[159] Kolektor 159 1.9 JTD 16V - opis problemu

a jakie konkretnie są objawy awarii kolektora?

Praktycznie żadnych istotnych zmian nie zauważysz - auto jest odrobinę mniej dynamiczne (w zależności od tego, w jakiej pozycji zostaną zablokowane klapy), komputer nie pokazuje błędu, spalanie rośnie średnio o 1 litr / 100 km. Przydławienie o którym piszesz to może być zacinający się EGR, bo klapy płynnie się otwierają wraz ze wzrostem obrotów.

Pozwólcie, że wtrącę swoje 5 groszy w tej sprawie iż na co dzień wymieniam te kolektory ze strony http://www.kolektorycdti.zafriko.pl/kat/1____wstEp.
Przede wszystkim wymiana kolektora NIE wymaga demontażu rozrządu - jest na to pewien patencik który umożliwia taką wymianę bez zdejmowania paska rozrządu.
Kolektor od http://www.kolektorycdti.zafriko.pl/kat/1____wstEp jest zregenerowany w troszkę inny sposób niż ten przedstawiony tutaj a mianowicie w tym zregenerowanym kolektorze stary jest tylko... kolektor i listwa. Wszystko oprócz kolektora i listwy jest nowe, nowe są klapy, nowe są całkowicie metalowe elementy łożyskujące klapy, po prostu cała konstrukcja klap jest nowa. Dodatkowo całą listwa jest przykręcona do klap dzięki czemu nie ma możliwości spadnięcia. Klapy i wszystkie inne elementy wycinane są na maszynach CNC więc domyślam się że nie każdy ma w domu CNC aby sam sobie mógł to zrobić. W tym kolektorze po prostu nie ma się co zepsuć. Dodatkowo do tego kolektora dokładana jest GRATIS blaszka z małymi otworami pod EGRa.
Zapewne wiele osób uzna ten post za reklamę, owszem poniekąd jest to reklama ale jest to reklama elementu wykonanego dobrze ale głównie post ten napisałem przede wszystkim w celu przedstawienia jak wygląda cała sytuacja z tymi kolektorami i że nie ma możliwości wykonania tego metodami domowymi i niestety nie ma w tym przypadku półśrodków.
Gdyby ktoś sam chciał wymienić sobie kolektor, służę pomocą na PW ale muszę uprzedzić iż nie jest to łatwe zadanie i w trakcie wymiany jest kilka bardzo upierdliwych spraw na które szczególnie trzeba zwrócić uwagę i dla kogoś kto tego nigdy nie robił może to być zadanie nie do wykonania.
Pozdrawiam
YaSIuVKP

a czy w wersjach 120 konnych 8v tez jest ten problem,chodzi o 159 z 2006 roku

Demontuje kolektor mam starego typu listwa leży z boku i z 2 klapek wycieka maź, Mam plan zaspawać otwory po klapkach i wyciąć programowo, zda to egzamin czy robi to jakąś większą robotę.

Wystarczy jak zaspawasz otwory po klapach a silniczek sterujący nimi zostawisz podłączony żeby sobie pracował na pusto. W takim wypadku nie musisz nic wycinać programowo.

Pozwólcie, że wtrącę swoje 5 groszy w tej sprawie iż na co dzień wymieniam te kolektory ze strony http://www.kolektorycdti.zafriko.pl/kat/1____wstEp.

wszystko ładnie pięknie panie kolego , ale są problemy ze szczelnością owych zregenerowanych kolektorów , o czym kolega już nie wspomina , tak więc najlepiej po prostu wywalić klapy i zaspawać dziury , albo kupić kolektor z alfy 156 lub stilo 1,9 16v 140KM który tych klap nie posiada , a pasuje P&P

wszystko ładnie pięknie panie kolego , ale są problemy ze szczelnością owych zregenerowanych kolektorów , o czym kolega już nie wspomina , tak więc najlepiej po prostu wywalić klapy i zaspawać dziury
Potwierdzam – mam kolektor z kolektorycdti i po 25 kkm już jest nieszczelny i przymierzam się do ponownej wymiany – tym razem na kolektor bez klap. Szkoda pieniędzy na to rozwiązanie.

haha to zrobiliście reklamę firmie i dobrze
Ja w swojej otwory rozwierciłem na 16 mm i gwintownikiem M18 x 1,5 nagwintowałem i wkręciłem tam korki na imbusa z oringiem użyłem kleju do śrub, dolna ma wymiar 10 mm gwint na M12x 1,5 i też korek z tym że trzeba obciąć taki rant ogranicznik otwarcia klapki i korek skrócić do około 8 mm bo będzie wystawał w otworze. Jutro składam całość.

