• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[159] Koło zapasowe

R

robbie

Guest
Witam alfamaniaków.

Mam pytanie bo wyrzuciłem zestaw naprawczy i zakupiłem zestaw do koła zapasowego tylko bez dojazdówki. Chciałem tam włożyć normalną zapasówkę (205/55 r16) i okazuje się że jest za wysoka:confused:. Stąd moje pytanie czy ktoś z obecnych na forum ma normalną zapasówkę i jakich jest wymiarów??

Pozdrawiam.

Dołączam się do pytania. kupiłem już lewarek i mam zamiar kupić felge tylko jeszcze mam pytanie jaki jest rozstaw śrub i czy może fela będzie pasować od innego auta? pzdr.

Hm,ja mam pełne kolo i wszystko pasi,a wyrzuciłeś ten styropian ?

Ja też dołączam się do pytanie..... Czy dojazdówka czy normalne koło???
Co do dojazdówki to widziałem na allegro były nówki (tak pisał sprzedający) po 350 zł.... to dobra cena czy raczej nie??

pozdrowienia

Wyrzuciłem steropian ale po włożeniu normalnej felgi 16 z oponą okazuje się że śruba jest za krótka a tym samym koło za wysokie.
Jeszcze jedno. Czy wy też macie w miejscu na koło przetłoczenie (tak jakby cześć miejsca jest jakby wyżej) czy może u was jest jeden poziom pod kołem??

pozdro

Ostatnia edycja:
a jest to 100% alfowska fela,ja mam 17 z 225/50 i wszytko gra.

100% oryginał, tylko czego wystaje? Chyba to prztłoczenie komory na koło.

pstryknij fotkę komorze bez kola i z kołem to może coś poradzimy.

Dziwne, że Ci się tam koło nie mieści. U mnie 18` siedzi sobie w tej wnęce i wszytsko gra (oczywiście łącznie z tym styropianem skrywającym narzędzia).

100% oryginał, tylko czego wystaje? Chyba to prztłoczenie komory na koło.

Cześć,

przetłoczenie jest zawsze, czyli ma je każda 159. Jest ono tak do połowy średnicy komory, druga połowa zwykle wypełniona jest taką styropianową, ruchomą podkładką, która usztywnia koło. Poniżej fotka, na niej ten styropian wyrównujący jest do góry nogami:
CIMG2886.JPG

Co do rozmiarów koła, to ja tam woziłem każdy rozmiar od 17 do 20" włącznie i się mieści, to ostatnie było trochę szersze tylko i przez to po położeniu lekko za wysokie (niewiele).

Tak czy inaczej jest tak, że jak położysz koło z wyjętym kapslem AR ramionami do dołu, wtedy powinno się spokojnie zmieścić. W otwór po kapslu powinna wejść śruba znajdująca się po środku komory (u mnie jest jeszcze czarna część przedłużająca służąca do przykręcenia na koniec styropianu z lewarkiem itp. na tej powyższej fotce jej brak). Jeśli ci się nie mieści, to niestety coś musisz robić źle:)

BTW, chętnie przyjmę ten styropian wypełniający komorę na zestaw naprawczy, ewentualnie cały zestaw naprawczy. Jeśli chciałbyś się go pozbyć daj mi znać.

Dzięki camil.

Mam dokładnie takie samo przetłoczenie. Tylko że ja nie mam tego steriopianu takiego jak TY tylko zestaw steropianów do dojazdówki. - może tu problem tkwi że ten steropian z narzędziami jest inny. Mógłbyś zrobić zdjęcie swojego zestawu razem z kołem w komorze? A co do zestawu to sam go wymieniłem za zestaw naprawczy z kompresorem bo chce mieć normalne koło.

Pozdrawiam

Ja do siebie założyłem pełnowymiarowe koło 16" i wszystko pasuje i zastanawiam się nad zakupem lewarka. Komplet lewarek plus śrubokręt itd do 159 kosztuje na allegro od 200 do 300 złoty a do alfy 156 poniżej 100 zł. i tak się zastanawiam czy będzie pasował?

Chodzi mi o to czy będzie pasowała końcówka lewarka, którą mocuje się w karoserii podczas podnoszenia. Ma ona prostokątny kształt i wchodzi w takie samo prostokątne wyżłobienie w karoserii.

Chodzi mi o to czy będzie pasowała końcówka lewarka,
a jak ci podnoszą autko np u wulkanizatora to zakładają na podnośnik jakieś specjalne końcówki do AR 159 ?
raczej nie , po prostu łapią w odpowiednim miejscu i dźwigają , tak samo jak jakiś zwykły "uni" lewarek
wg mnie - rzecz jasna

W zakładach mają duże łapy w podnośnikach, więc nacisk się ładnie rozkłada. Jeśli łapa podnośnika nie wejdzie w otwór w 159, to ja bym tej półtorej tony nie podnosił punktowo. Chyba, że ktoś lubi giąć sobie progi i po kolejnej zimie zastanawiać się skąd ta rdza ;)

No to trzeba sobie zrobić taką końcówkę do podnośnika.
Bierzesz kawałek deseczki, długość, szerokość trochę więcej niż ten otwór na podnośnik w alfie, grubość, ja mam 35 mm, ale można więcej:P.
Przykładasz do ramki tego otworu, blokujesz równo podnośnikiem i sru do góry. Pierwszy raz uważając, żeby element drewniany równo się układał. Po tym pierwszym, ostrożnym użyciu masz pożądny element nośny, który idealnie nadaje się do podnoszenia Twojej Alfy:)

A w jaki sposób chcecie naraz podnieść 1,5 tony. Przecież nie podnosicie naraz całego samochodu, sąsiednie koła cały czas przenoszą pewien cięzar.
Pewnie, że to ciągle spora masa, ale nie półtorej tony.

Amortyzatory
Powrót