• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Kod do nawigacji, odblokowania ICS

Witam, odgrzewam trochę temat. Nabyłem ostatnio Alfę 166 w dieslu z zablokowanym ICSm, ma ktoś możliwość odblokowania tego ustrojstwa (oczywiście odpłatnie). Mam wszystkie numery z obudowy. Przeprowadzam się właśnie do Wrocławia i nie mam za dużo czasu żeby jechać do Polmozbytu do Alfy i tam się z nimi siłować. Pozdrawiam, Rafał

@rafal155 napisz na PW który to model. Jak BE2569 to załatwimy temat, jak niestety BE2580 to ciężki orzech :(

Ja kiedyś też miałem identyczny problem i trzeba było wyciagnać radio i jechac do gościa na rozkodowanie. Wydobyl mi oryginalny kod z radia ale nie dał rady na miejscu. Wiem ze mozna było go znaleźć na giełdzie w milowicach koło katowic a mieszka we Wrocławiu wlasnie Tylko nie wiem jak go choolercia znaleźć zapłaciłem 100 :) jak bede na milowicach wezme do niego numer i Ci podam chyba ze wczesniej zalatwisz sprawe :)

No więc z moim ICS-em jest tak,kupiłem niedawno 166,ok podróż wszystko szło gładko,następnego dnia chciałem wyciągnąć koła zimowe jakie dołożył poprzedni właściciel i trąciłem felgą o aku spadła klema,dupa ICS zakodowany,poszukałem kolegę tu na forum 100pln poszło numer z radia wysłany ok podaje mi kod 2582 wpisuję i dupa nadal zablokowany kilkakrotnie,dalej dupa,dziś dodzwoniłem się do poprzedniego właściciela gadam jaka jest sprawa a on podaje mi numer 9196 wpisuję nadal dupa,ręce opadają a ISC nadal zablokowany. Nie mam pojęcia co się stało że oryginalnym kodem nie da rady odblokować? Miał ktoś już taki przypadek? Bo ja już rozważam kupno innego. Przed spadnięciem klemy wszystko działało. Model BE2569

DOstałeś kartę kodową czy ktoś Ci podyktował ten oryginalny kod? :)

Kodu nie było,kolega zdobył za 100pln ma aukcję na allegro,a inny podyktował sprzedający,i teraz żaden nie dział.

Jedyne co Ci zostaje to radio do elektronika i odczytanie wsadu, a z niego rzeczywistego numeru seryjnego.

Marek ja też w celach sprawdzenia przeliczałem mu kod i dla podanego mi SN wyszedł taki jak zakupił. Albo ma wymienioną płytę, albo naklejkę z doopy, albo ktoś tam grzebał.

Naklejki brak numer przepisany z grawery na boku radia,wiec musi być dobry.

i to mi daje do myślenia, bo ostatnio jak sczytywałem beckera, to nie zgadzał się numer body z naklejką. Ma ktoś pod ręką Be2569 i mógłby sprawdzić, czy numer z naklejki pokrywa się z grawerką na body.

Mój stary ICS jest BE2569. I grawer zgadza się z numerem na karcie kodowej ale nie zgadza się z niczym na naklejce. Nie wiem co się ma zgadzać ale nawet fragmenty się nie zgadzają z tym co jest naklejone na ICSie :)

W ICS jest zakodowany i żeby sobie uprościć robotę niektórzy wgrywają wsad z ICS-a ze znanym kodem. Dlatego czasem numerki się nie zgadzają ;)
Po drugie, większość kalkulatorów źle wylicza pin (czasem się zgadza ale rzadko)
Jedyny jaki znam kalkulator który w 100% prawidło wylicza kod od ICS-a i navi to produkt Martech-u za grubą kasę.
CarProg też słabo sobie radzi z ICS-em choć w opisie jest że robi.

Wszystko się zgadza, ale... Z BE2569, jeśli nie był grzebany wcześniej, to nie ma problemu rozkodować po numerach z naklejki lub po odczytaniu seriala z wsadu. Natomiast BE2580 to już wyższa szkoła jazdy, i na chwilę obecną ze znanych dekoderów, to tak jak piszesz tylko Martech (ale i tu mam podejrzenia, czy aby na pewno oni to liczą sami, a nie mają dostępu do baz Beckera).

Nie siedzę w radiach zbyt mocno, ale na 5 sztuk BE2569 kalkulator dwa razy sobie nie poradził (obydwa nie grzebane) dopiero Martech pomógł. Raz udało mi się ruszyć zwykłym kalkiem BE2580.
A tak na marginesie to jeden klubowicz do tej pory nie uiścił opłaty za kod (może to przeczyta i sobie przypomni) ;)

Alfa Romeo 166 - kod do ICS po wymianie akumulatora

Witajcie Alfoholiczki i Alfoholicy,

Nie bijcie że już takie tematy były, wszystkie przeczytałem, żaden mi nie pomógł. Pisałem też do wszystkich magików którzy na tym forum pisali, że sie tym zajmują ale żaden mi nie odpisał.

Po wymianie akumulatora zablokował się ICS i woła o kod. Nic nie działa, radio, klimatyzacja, nawigacja. Pies drapał te radio i navi, ale robi sie zimno i nie moge nawet nagrzać szyby. Pisałem na kilku forach. Czy jest jakaś możliwość wygenerowania kodu na podstawie numeru seryjnego lub innych parametrów, które mógłym podać czy w grę wchodzi tylko ASO lub ingerencja w elektronike? Standardowy 4444 nie działa a nie chodzi chyba o sam kod do radia tylko do ICS.

Na elektrodzie jedynie gość chciał mi na PW sprzedać płyte DVD ze schematami elektrycznymi do peugota :confused: W sumie nawet bym tą płyte kupił jakby napisane były na niej te cztery cyferki, które odblokują mi ICS.

Na forum alfaowners poradzili mi, żeby sie skontaktować z brytyjskim ASO to dadzą mi kod za 17 funtów, czy mógłby ktoś pomóc z namiarami na brytyjskie ASO Alfy?

Pisałem do włoskiego ASO, nie odzywają sie. W polskim 300-500zł.... za 4 cyferki i nie wiadomo ile czekania.

Jestem z Warszawy, czy podejmie sie ktoś pomocy za rozsądną kwote? Poniżej dokumentacja fotograficzna:

Ekran:

I wyciągnięte radio:

Jest jeszcze jakaś karteczka do NAVI:

Navi: 5WK78182 - dodatkowo obok jest numer 60000583

Nic więcej nie mam, VIN moge podać na PW.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Kolego poszukaj na forum w tematach podwieszanych. Ktos kiedys pisał o bezplatnej stronce na ktorej mozna zdobyc kod.
Tu masz link ode mnie. http://kody-radio.pl/samochody/alfa-romeo
Nie wiem czy to platne czy nie gdyz nie potrzebowalem nigdy kodu odzyskać jednak poszukaj w necie i napewno cos taniej znajdziesz. ICS z kodem za 300 spokojnie kupisz uzywany- pisz do kubicze, QBA , cuma_borek, rafal0717, poszukaj w dziale BAZAR, ludzi ktorzy maja 166 na czesci. 500 zl niech spier...ją. lepiej kup uzywany ICS
mój kod 6506 wpisz może zadziała :beer:

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót