Koniec dwumasa czy coś innego??? drgania odczuwalne w środku

A co powiecie o takich objawach ?:)od 1,5 roku czasami słyszałem popiskiwanie przy gaszeniu silnika.Od kilku miesiecy przy zmianie biegów slyszałem delikatny stuk a od kilku dni przy zmianie biegów słychać głośniejszy stuk a z do dzisiaj kiedy zje żdzałem ze skrzyżwowania wbiłem 1 ruszyłem a przy wbijaniu 2 u puszczeniu sprzęgła tylko glośniejstukło i zachrobotało i był koniec jazdy. Biegi normalnie wbijam wszystkie ale nie rusze bo puszczając sprzeglo zaczyna chrobotać, Macie jakies sugestie? auto um echanika i dowiem sie dopiero jutro albo po jutrze co jest a chciałbym waszych opini wysłuchać może doświadczenia w temacie jakie macie Pozdro Alfaholicy :)

Ja obstawiałem dwumasa wlasnie od jakiegoś czasu sobie czytalem na forum o tym i mam tylko nadzieje ze to nie skrzynia tylko dwumas albo sprzeglo które miałem zamiar wymieniac.

Czy słyszane tyrkotanie, które ucicha po wciśnięciu sprzęgła to kończący się dwumas? Nie zawsze występuje.

Plik: Pokaż załącznik 108999

Problemów z biegami nie mam, sprzęgło się nie ślizga, nie telepie przy gaszeniu/odpalaniu.

Dzięki za informację.

Zaplanuj sobie większe wydatki. Na ogół jak pada łożysko, to jest i problem ze słoneczkiem (docisk). Warto więc wymienić komplet łożysko+docisk+tarcza.

Czyli cały zestawik sprzęgła ... ok w sumie nie wiem ile najechane było na aktualnym a przebieg realny ponad 300 tyś.

No cóż, wahacze zaczekają.

Dzięki!

Oczywiście zakładam, że się nie mylę i to faktycznie jest łożysko. Ale objawy dźwiękowe ustające po zmniejszeniu obciążenia łożyska wyciskowego na ogół wskazują na nie.

Witam, Problem mam podobny, ale opiszę objawy mojej 156 SW 1.9 JTD:
Zaczęło się od bardzo twardego sprzęgła (tak już było w momęcie zakupu) więc mocno się zastanawiałem, czy warto kupować może być lipa ze sprzęgłem.
W niedługim czasie po zakupie, zaczęło stukać w zawieszeniu trochę to olałem i skończyło się na wymianie całego zawieszenia z przodu bo była masakra, koszt 1050zł z robocizną
Po wymianie zawieszenia mechanik mi powiedział, żeby szykować się na sprzęgło, bo sprzęgło twarde do tego stopnia, że noga aż boli i dodatkowo szarpie przy ruszaniu
No i właśnie nastąpił ten moment, żona stanęła na światłach i koniec, nie można wrzucić 1 i 2 biegu, ruszyła zatem z 3
Objawy - na wyłączonym silniku biegi wchodzą (wrzucam 1 bieg, sprzęgło, odpalam silnik i można ruszać, potem 3,4,5 wchodzą). Więc telefon do mechanika, przedstawiam co się dzieje i słyszę diagnozę, że sprzęgło i żeby się szykować na koszt ok 1100zł (robocizna 300zł, sprzęgło Valeo 800zł, nie wiem czy to drogo). Mądrzejszy o informacje z forum pytam, czy koło dwumasowe też będzie do wymiany, machanik mówi, "że to mało prawdopodobne, bo sporo AR robi i raczej się nie daża, żeby koło również padło, ale na 100% będzie wiedział jak wszystko rozbebeszy, jednak objawy typowe dla sprzęgła".

Co wy na to?
Autko narazie stoi i zbieram fundusze, jak zrobię to dam znać co było, myślę, że to kwestia tygodnia.

P.S.
Czy ktoś może polecić gdzie kupić sprzęgło taniej?
Bo na forum widzę, że ceny padają w postach 650zł plus, ale nie znalazłem żadnego sklepu

Bo na forum widzę, że ceny padają w postach 650zł plus, ale nie znalazłem żadnego sklepu

www.autosklep24.pl - dawny partner forum, 2 tygodnie temu nabyłem kpl sprzęgła Valeo za 640zł z przesyłką od nich :)

- - - Updated - - -

I jeszcze dodam, że u mnie powodem wymiany było w rozsypce łożysko, i bardzo wyczuwalne drgania przy ruszaniu. Po wymianie sprzęgła, wszystko wróciło do stanu jak auta z salonu :P Dwumas był w eleganckim stanie przy prawdziwym przebiegu 255 tyś km

witam koledzy. Ja miałem te same objawy. Drgania na wstecznym i przy ruszaniu, a wczoraj pojawiło się brzęczenie i brak sprzęgła. To na pewno sprzęgło, łożysko, albo pękło słoneczko. Miałem już tak kiedyś w Fiat Brava. Także zabieram się za rozbieranie od niedzieli...

Witam... Przy zmianie biegów jest delikatne puknięcie przy puszczaniu sprzęgła czy to objawy zużytego dwumasu? a na zimnym silniku na luzie takie klekotanie jest jak wcisne sprzegło i bieg to cisza..Pomocy

witam koledzy. Ja miałem te same objawy. Drgania na wstecznym i przy ruszaniu, a wczoraj pojawiło się brzęczenie i brak sprzęgła. To na pewno sprzęgło, łożysko, albo pękło słoneczko. Miałem już tak kiedyś w Fiat Brava. Także zabieram się za rozbieranie od niedzieli...

To zobacz sobie to co teraz zacząłem, bo stało sie u mnie podobnie: http://www.forum.alfaholicy.org/147/101284-roczne_sprzeglo_znanej_firmy.html

- - - Updated - - -

Witam... Przy zmianie biegów jest delikatne puknięcie przy puszczaniu sprzęgła czy to objawy zużytego dwumasu? a na zimnym silniku na luzie takie klekotanie jest jak wcisne sprzegło i bieg to cisza..Pomocy

Nie chcę cię martwić ale dwumas klekocze. Puszczasz sprzęgło i jedna z mas uderza o drugą (za duży luz wzdłużny). Na zimnym jak klekocze z jego okolic, to znaczy, że smar żelowy w amortyzatorach właśnie przestał być smarem żelowym.

Hmm...czyli będzie trzeba mieć na uwadze naprawę? Jakie to koszty? a można jeszcze jeździć czy koniecznie już naprawa?

Nie chcę cię martwić ale dwumas klekocze. Puszczasz sprzęgło i jedna z mas uderza o drugą (za duży luz wzdłużny). Na zimnym jak klekocze z jego okolic, to znaczy, że smar żelowy w amortyzatorach właśnie przestał być smarem żelowym.[/QUOTE]

Ja jestem po wymianie sprzęgła z dwumasą i powiem szczerze, że drgania nie ustały, a więc w moim przypadku zapewne poduchy są do wyrzucenia.

kolego nie strasz mnie bo mam sprzeglo kompletne do zalozenia juz tej samej firmy:/ Mam nadzieje, że jednak wytrzyma trochę dłużej:)
To zobacz sobie to co teraz zacząłem, bo stało sie u mnie podobnie: http://www.forum.alfaholicy.org/147/101284-roczne_sprzeglo_znanej_firmy.html

- - - Updated - - -

Nie chcę cię martwić ale dwumas klekocze. Puszczasz sprzęgło i jedna z mas uderza o drugą (za duży luz wzdłużny). Na zimnym jak klekocze z jego okolic, to znaczy, że smar żelowy w amortyzatorach właśnie przestał być smarem żelowym.

U mnie wszystko już zrobione, po rozebraniu okazało się, że poszło to słoneczko o którym często tutaj czytam. Założone nowe sprzęgło Valeo (komplet), z robocizną wyszło 960zł. Mam nadzieję, że posłuży długo, bo Belcia chodzi jak by się dopiero urodziła :)
Niestety pojawił się nowy problem, mianowicie szukam drzwi od strony kierowcy przednich do mojej 156 SW, bo żona nie zauważyła latarni i tak wgniotła, że lepiej tego nie klepać. Czy ktoś ma może taki drzwi na zbyciu nr lakieru 400 blu vela? ;(

Amortyzatory
Powrót