tam takie ustrojstwo z naklejka ESP to znaczy ze masz owe VDC

tak jak juz ktos wyzej pisal ASR to jest takie TC tylko ze spod znaku alfy (wiec kolego masz tylko ASR a nie dwa jakies rozne systemy)

mi po zapaleniu calu czas swieci ta kontrolka na pomaranczowo od vdc.

---------- Post added at 17:16 ---------- Previous post was at 17:09 ----------

mi po zapaleniu calu czas swieci ta kontrolka na pomaranczowo od vdc.

Tak więc jeśli masz ten system u siebie na pokładzie to po przekręceniu kluczyka razem i wszystkimi innymi kontrolkami powinna się zapalić także i ona (uaktywniając system)
- tak bardziej precyzyjnie to VDC uakktywnia sie dopiero po testach każdorazowo jak auto przekroczy 10km/h.
--

--

--

--

--

--

Ostatnia edycja:
witam, gdzie dokładnie znajduje się ten czujnik przyśpieszenia bocznego? co muszę odkręcić,żeby się do niego dostać?

Musisz odkręcić/wypiąć z zatrzasków obudowę boczną tunelu.
Resztę masz pokazaną na tym zdjęciu:

czujnik przyspieszenia bocznego.jpg

Dzięki Kolego, właśnie dostałem się do tego feralnego czujnika. Jak myślicie po zakupie (oczywiście używki bo cena nowego jest od 590 zł do 2200) wszystko powinno być ok?czy trzeba coś kalibrować?

watpie zeby VDC dał osie w ogole "doinstalowac"

czyli wymiana czujnika nic nie pomoże?na kompie zdiagnozowałem błąd czujnika przyśpieszenia bocznego, który nie da się wykasować. Czyściłem styki i dalej nic, także pewnie padło ustrojstwo definitywnie, byłem pewny jeśli dokupię identyczny z takimi samymi parametrami i oznaczeniami to sprawa będzie rozwiązana.

Amortyzatory
Powrót