• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Koło zapasowe ?

Jak są rózne to szukaaj w okolicach 40, ja zimowe 16- ki mam z ET 41 i jest dobrze.

Najpierw napisałem, później poszukałem odpowiedzi. :(
Do usunięcia.

Tak się podczepię pod temat.
Rozumiem, że lewarek ze 156- tki spokojnie podejdzie pod 9- tkę?
Planuje właśnie taką operacje: stalówka 16" z oponą letnią+ wypełnienie z zawartością od 156.
Mam zestaw naprawczy, ale nie wzbudza on mojego zaufania...

Ostatnia edycja:
Planuje właśnie taką operacje: stalówka 16" z oponą letnią+ wypełnienie z zawartością od 156.
Mam zestaw naprawczy, ale nie wzbudza on mojego zaufania...

BTW - kupiłem wypełnienie ze 156. Nawet pasuje (mam prawie pełnowymiarowe koło zapasowe 16"). Ale ostatecznie zrezygnowałem z tego wypełnienia. Lewarek poskładałem, włożyłem do pokrowca razem z kluczem do kół, śrubokrętem i innymi akcesoriami. I dzięki temu mieści mi się w kole zapasowym oryginalny kompresor z zestawem naprawczym oraz wszystkie rzeczy potrzebne do zmiany koła. Trochę musiałem pogłówkować, żeby była cisza. Ale wolę to niż oryginalne wypełnienie.

a ja kupilem spray do opon.. i nowe opony :)

Ponawiam pytanie o montaż koła zapasowego. Nie wiem czy mój zestaw jest kompletny i oryginalny. Poniżej parę zdjęć obrazujących mój problem. Na pierwszym zdjęciu wygląda wszystko ok ale bolec nie sięga do gwintu :( na zdjęciu dwa, trzy i cztery jest bolec i jakiś plastik (nie wiem do czego) ale tak jak CodeMaker pisał nie jestem w stanie przykręcić koła tym bolcem gdyż jest za długi. Możliwe jest dokręcenie przy pomocy tego plastikowego elementu (foto3) ale przy takim ułożeniu styropian nie wchodzi. Na ostatnim zdjęciu obróciłem koło i dokręciłem ale przy takim ułożeniu również styropian nie wchodzi ... Wiem że to pierdoła ale jak będzie miał ktoś chwile zobaczyć jak to jest u niego .... z góry dzięki

Pokaż załącznik 92312Pokaż załącznik 92313Pokaż załącznik 92314Pokaż załącznik 92315Pokaż załącznik 92316

Jak to u Was jest zamontowane ?

Ja do felgi 16" włożyłem tylko tą mniejszą część ze steropianu - tą do której wciśnięty jest podnośnik, klucz i inne pierdoły.Druga, większa część z dojazdówką lezy sobie w garażu.

Jak to u Was jest zamontowane ?

Miałem chwilkę i sprawdziłem jak jest u mnie, mam zestaw z kołem dojazdowym.

1 - Koło dojazdowe frontem do dołu:
2013-04-16 13.06.46.jpg

2 - Zewnętrzna wkładka styropianowa
2013-04-16 13.07.10.jpg

3 - Wewnętrzna wkładka styropianowa i reszta gratów wraz z tym trzpieniem do przykręcania :)
2013-04-16 13.07.36.jpg

Tak to wygląda w mojej Belli wszystko ładnie spasowane i poskręcane.

lukas_po wielkie dzięki za foto relacje :)
Jak widać moje koło dojazdowe chyba nie jest od alfy bo u mnie ten bolec jest za krótki o jakieś 2 cm ...
Wkładka styropianowa jest identyczna - przynajmniej tyle.

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc - mi pozostaje dorobienie dłuższego bolca :P

Jak widać moje koło dojazdowe chyba nie jest od alfy bo u mnie ten bolec jest za krótki o jakieś 2 cm ...
Wkładka styropianowa jest identyczna - przynajmniej tyle.

Zauważyłem że nie mam takiego dodatkowego plastiku jak u Ciebie na zdjęciu nr 4, tzn jest ale jakiś inny widać go na fotce nr 1
Jutro jeszcze zmierzę długość tego bolca w moim zestawie.

Ostatnia edycja:
Zmierzyłem, bolec ma długość 12 cm

Wysłane za pomocą TapaTalk 2

Załączniki

• uploadfromtaptalk1366190692557.jpg
    uploadfromtaptalk1366190692557.jpg
    18.8 KB · Wyświetleń: 149
Miałem chwilkę i sprawdziłem jak jest u mnie, mam zestaw z kołem dojazdowym.

1 - Koło dojazdowe frontem do dołu:
Pokaż załącznik 92692

2 - Zewnętrzna wkładka styropianowa
Pokaż załącznik 92693

3 - Wewnętrzna wkładka styropianowa i reszta gratów wraz z tym trzpieniem do przykręcania :)
Pokaż załącznik 92694

Tak to wygląda w mojej Belli wszystko ładnie spasowane i poskręcane.

Lukas powiedz na pierwszym zdjęciu czarna wkładka z białym otworem co to jest ? Jakaś dodatkowa część czy element wnęki ?
Jak zobaczysz na moje zdjęcia to ja tego elementu nie mam ... :(

Jest to dodatkowa część. Od strony z gwintem przykrecasz do nadwozia (ta blacha na dnie), a do otworu z drugiej strony wkrecasz ten bolec który trzyma wszystko. Jeśli nie masz tego elementu to pewnie dla tego brakuje Ci 2 cm

Załączniki

• uploadfromtaptalk1366207914596.jpg
    uploadfromtaptalk1366207914596.jpg
    154.5 KB · Wyświetleń: 160
  • uploadfromtaptalk1366207974424.jpg
    uploadfromtaptalk1366207974424.jpg
    129.4 KB · Wyświetleń: 137
  • uploadfromtaptalk1366207994967.jpg
    uploadfromtaptalk1366207994967.jpg
    115.5 KB · Wyświetleń: 235
Jest to dodatkowa część. Od strony z gwintem przykrecasz do nadwozia (ta blacha na dnie), a do otworu z drugiej strony wkrecasz ten bolec który trzyma wszystko. Jeśli nie masz tego elementu to pewnie dla tego brakuje Ci 2 cm

Jest to dodatkowa część. Od strony z gwintem przykrecasz do nadwozia (ta blacha na dnie),

o proszę, nie wiedziałem, że to tak to powinno fabrycznie wyglądać, u mnie jest wkręcona ta śruba w ten stojak, ale nie mam tej czarnej otoczki w ogóle.

Hmm, może brak tego czarnego wokól powoduje ruch koła, delikatne uderzenia w metal i przez to stuki? Dodam, że ten bolec 12 cm mam na maksa dokrecony.

No to mamy powód dlaczego u mnie to nie może być dokręcone ... pytanie teraz czy tą część można gdzieś dostać ????
Zaczynam poszukiwania :)

Amortyzatory
Powrót