Witam
Jestem tu nowy w jakich jednostkach jest problem z klapami i lu konne maj ten problem?
Wiem że na pewno 1.9 150 konne jeszcze jakieś?
z góry dziękuję za odpowiedz.

Witam
Generalnie problem dotyczy jednostki 1.9 16v 150. Są dwa rodzaje kolektorów ssących. Przedliftowe i poliftowe.
Poliftowe mają klapy w postaci blaszki która jest przynitowana. No i często się urywa. Mnie tez się urwała 2 tygodnie temu. Turbo do regeneracji.

Witam
Generalnie problem dotyczy jednostki 1.9 16v 150. Są dwa rodzaje kolektorów ssących. Przedliftowe i poliftowe.
Poliftowe mają klapy w postaci blaszki która jest przynitowana. No i często się urywa. Mnie tez się urwała 2 tygodnie temu. Turbo do regeneracji.

Aha juz myślałem że więcej tego będzie, trochę się uspokoiłem dzięki za odpowiedz.

podsumowując wiedzę z tego tematu: są dwa rodzaje kolektorów przed i po liftowej. Oba posiadają klapy wirowe. Kolektor przed liftem posiadają listwę w górnej części kolektora a po w dolnej. W obu występują jednak problemy z urywaniem się klap.

Noo i moje pytanie brzmi:
-który kolektor będzie leszy jak usunę tę klapy?
-czy po usunięciu klap muszę zaślepić EGR, czy dalej może on sobie funkcjonować .?

W przedliftowym klapy się nie urywają, natomiast jest podatny na rozszczelnienie się na łożyskowaniu klapek.
Jeśli zamierzasz usunąć klapki to obojętnie który kolektor.
EGR możesz wtedy zaślepić. Silnikowi wyjdzie na zdrowie. Ale o EURO 4 zapomnij.

Magil nie strasz chlopaka..Bylo wielokrotnie pisane ze zaślepienie EGR przy sprawnym DPFIE nic nie zmienia w kwestii EURO. ....

Napisane na Commodore C64..;)

A jak bym np wywalił sobie klapy, EGR zostawił niech sobie pracuje, a pozbył bym się DPF. Chodzi mi o to że DPFa musiał bym wypalać a za bardzo nie miał bym jak, a EGR to bym bez problemu czyści - tylko co ile pasowało by go czyścić .?

DPF po napełnieniu sam się wypala. Musisz trochę poczytać na forum, co daje zaślepienie EGR, jaką zaślepką zastosować, no i o wypalaniu DPF.

Magil nie strasz chlopaka..Bylo wielokrotnie pisane ze zaślepienie EGR przy sprawnym DPFIE nic nie zmienia w kwestii EURO. ....

Napisane na Commodore C64..;)
Ktoś coś pisał, bo gdzieś słyszał albo mu się wydaje, a naprawdę brak dowodów. Czyli jego stwierdzenie jest na równi z moim.
Natomiast teoria ma się inaczej - EGR został opracowany w celu obniżenia emisji NOx (poprzez zmniejszenie temperatury w komorze spalania). Wytłumacz mi, w jaki sposób DPF ograniczy emisję NOx. Zwłaszcza, że jeszcze sam DPF powoduje okresowe zwiększenie temperatury w silniku i wtedy produkcja NOx pnie się na wyżyny.

- - - Updated - - -

EGR to bym bez problemu czyści
Tutaj bardziej chodzi o Twoją wygodę. Gdy zostawisz EGR, syf nadal będzie dostawał się do kolektora ssącego i zalepiał jego ścianki.
Natomiast DPF skutecznie zatrzyma czarny dym z wydechu.

Witam,

mam problem , mianowicie u mnie w mojej 159 jtdm 16v spadła listwa , wyglada na to ze jedna klapka jest zablokowana, znacie kogoś kto by to ogarnął z okloicy Rzeszowa ? Tzn chciałbym usunąć klapy i zaspawać kolektor. Proszę o pomoc. Ponadto mam za kilka dni jechać dość daleką trasę jakieś 800 km , proszę napisać czy sama zrzucona listwa jest tu problemem i jazda z czymś takim do ryzyko zerwania klap?? Kolektor mam ten cały Alu . Alfa jest z 2006 roku

Przypnę sie do tematu, szukam tego elementu przy kolektorze do którego się przykręca EGR - sprawa dotyczy kolektora plastikowego, w alu jest zintegrowany. Czy ma ktoś może cos takiego na pozbyciu?

Amortyzatory
Powrót