• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Kompresor elektryczny

Status
Ten wątek został zamknięty.

Rzmudzior

Aktywny
Auto
145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07
Wrzucam jako ciekawostkę: http://www.superchargerswarehouse.com/
Wg producenta daje to 4-6% mocy więcej i doładowanie 3 PSI (0.2 bara) - ciekawe ile w tym prawdy. Oczywiście, żeby znaleźć prawdziwe dane trzeba na stronie pokopać, bo widnieje też radosny obrazek "up to 80 HP" :D
Słyszał ktoś kiedyś o tym? Z jednej strony to może działać - z drugiej niekoniecznie :P

No właśnie - z jednej strony zasada działania ma sens, z drugiej to może więcej oporów w dolocie niż dobrego dawać - chętnie bym to przetestował organoleptycznie :P

Pomijajac fakt zuzycia energii :D dajmy na to ze laduje 0.2 bara przez caly czas od wlaczenia wiec zysk nalezaloby liczyc dla tego nadcisnienia bo wkoncu go wytwarza.
Nie twierdze ze jest to full tunn :D ale teoretycznie powinien dzialac przy jakiejs tam pojemnosci silnika.
Jesli ktos do tego sam zrobilby sobie maly remap :D hehhe zysk moglby byc w granicach paru koni .......... ale to tylko teoria :)

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
a powiem wam że to dziła , w brew pozorom . mam nawet pare sztuk na sprzedaż .
tylko że mój kompressor wygląda bardziej jak turbinka :)
nie mam jakiś 100 HP odrazu , ale zauważalny jest przyrost mocy

---------- Post added at 07:44 ---------- Previous post was at 07:41 ----------

testowałem go w bravo 1.8 GT i dało 134 KM

Śmiech na sali, to nie może działać, odpowiedzieli zgodnie właściciele ropniaków ( z coolerami od TIR-ów, wydajniejszymi turbo z TDI od Vw, wystrojonymi u znanych w całej Europie tjunerach) Haha, nie może działać!! Haha, zero km, zero niutona!:P
Artur
Probably the strongest Sportwagon JTD in moja wieś :) 110 KM/275 Nm:cool::cool::cool:

może coś to działa kiedyś słyszałem że za filtrem powietrza montowali wiatraki od kompa i niby coś to dawało

Czy to coś da czy nie da można tylko wyjaśnić pomiarami.Ciekawe tylko czy zysk powietrza dostarczanego silnikowi skompensuje obciążenie idące od alternatora.Pewnie tak,ale takie coś to noszenie drzewa do lasu.Zwykły supercharger i po sprawie,droższy bardziej skomplikowany ale i sprawniejszy-bo skakanie z energii mechanicznej na elektryczną i z powrotem to same straty.A ta moc 1 kW czy 2kW nijak ma się od faktycznych mocy klasycznych turbosprężarek rzędu kilkunastu kW.Ciekawe ile to robi hałasu,przypomina mi to modelarski silnik odrzutowy:P

Śmiech na sali, to nie może działać, odpowiedzieli zgodnie właściciele ropniaków ( z coolerami od TIR-ów, wydajniejszymi turbo z TDI od Vw, wystrojonymi u znanych w całej Europie tjunerach) Haha, nie może działać!! Haha, zero km, zero niutona!:P
Artur
Probably the strongest Sportwagon JTD in moja wieś :) 110 KM/275 Nm:cool::cool::cool:

Slabo w tej Twojej wsi, słabo... :)

AT 2000 kiedyś miała coś takiego w ofercie. Więcej trzeba by było się u nich pytać, czy jeszcze coś takiego robią i czy mają jakieś kreski na papierze.

Artur

Elektryczne turbo może mieć taką zaletę ,że może ładować już od niskich obrotów ,a sterowanie może być bardzo elastyczne,tylko ,że to może przydać się przy poprawianiu ekologii, bo pozwoli zrobić żwawsze silniki w autkach miejskich i ich dolnych zakresach obrotów,choć tu nasuwa się pytanie ,czy to " doładowanie" będzie stałe i pozwoli uzyskiwać stałę sprężanie.Ogólnie trzeba spojrzeć na charakterystykę sprawności takiego kompresorka i dodać przy tym sęs działania ,bo w przypadku turbo, energię mamy, mozna powiedzieć bonusowo,gdyż enegria spalin jest i tak tracona,czyli napęd turbo jest free,zaś w przypadku kompresorka nastąpi tylko mieszanie energii mechanicznej w elektryczną ,bo nastąpi zmiana energii ze spalenia dawki paliwa na energię mechaniczną,potem dzięki alternatorowi na elektryczną,a potem znowu spalanie paliwa.

Tutaj jest bardzo fajny link i daleko idące wnoski:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1212050.html

Wniosek ,po obliczeniach ,wyszedł taki ,że taka dmuchawak może pompować taką ilość powietrza,jaką potrzebuje silnik więc definicja doładowania w tym przypadku ma się bardzo kiepsko,bo jeśli otrzymujemy wartość powietrza równą wartości powietrza uciekającego sobie z rury wydechowej to efekt sprężania raczej nam nie nastąpi :).

Po co montować takie " doładowanie" skoro silnik taką wartość powietrza " doładowanego" może sobie sam zassać :).

Projektów z takim rozwiązaniem nie widać ,więc sprawa średnio opłacalna.Oczywiście ciekawostką było by uzyskiwać energię do takiego kompresorka przy np hamowaniu ( kers),ale zabawa była by droga i nie efektywna w dłuższym czasie uzytkowania.No i pozostał by problem doboru takiego kompresorka ,mogącego wytwarzać juz siakieś konkretne wartości doładowania.

może coś to działa kiedyś słyszałem że za filtrem powietrza montowali wiatraki od kompa i niby coś to dawało

Każdy napotkany opór w dolocie tylko pogorszy nam osiągi,nawet jesli tam wsadzimy turbodymomena w postaci turbinek,alias wiatraków od odkurzaczy czy co tam sobie zażyczycie.

PS; właściciele ropniaków ,zwłaszcza tych troszke podkręconych,pamiętają podstawy fizyki ,jednak są wyjątki patrząc na twój przykład,panie Arturo.Acha
,to wydajniejsze turbo jest takie samo w jednostce VW 1,9 (ARL) i 1,9 16V JTD ,więc tu nas przechwaliłeś :).

PS2;majster ,a od kiedy to intercooler ma powodować przyrosty mocy ??? Owszem przyrost mocy to skutek uboczny z powodu większej ilości tlenu w schłodzonym powietrzu,ale zadaniem IC jest obnizyć EGT i przede wszystkim utrzymywać kondycję naszego pedału gazu na stałym ,wysokim poziomie, nawet gdy temperatura sięga +30 stopni.Myślałem ,że to już wiesz ;)

Ostatnia edycja:
Proponuję spalinową dmuchawę do liści w dolot. Nie będzie strat na alternatorze.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót