• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[159] Koło zapasowe

wiadomo ze nie 1.5 t :) ,ja i tak bym go na próg nie zakładał,jeśli nie miał bym org podnośnika, to wolałbym dokupić sobie mały hydrauliczny i podnosić go na deseczce lub twardej gumie,ale tylko w drodze w domu go nie używam,do grzebania mam hydrauliczny na kolkach.

A w jaki sposób chcecie naraz podnieść 1,5 tony. Przecież nie podnosicie naraz całego samochodu, sąsiednie koła cały czas przenoszą pewien cięzar.
Pewnie, że to ciągle spora masa, ale nie półtorej tony.
Ja ostatnio podnosiłem przednie koło i tylne również się uniosło :P Taki rozkład mas w Brerze ;)

Panowie,

dziwne rzeczy tu piszecie... moja jest chyba najcięższa z możliwych wersji i jest tak - podnoszę bez względu na to jakim podnośnikiem w punktach do tego przeznaczonych. Potem żeby nie trzymać auto na podnośniku z różnych względów stawiam je na kobyłkach, których siłą rzeczy nie mogę stawiać już w punktach bo tam jest w tej chwili podnośnik. Dlatego kobyłki stawiam możliwie najbliżej punktów podnoszenia z odpowiedniej strony gdzie jest na to miejsce, nazwijmy to na tym charakterystycznym fartuszku wzdłuż nadwozia. Nic mi się jeszcze nie pozaginało i wszystko jest OK. Podnosiłem już też awaryjnie na dwóch innych podnośnikach nie od Alfy łapiąc na wysokości punktów za ten wspomniany fartuszek i też wszystko było OK...

---------- Post added at 17:52 ---------- Previous post was at 15:52 ----------
Dzięki camil.

Mam dokładnie takie samo przetłoczenie. Tylko że ja nie mam tego steriopianu takiego jak TY tylko zestaw steropianów do dojazdówki. - może tu problem tkwi że ten steropian z narzędziami jest inny. Mógłbyś zrobić zdjęcie swojego zestawu razem z kołem w komorze? A co do zestawu to sam go wymieniłem za zestaw naprawczy z kompresorem bo chce mieć normalne koło.

Pozdrawiam
Zdjęcia Ci nie zrobię, bo nie wożę teraz zapasu w ogóle, a nie chce mi się mówiąc szczerze na tą chwilę taszczyć do auta i układać wszystkiego dla foto i potem znów do piwnicy. Zrób i pokaż fotkę tego jak Twoje koło włożone do komory wygląda i wtedy zobaczymy.

A podnośnik w 159 nie jest przypadkiem taki sam jak w Giulietta? Pytam bo potrzebuje takowy kupić a na allegro znalazłem tylko jeden zestaw do 159 gdzie sprzedawca za komplet narzędzi+dojazdówke woła sobie 800 zeta. A sam zestaw narzędzi z Giulietty wisi za 200zł.

Ja kupiłem od vectry C na złomowisku : alufelga z oponą 215/55/16 -- 100 zł, komplet kluczy z podnośnikiem i styropianem na nie -- 30 zł. Może to nie jest oryginał ale cena też inna.

Ponieważ mam zestaw naprawczy, któremu niezbyt ufam, chcę wsadzić pełne koło zapasowe. Myślę o oponie 205/60 R16. Felgę już mam, ale jaką oponę założyć? Na pewno musi być symetryczna i najlepiej cało roczna (ew. zimówka) ale jest kiepski wybór w tym rozmiarze. Myślałem o TOYO H09 (opona do dostawczaka). Możecie coś doradzić? Może macie jakieś inne typy?

Witam

Panowie mam pytanie. Mianowicie czy na te większe zaciski hamulcowe w AR 159 2.4 wejdzie bez problemu oryginalne koło dojazdowe 17' czy może będzie obcierać itp... bo z tego co widzę to oryginalne dojazd ma et 25... a może od jakiegoś innego auta pasuje dojazd???
z góry dzięki za pomoc

Witam

Panowie mam pytanie. Mianowicie czy na te większe zaciski hamulcowe w AR 159 2.4 wejdzie bez problemu oryginalne koło dojazdowe 17' czy może będzie obcierać itp... bo z tego co widzę to oryginalne dojazd ma et 25... a może od jakiegoś innego auta pasuje dojazd???
z góry dzięki za pomoc

Panowie nikt z Was nie ma koła dojazdowego na zapasie przy tych większych zaciskach???

Jeśli nie wejdzie - to na logike, zakładasz tył na przód a zapas na tył.

Nie wiem ile cali i ET ma moja oryginalna dojazdówka, ale weszła na przód bez problemu.
IMG_0842.jpg

chyba celowo jest tak "napompowana" ta felga
sprawdź chłopakom to ET i szerokość itp
powinno być gdzieś nabite na feldze
niech już mają jakieś pewne info

A pytanie z innej beczki : zapasówkę mam chyba 16", czy jest szansa by założyć ją do 18" i nic się nie rozleciało po drodze?

stefan - ja osobiście nie rozumiem pytania
założyć 16" do 18" - czyli że co ?
masz na myśli - założyć 16 zamiast ( zepsutej ) 18"
czy jak ?

cała sprawa w ostatnich postach rozgrywa się i zmieszczenie dużego zacisku w przodzie w kole dojazdowym i dla tego niektórzy mają wątpliwości
a twoje pytanie - czy nic się nie rozleci - no nie rozumiem za bardzo
no kurde jak dasz radę założyć bez problemów to i pojedziesz kawałek bez problemów

dojazdówka ma umożliwić dojazd do serwisu czy coś takiego a nie jazdę np autostradą z prędkościami ...

ale ja tam nie wiem , ja się nie znam

Ostatnia edycja:
A pytanie z innej beczki : zapasówkę mam chyba 16", czy jest szansa by założyć ją do 18" i nic się nie rozleciało po drodze?

koledze pewnie chodziło o koło pełno wymiarowe i obracanie się jednego szybciej, a drugiego wolniej (średnica koła)...
jeżeli tak to kolego można, tylko zalecane było by żeby średnica całego koła 18' do 16' nie była większa + / - 2% (im mniejsza tym lepsza), czyli jeżeli masz założone 18' z oponą zalecaną czyli 235/45/18 to na feldze 16' powinieneś mieć 215/60/16 (odchyłka -0,65% czyli -4,3 mm)...

P.S.
oryginale koło dojazdowe też nie ma identycznie takiej samej średnicy jak koła na samochodzie...

Ostatnia edycja:
Tak Artek, o to mi chodziło. W momencie gdy pójdzie mi na trasie jedna 18", to czy na 16"można się dotoczyć do jakiegoś cywilizowanego miejsca. W poprzednim aucie (Grand Vitara '06) miałem stały napęd 4x4 i tam podobno nawet ta minimalna różnica % stanowiła problem, gdyż można było bardzo łatwo rozwalić napęd, dlatego chciałem się dowiedzieć jak jest w przypadku 159. Zakładam oczywiście, że na 18" i na dojazdówce są dedykowane rozmiary opon.

Amortyzatory
Powrót