• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[166] Kolejna 166 JTD

krzysostry

Nowy
Auto
Była: Alfa Romeo 166 2.4 JTD 140KM, Jest: Alfa Romeo 166 2.4 JTD 150 KM
Witam,

Niestety musiałem pożegnać moją 166 po tym jak jakiś napalony francuz zaatakował ją od tyłu :P
SU1HXzA1OTEuSlBH.jpg

Długo nie myśląc rozważając wszelkie za i przeciw postanowiłem zakupić kolejną.
Dwa dni biłem się z myślami czy JTD czy V6 i załadować LPG (oszczędność robię ok 30 kkm rocznie).
Przeszukując internet natrafiłem na ciekawą sztukę która była w okazyjnej cenie więc telefon w dłoń i okazało się ,że sprzedaje Włoch. Oczywiście niska cena była podyktowana kilkoma wadami "niedoskonałościami" Z rozmowy okazało się że nie działa klimatyzacja, niestety radio również (tzn wyświetlacz) i alternator słabo ładuje. Chciał nią jeździć TUV do 12.2020. Długo nie myśląc i wiedząc że mam drugą w której Alternator byłe regenerowany w ubiegłym roku, gdzie również wymieniłem chłodnicę klimatyzacji, zawór rozprężny, a sprężarka poddana regeneracji i mam DSP wsiadłem ze znajomym w lawetę i po nią pojechaliśmy. Na miejscu okazało się, że stan nie jest aż tak idealny jak widać na foto, ale silnik pracuje idealnie, oglądana od spodu wygląda zdrowo, bez rdzy. Po małych negocjacjach wróciła ze mną do domku.

A teraz trochę o mojej Belli:
2.4 JTD 10v 150 KM 10.2002 rejestracja 2003 nalatane 250 kkm
wyposażenie niemal full opcja:
- xenony
- navi
- telefon
- zmieniarka
- multifunkcja
- szyberdach
- ASR z VDC
- skóra (fotel kierowcy z pamięcią)
- pełna elektryka (lusterka składane, elektro-fotochromatyczne w środku
- webasto
- roleta tylnej szyby
- przyciemnione tyle szybki (butelkowa zieleń ok 60%)
- felgi 17"
- pełna i sprawna ekologia

Brak:
- DSP (dawca posiada wystarczy przełożyć)
- alarm (zbędny)

Kilka fotek:

WhatsApp Image 2019-03-19 at 14.20.50.jpg
WhatsApp Image 2019-03-19 at 14.20.50(1).jpg
WhatsApp Image 2019-03-19 at 14.20.50(2).jpg
WhatsApp Image 2019-03-19 at 14.20.51(1).jpg
WhatsApp Image 2019-03-19 at 14.20.53.jpg
WhatsApp Image 2019-03-19 at 14.20.53(1).jpg
IMG_0632.jpg

Pany na najbliższe kilka weekendów:
- montaż DSP i radia
- wymiana alternatora
- pranie wnętrza
- obniżenie jej (eibachy -30)
- ogarnięcie klimy
- glinkowanie i polerka lakieru
- montaż BREMBO na przód
- porządek z ekologią
- wymiana znaczka

Na przyszłość
- zdalne sterowanie webastem
- światła do jazdy dziennej (albo w halogenach lub w kierunkach)
- kamera i czujniki cofania - moja Kobieta będzie nią jeździć jak zrobi prawko
- poszukiwanie pakietu zendera
- doprowadzenie nadwozia do stanu idealnego (nowy zderzak przód, nowe błotniki, i grill mam w garażu)

Pierwszy problem czyli brak pierwszego biegu wentylatora ogarnięty.

Ostatnia edycja:
Krzysztofie nawiazujac do Twojej bylej 166 czy my sie nie "spiknelismy" kiedys pod Kauflandem na Legnickiej? Nawet widzielismy sie...nic nie mowilem,bo ramek nie miales(albo przod albo tyl) ,nie chcialem fisiowac,dopiero pozniej zobaczylem ramki chyba z tylu...Lekko drasniete ktores drzwi miales wtedy i kilka razy w okolicach kauflandu mijalem taka 166 jak Twoja...czy to Ty? nawiazujac do tematu fajnie,ze znowu alfa jeszcze fajniej ,ze 166.

