Kolor nadwozia Veloce

Albo nie zawracać sobie tym głowy tylko raz w miesiącu na ręczną a co tydzień bezdotyk za 10pln :) Raz na kilka miesięcy wosk. Tanio ładnie i bez strachu, że coś się uszkodzi. Jak kamień przywali to i tak będzie uszkodzone a 1300pln to na kilka lat takiego trybu jak opisałem powyżej :)

Mi na ceramikę uparła się żona bo spodobała jej się, jak to ujęła, głębia koloru vulcano black ;) Za ok 2-3 tygodnie będę odbierał auto to zrobię kilka fotek.

Aby obejrzec jak rzeczywiscie wyglada dany kolor nadwozia nalezy wejsc na otomoto i przejrzec ogloszenia. Bardzo duzo fotek przy roznej pogodzie i z kazdej strony.

Taki jest moj sposob przed zakupem :)

- - - Updated - - -

Jakies zdjecia przed i po ? Przyznam sie pierwszy raz slysze o czyms takim, bo jak dla mnie Rosso jest strasznie badziewny. Na dlugo taka "ceramizacja" starcza?
Klasyk Alfy badziewny? Dlaczego?

Albo nie zawracać sobie tym głowy tylko raz w miesiącu na ręczną a co tydzień bezdotyk za 10pln :) Raz na kilka miesięcy wosk. Tanio ładnie i bez strachu, że coś się uszkodzi. Jak kamień przywali to i tak będzie uszkodzone a 1300pln to na kilka lat takiego trybu jak opisałem powyżej :)

OK, to nie dla mnie. Nie mam na to czasu. Myjnie reczna raz na rok po zimie, bezdotyk raz na kwartal :). Dlatego wybralem taki kolor "bezproblemowy" :)

- - - Updated - - -

Klasyk Alfy badziewny? Dlaczego?

Moze nie klasyk ale flagowy kolor Alfy to Rosso Competizione. Co prawda wziety od Ferrari ale marketingowo to kwintesencja AlfaRomeo :)
Natomiast pastelowy czerwony w pelnym sloncu wyglada jakby samochod przebyl tuzin lat w poblizu wybrzeza morskiego - taka moja subiektywna opinia - prosze nie brac tego do siebie:)

Też mam problem z Alfa Rosso na Giulii. Na starszych alfach mi się wydaje dużo lepiej się prezentował - a może sam lakier się zmienił w międzyczasie?

Tutaj jest Alfa Rosso kolegi [MENTION=72491]Colsztok[/MENTION] (sztos!), który sam pomyliłem z Competizione Red:
https://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/165352-alfa_rosso_giulia_veloce.html

Nie wiem od czego to zależy ale czasem ten lakier wygląda obłędnie, a czasem faktycznie tak trochę "malinowo" plus jakby lekko wyblakł?

Może trzeba o niego bardziej dbać żeby zachował się świeżo?

OK, to nie dla mnie. Nie mam na to czasu. Myjnie reczna raz na rok po zimie, bezdotyk raz na kwartal :). Dlatego wybralem taki kolor "bezproblemowy" :)

- - - Updated - - -

Moze nie klasyk ale flagowy kolor Alfy to Rosso Competizione. Co prawda wziety od Ferrari ale marketingowo to kwintesencja AlfaRomeo :)
Natomiast pastelowy czerwony w pelnym sloncu wyglada jakby samochod przebyl tuzin lat w poblizu wybrzeza morskiego - taka moja subiektywna opinia - prosze nie brac tego do siebie:)

Też się tego obawiałem. Widziałem wcześniej stelvio w alfa rosso i w pełnym słońcu wpadał w malinę i wyglądał mało efektownie. Po nałożeniu powłoki z "krwi tętniczej" zrobiła się "żylna" i jest tak cały czas, w pełnym słońcu również - jeszcze ani razu nie wpadł mi w malinę. Dodatkowo ma świetny połysk i głębie. Zdjęć przed nie mam - od razu w salonie miałem nałożoną powłokę, ale podczas odbioru stała obok druga, też alfa rosso, ale bez powłoki i wyglądała jakby to był inny kolor.

Alfa Red ze "szklaną" powłoką Modesta. A to tylko zdjęcie przeciętnym telefonem.

Efekt zdecydowanie lepszy niż bez powłoki, ale i tak na lakierze metalizowanym byłby lepszy.

Lakiery niemetaliczne bardzo łatwo się brudzą (może biały mniej). Tzn brudzą się tak samo, ale taki sam brud bardziej na nich widać. A plusem takiej powłoki jest to, że brud do niej mniej przywiera i łatwiej schodzi zwykłym spłukaniem na myjni bezdotykowej.

A szczotki są zakazane, tym bardziej na lakierze bez powłoki. Obecne lakiery, zwłaszcza niemetalizowane bardzo łatwo się rysują. Wosk nie zabezpiecza przed rysowaniem, powłoka "ceramiczna" tak (oczywiście w pewnych granicach).

IMG_20190407_193218.jpg

Jak widzę jak zmienił się kolor alfa red po powłoce to zaczynam żałować, że wybraliśmy vulcano black ;)

Rzeczywiście, z powłoką kolor wyglada na ciemniejszy, ale zdjęcie jest przy sztucznym świetle, a w tych warunkach ten kolor wyglada znakomicie. Mi nie pasuje w pełnym słońcu. Macie jakieś fotki w takich warunkach?

Ja wybieram spośród montecarlo, vesuvio i stromboli, przy czym te dwa ostatnie byłyby chyba najlepsze jeśli chodzi o brud i kurz. Niestety, aut z jaśniejszym lakierem stromboli jest stosunkowo niewiele i nie miałem okazji zobaczyc na żywo.

Woda spływa, auto nawet jak jest brudne to się świeci jak psu jaja, na ten moment nie narzekam - mam ją trochę za krótko, żeby można było coś więcej dodać.

Na pewno wielokolorowość montecarlo blue (fiolety i róż wśród granatu) zostały bardziej uwidocznione.

Woda spływa, auto nawet jak jest brudne to się świeci jak psu jaja, na ten moment nie narzekam - mam ją trochę za krótko, żeby można było coś więcej dodać.

Na pewno wielokolorowość montecarlo blue (fiolety i róż wśród granatu) zostały bardziej uwidocznione.

Byłeś niedawno w Krakowie na Kazimierzu Giulią? Widziałem właśnie takie piękne Veloce Montecarlo Blue i było bardzo bardzo czyste i świecące :D

mam Vesuvio Gray z powłoką - wiecznie czysta, nie widać mikro kurzu na tym kolorze.
Ale moje marzenie to nadal Missano Blue.

Pokaż załącznik 259430

Zdjęcie tylko z komórki, ale kolor jest taki jak na żywo, auto po 800km trasie. Kolor Alfa Rosso z powłoką ceramiczną. Do tej pory wydałem 100zł na myjnię bezdotykową od początku tego roku, 7-8zł wystarczy. Tak jak Moosiak pisał wyżej - nawet jak jest skurzone to i tak się świeci.

Zdjęcia w pełnym słońcu.

IMG_20190618_150120.jpg

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót