• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[159] Kontrola trakcji problem...

Glowcio24

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9JTDm
Witam mam pewien problem z działaniem kontroli trakcji. Mianowicie brak jakiegokolwiek błędu na kompie a ja mam wrażenie ze kontrola bardzo późno się budzi. Przy ruszania ostrym koła obracają się dobre parę razy zanim kontrola na desce się zacznie mrugac. Zawsze gdy zdarzało mi się tam ruszać to od razu gdy kolo zamielilo kontrola się świeciła i łapała. Co może być przyczyną koledzy?

Ja to bym się cieszył...

U mnie w Brerze ASR/VDC też działa wyraźnie później (a raczej nie tyle później co przy mocniejszych uślizgach) niż w poprzedniej Alfie ale uznałem to za zdecydowany atut :D

A nie zauważyliście, że kontrolka jest wyświetlana z opóźnieniem? Buksowanie kół przy ruszaniu to jedno, ale czasem niewielki uślizg i automatyczna kontra układu w ogóle nie jest potwierdzana na desce, ale wyczuwalna dla kierowcy. W Mercedesie też tak mam.

Granica działania ASR w porównaniu do AR 147 jest u mnie wyczuwalnie przesunięta, system interweniuje później (i nie piszę tu o kontrolce) co dla mnie jest zaletą więc uznałem, ze ten typ tak ma.

Ręki sobie nie dam uciąć, ale ktoś mi kiedyś mówił, że zapalenie się kontrolki nie oznacza zadziałania systemu kontroli trakcji, tylko fakt, że system już sobie nie radzi :)

Ręki sobie nie dam uciąć, ale ktoś mi kiedyś mówił, że zapalenie się kontrolki nie oznacza zadziałania systemu kontroli trakcji, tylko fakt, że system już sobie nie radzi

Sądząc po tym jak działa to u mnie, to wygląda to tak, ze kontrolka załącza się z opóźnieniem. Ale na nawet jak miga, to system dalej działa i w dalszym ciągu radzi sobie świetnie. :) Inną prawdą jest to, że system zaczyna działać w ostatniej chwili...

Amortyzatory
Powrót