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka

Fajnie że powrót na "stare śmieci". Ja żeby wrócić znowu do 166 to przelatałem 2szt lancii thesis. Cudowne to auta były ale 166 mega tańsza w utrzymaniu a i dreszczyk sportu ma w porównaniu do tamtych.
Na zdjęciach nie wygląda źle prócz spasowania przednich elementów...oczywiście szkoda starej alfy ale teraz masz ten duży plus bo mnóstwo części na podmiankę i zabawę :) Też tak bym chciał ;)

Widzę nie tylko ja musiałem się pożegnać z AR z tego powodu? Tylko mnie wjechał wściekły " Japończyk " ;) w moją 156.
Prezentuje się ok. Plany zapowiadają się ciekawie więc pewnie będę zaglądać w temat :)

No i bardzo dobrze. Gratuluję i życzę szybkiego ogarnięcia :)

Krzysztofie nawiazujac do Twojej bylej 166 czy my sie nie "spiknelismy" kiedys pod Kauflandem na Legnickiej? Nawet widzielismy sie...nic nie mowilem,bo ramek nie miales(albo przod albo tyl) ,nie chcialem fisiowac,dopiero pozniej zobaczylem ramki chyba z tylu...Lekko drasniete ktores drzwi miales wtedy i kilka razy w okolicach kauflandu mijalem taka 166 jak Twoja...czy to Ty? nawiazujac do tematu fajnie,ze znowu alfa jeszcze fajniej ,ze 166.

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka

Możliwe ale ramki na niej miałem od kilku lat zawsze z przodu i z tyłu. I tak bok prawy miałem wgnieciony. A pod Kauflandem bywam z dwa trzy razy tygodniowo

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :D
Całkiem fajny egzemplarz Ci się trafił. W zasadzie łącząc dwie będziesz miał pełnego "tłuściocha" :) ale ten fotel zmień na mniej wytarty bo z tego nic już nie będzie.

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :D
Całkiem fajny egzemplarz Ci się trafił. W zasadzie łącząc dwie będziesz miał pełnego "tłuściocha" :) ale ten fotel zmień na mniej wytarty bo z tego nic już nie będzie.

Fotele będą kombinowane z mojej starej idą do renowacji (dodatkowo gąbka z polifta z manualnej wersji foteli - jest twardsza) i później do niej wjadą :) kolor ten sam.

Marku jeszcze chętnie bym znalazł taki fotel pasażera jaki masz Ty :) czyli z pamięcią ale jak przeglądałem ceny na ebay uk to ceny kosmos.

Bo raczej z kierowcy lewego nie da się przełożyć na prawą stronę [emoji20]

Ostatnia edycja:
dodatkowo gąbka z polifta z manualnej wersji foteli - jest twardsza
Chyba każde fotele manualne są twardsze. Też to zauważyłem.
Marku jeszcze chętnie bym znalazł taki fotel pasażera jaki masz Ty
Znajdziesz w PL
Bo raczej z kierowcy lewego nie da się przełożyć na prawą stronę
Różni się panel z suwakami. Resztę da się przełożyć.

Nie dziwię się temu francuzowi, że te na taką dupkę się połasił ;)

Powodzenia i dawaj znać na bieżąco jak idą prace z nową furą.

smutna historia ale dobrze się skończyła. miałeś okazję.zmienic auto.na inny model.ale zostałeś przy 166[emoji847]. niech się sprawuje!

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Dziś mała zabawa, przekładka drzwi pasażera przód:

418.jpg

419.jpg

420.jpg

421.jpg

Trochę zakurzone, ale w lepszym stanie. A przy okazji wyczyszczony mechanizm podnoszenia szyby i prowadnice. Szyba chodzi idealnie. Dodatkowo drzwi zamykają się mega delikatnie.

Ostatnia edycja:
To w tym samym kolorze Ci się trafiła? To wypaśnie. A odcień pasuje idealnie?

To w tym samym kolorze Ci się trafiła? To wypaśnie. A odcień pasuje idealnie?

Nawet chyba tak, ale jak wrzucę wszystkie elementy które chce to wówczas delikatna polerka maszynowo i zobaczymy (po za tym ten lakier jest na tyle fajny że pod rożnym kątem ma inny odcień). Dziś kolejne drzwi tym razem tylne (te mają małą skazę nad klamką jakby ktoś czymś uderzył i jest goła blacha). Te elementy miałem przekładać do mojej starej Belli, ale nie doczekała :(

Nowe klamoty przywiezione (demontaż ze starej Alfy):
- DSP
- Brembo
- Osprzęt + alternator (nowo montowany w styczniu)

Czekam na nowy rozrząd i będzie zabawa.

463.jpg

Mały update sobotnia paczka oczywiście dla Belli:

7360f6fd9b8b83c95e41e6cf6d2cdae9.jpg

Ostatnia edycja:
Bo raczej z kierowcy lewego nie da się przełożyć na prawą stronę

Jak chcesz mieć z prawej strony pamięć, to bierz fotel z anglika ;)

Ładna 166, świetny kolor!
Bezkolizyjnej jazdy i doprowadzenia wszystkiego na tip-top :)

Amortyzatory
Powrót