• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Komunikat - wymienić olej silnikowy

T4co

Nowy
Auto
Giulia Intensa 25'
Witajcie, szukałem po forach ale coś nie mogę znaleźć podobnego przypadku. Otóż auto Giulia 2.0 kupiona w październiku (było z tego co się doszukałem w lipcu 2025 wyprodukowane), miało wymieniony olej w grudniu po 1500km. Teraz ma przejechane 3400km (jeżdżę tak z 2 razy w tygodniu po ok 30-40km czasem raz ale innym razem zrobię z kolei ze 100) i zapala mi się przy uruchomieniu komunikat wymień olej silnikowy. Podjechałem do ASO zapytać czy możliwe, że w grudniu nie zresetowali parametru oleju (takie info znalazłem na forach, że takie coś też jest), ale powiedzieli mi w ASO u Zasady w Krakowie, że jest jeden reset tylko (rozumiem ten główny do przeglądu) i to nie ma nic wspólnego z tym i powinienem po prostu wymienić olej bo to przez to, że tak mało jeżdżę.

Czy ktoś tutaj miał podobny przypadek? Czy faktycznie zdarzało się, aby w niecałe pół roku po wymianie i po niespełna 1900km i rzadkim jeżdżeniu ale znowu nie na tak krótkie trasy (co prawda po mieście) musiał wymieniać olej?

doszukałem się, że da się zobaczyć czy mechanik wykonał reset tego oleju, powiedziałem, że nie wierzę że konieczna jest wymiana oleju i zażądałem na gwarancji aby mi to sprawdzili to łaskawie zobaczą -.-

Tylko dlatego do nich podjechałem bo oni wymieniali mi ten olej w grudniu, więc oni za to ciągle odpowiadają.

A to, że to ASO to kpina to już wiem jak mi lampy z wodą w środku nie chcieli wymienić na gwarancji i mówili, że to normalne... szczerze to teraz nawet nie jestem pewien czy faktycznie mi tam w ogóle wymienili ten olej...

Nie miałem nic takiego po wymianie oleju po 5kkm. Powiedz, żeby od razu zaktualizowali Ci soft (akcja serwisowa F538), bo niedługo zacznie cię gonić na przegląd - mnie gonił 4 miesiące przed terminem ;)

Czyli ty kupiłeś nowe? Tak zrozumiałem.
Ogólnie jeśli z autem planujesz zostać na dłużej to przydatny będzie ci vgate czyli łączenie się z autem przez obd no i koniecznie bypass aby ominąć bramkę i np robić sobie inspekcję olejową samemu. Generalnie aby utrzymać gw musisz wiadomo jeździć do aso raz w roku, ale w między czasie jak chcesz zadbać o częstsze wymiany oleju bo nowe auto to bez problemu możesz to robić samemu tylko koniecznie z tym co pisałem. Sprzęt przyda się także w przyszłości do wielu różnych rzeczy. Ewidentnie nie zrobili pełnej inspekcji po wymianie oleju, ta na komputerku z widocznymi dniami i km to jedno a w silniku to drugie.

Witajcie, szukałem po forach ale coś nie mogę znaleźć podobnego przypadku. Otóż auto Giulia 2.0 kupiona w październiku (było z tego co się doszukałem w lipcu 2025 wyprodukowane), miało wymieniony olej w grudniu po 1500km. Teraz ma przejechane 3400km (jeżdżę tak z 2 razy w tygodniu po ok 30-40km czasem raz ale innym razem zrobię z kolei ze 100) i zapala mi się przy uruchomieniu komunikat wymień olej silnikowy. Podjechałem do ASO zapytać czy możliwe, że w grudniu nie zresetowali parametru oleju (takie info znalazłem na forach, że takie coś też jest), ale powiedzieli mi w ASO u Zasady w Krakowie, że jest jeden reset tylko (rozumiem ten główny do przeglądu) i to nie ma nic wspólnego z tym i powinienem po prostu wymienić olej bo to przez to, że tak mało jeżdżę.

Czy ktoś tutaj miał podobny przypadek? Czy faktycznie zdarzało się, aby w niecałe pół roku po wymianie i po niespełna 1900km i rzadkim jeżdżeniu ale znowu nie na tak krótkie trasy (co prawda po mieście) musiał wymieniać olej?

A czy robiłeś przegląd? bo z tego wynika że w lipcu 2026 wypada przegląd - mija rok i dlatego samochód każe wymienić olej, przebieg wtedy nie ma nic do rzeczy (a wymiana oleju po 1500km nie kasuje terminu rocznej wymiany)

A czy robiłeś przegląd? bo z tego wynika że w lipcu 2026 wypada przegląd - mija rok i dlatego samochód każe wymienić olej, przebieg wtedy nie ma nic do rzeczy (a wymiana oleju po 1500km nie kasuje terminu rocznej wymiany)
Auto kupione we wrześniu. W grudniu zrobiona wymiana oleju. W między czasie się dowiedziałem, że sam Stellantis wydał TSB (taki biuletyn informacyjny o nr 01-002-24) w którym informuje dealerów o tym, że jak w aucie stało na placu dłuższy czas (a wiem, że stało, bo jak odbierałem to miałem aktualizację z GPS'a w apce z lipca jak stoi na parkingach prawdopodobnie właśnie dealera) i ma poniżej roku czasu od zakupu i poniżej 6437 km zaświeci się lampka wymiany oleju to mają wgrać jakiś update softu lub wymienić olej (jest tam rozpisany cały proces gwarancyjny co i jak). Centrala Alfy obiecała interweniować. Zobaczymy co zrobią, bo oni tez różnie działają. Oczywiście serwisanci u Zasady nic o tym nie wiedzieli, że w ogóle takie coś Stellantis wydał. Sęk w tym, że ja zrobiłem sam tą wymianę oleju wcześniej i w teorii nie powinno włączyć alertu o oleju. Stąd mogę przypuszczać, że niekoniecznie ten olej mi w ogóle wymienili wtedy no albo po prostu tego resetu nie zrobili. Niemniej w cenach jakie sobie liczą za wszelkie usługi serwisowe oczekuję fachowej roboty a nie partaczenia sprawy w najprostszych rzeczach i później muszę tracić kupę czasu przez nich na przepychanki o to kto ma rację...

U mnie również nie robili resetu na komputerze po wymianie oleju, jeżeli robiłem go pomiędzy interwałami serwisowymi. Do tego auto źle odlicza/odliczało dni, więc pewnie uznało, że minął rok od ostatniej wymiany...

po update'cie wskaźników F538 dni odlicza prawidłowo. A pierwsza wymiana oleju (przed 3tys km) nie kasuje interwału - bo mimo tej wymiany i tak kolejna jest zalecana przy przebiegu 15tys km wg instrukcji.
imho porównując do innych marek to serwis Alfy nie jest drogi - wczoraj zapłaciłem 250zł brutto za wymianę płynu hamulcowego. Łącznie przegląd na 30tys km (z wymianą płynu hamulcowego, filtra kabinowego, filtra powietrza) wyszedł ~1300zł brutto (olej wymieniałem wcześniej)

Amortyzatory
Powrót