• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Klocki i tarcze

czy ktoś z wymieniających tu klocki jest w stanie odpowiedzieć czy jest kontrolka zużycia? Ostatnio jak przekładałem na zimówki to klocki nie wygładały na nowe, nie chciałbym rozwalić tarcz kiedy mam je zmienić ???

tak są ,przynajmniej u mnie na tyle oraz przodzie.

ja mam przedliftową a jak wiemy hamulce się zmieniły,wyskakuje kontrolka czy komunikat??

czy ktoś z wymieniających tu klocki jest w stanie odpowiedzieć czy jest kontrolka zużycia? Ostatnio jak przekładałem na zimówki to klocki nie wygładały na nowe, nie chciałbym rozwalić tarcz kiedy mam je zmienić ???
Masz kabelek do czujnika przy kole od strony kierowcy, może być on urwany i dlatego nie wyskakuje Ci komunikat.

mam wszystko oryginalne zmieniane na serwisie klocki i tarcze, obecnie stan klocków jeszcze nie jest agonia pytam bo chce uniknąć wymiany tarcz. Kabelek nie zwróciłem uwagi czy jest :/

mam wszystko oryginalne zmieniane na serwisie klocki i tarcze, obecnie stan klocków jeszcze nie jest agonia pytam bo chce uniknąć wymiany tarcz. Kabelek nie zwróciłem uwagi czy jest :/
Kabelek masz na bank skoro klocki jeszcze nie agonia to nie masz czym się przejmować.

Wiedziałem, że mogę na Ciebie liczyć.
Chodzi mi o to, że jak pojawi się komunikat o kończących klockach to coś tam na nich jeszcze zostało, czy jest bezwzględny zakaz poruszania się.

Zostaje jeszcze około 3 mm. okładziny ciernej , ale jak tarcze też do wyrzutu , to w razie czego blacha też nieźle hamuje;) Tylko dźwięk że zęby bolą.

siema,
w najblizszym czasie czeka mnie wymiana kompletu, tarcze + klocki przód i tył. generalnie czytająć temat na forum to ustaliłem ze chciałbym tarcze brembo, klocki brembo tył, a przód ferodo. ale mam małe watpliwości, poniewaz głownie uprawiam jazde miejska, i czy ten zestaw bedzie w pełni wykorzystywany ? czy to bedzie dobry wybór i połączenie ?
dodatkowo w serwisie powiedziano mi ze tarcze z tyłu wymienia sie razem z łożyskiem i/lub piastą (dokladnie nie pamietam co mi mechanior gadał), do której przykręcona jest tacza ? i w takim układzie jedna tarcza na tył (brembo bez klocków i robocizny) ma mnie kosztowac 370 pln...
dodam tylko ze mam ar 159 sw z 2006 r.
prosze Was o jakąś porade co bym nie popłynął finansowo.

wrobel ja polecałbym założyć cały zestaw Zimmermanna (pierwszy montaż m.in w Mercedesie, Audi, Porsche). W przeciwieństwie do Brembo (które robione są na odlewach Mikody..) tarcze Zimmermanna posiadają powłokę antykorozyjną coatZ (tarcze nie rdzewieją poza powierzchnią roboczą) a klocki Zimmermanna nie mają skłonności do piszczenia i dosyć mało pylą na felgi (w porównaniu do innych standardowych klocków). Z tyłu tarcze są bez łożysk i nie trzeba ich wymieniać jeżeli piasty są proste (trzeba koniecznie zmierzyć przy wymianie), mechanik chyba trochę chciał Cię naciągnąć bo 370zł za brembo to rozbój w biały dzień. Poniżej masz pełną ofertę na tarcze i klocki w trochę lepszych cenach
- tarcze przód - http://www.brakeparts.pl/category.php?id_category=26443
- klocki przód - http://www.brakeparts.pl/category.php?id_category=211
- tarcze tył - http://www.brakeparts.pl/category.php?id_category=39707
- klocki tył - http://www.brakeparts.pl/category.php?id_category=14645

Gdybyś miał jakieś pytania to śmiało pisz :)

Ostatnia edycja:
każda przekupka swój towar chwali...zaprezentowałeś tu swoje rzeczy, OK
Ja uważam, że są lepsze zestawy niż Zimmermann i wolę Brembo,
Twierdzisz, że dla Brembo robi Mikoda, zasłyszałeś to w necie czy wiesz ze źródła? A Zimmermann gdzie robi?.... w Chinach?
Zaciski AP Racing (Brembo) robi też Mikoda?

A tak wogóle masz coś wspólnego z Alfą czy pojawiłeś się na forum po to tylko żeby reklamowac swój towar?

On wie najlepiej bo to konkurencyjne produkty do Zimmermanna...najlepiej oczernić, źródło nieznane, pewnie ktoś od Macierewicza :P

Kto Ci powiedział, że tarcze Brembo są z odlewów Mikody ??!!
Informacja była ogólndostępna na starej stronie odlewnii Mikody - teraz zmienili stronę i informacja znikła (czyżby była niezręczna dla brembo?). Od kiedy Brembo otorzyło fabrykę w Dąbrowie Górniczej odlewy tam dostarcza właśnie Mikoda a co najlepsze odlewy do swoich tarcz ciągną z Chin (i dlatego ich jakość ostatnio spadła :( )

- - - Updated - - -

Twierdzisz, że dla Brembo robi Mikoda, zasłyszałeś to w necie czy wiesz ze źródła? A Zimmermann gdzie robi?.... w Chinach?
Tarcze Zimmermanna są produkowane tylko w jednej fabryce w Sinsheim w Niemczech - dlatego też czasami potrafią ze stanów magazynowych zejść bardzo popularne tarcze i trzeba czekać.. :(

Zaciski AP Racing (Brembo) robi też Mikoda?
AP Racing i Brembo Sport to trochę inne firmy (niby właściciel ten sam ale jakość znacznie różna...) Te produkty są produkowane pod Mediolanem i do ich jakości nie ma się co przyczepić - tak samo do Brembo ORO i Brembo hartowanych w oleju ale tych w Polsce jak na lekarstwo...

- - - Updated - - -

A tak wogóle masz coś wspólnego z Alfą czy pojawiłeś się na forum po to tylko żeby reklamowac swój towar?
Pojawiłem się na forum, że by trochę pomóc osobą które nie mogą rozwiązać problemów z hamulcami - jeżeli komuś dobrze spisuje się Brembo to ok, niestety trafia do nas bardzo dużo osób które mają problemy z tymi tarczami.. A z Alfą owszem mam coś wspólnego :)

- - - Updated - - -

E no, jak od Antka, to na pewno wszystko jest potwierdzone badaniami ekspertów...
Do Dąbrowy masz rzut ziemniakiem - podjedź i sam się dowiedz skąd się tam biorą odlewy tarcz zamiast bez sensu oczerniać ludzi...

wrobel ja polecałbym założyć cały zestaw Zimmermanna (pierwszy montaż m.in w Mercedesie, Audi, Porsche). W przeciwieństwie do Brembo (które robione są na odlewach Mikody..) tarcze Zimmermanna posiadają powłokę antykorozyjną coatZ (tarcze nie rdzewieją poza powierzchnią roboczą) a klocki Zimmermanna nie mają skłonności do piszczenia i dosyć mało pylą na felgi (w porównaniu do innych standardowych klocków). Z tyłu tarcze są bez łożysk i nie trzeba ich wymieniać jeżeli piasty sa proste (trzeba koniecznie zmierzyć przy wymianie), mechanik chyba trochę chciał Cię naciągnąć bo 370zł za brembo to rozbój w biały dzień. Poniżej masz pełną ofertę na tarcze i klocki w trochę lepszych cenach
- tarcze przód - http://www.brakeparts.pl/category.php?id_category=26443
- klocki przód - http://www.brakeparts.pl/category.php?id_category=211
- tarcze tył - http://www.brakeparts.pl/category.php?id_category=39707
- klocki tył - http://www.brakeparts.pl/category.php?id_category=14645

Gdybyś miał jakieś pytania to śmiało pisz :)

dzieki za fajna podpowiedz :) wlasnie dzis koleżka mi sugerował zebym zakladał komplet zimmermanna ale nie zauwazylem w tych linkach co podałeś zimmermanna klockow na tył ?

dzieki za fajna podpowiedz :) wlasnie dzis koleżka mi sugerował zebym zakladał komplet zimmermanna ale nie zauwazylem w tych linkach co podałeś zimmermanna klockow na tył ?

Hej
Faktycznie - już dodaję :) będą do 15 min (cena 107zł/kpl)

edit - klocki dodane :)

Ostatnia edycja:
Informacja była ogólndostępna na starej stronie odlewnii Mikody - teraz zmienili stronę i informacja znikła (czyżby była niezręczna dla brembo?). Od kiedy Brembo otorzyło fabrykę w Dąbrowie Górniczej odlewy tam dostarcza właśnie Mikoda a co najlepsze odlewy do swoich tarcz ciągną z Chin (i dlatego ich jakość ostatnio spadła :( )

Do Dąbrowy masz rzut ziemniakiem - podjedź i sam się dowiedz skąd się tam biorą odlewy tarcz zamiast bez sensu oczerniać ludzi...

Teraz to już zgłupiałem. Na początku może i Mikoda dostarczała odlewy, ale Brembo twierdzi, że mają teraz własną odlewnie... i to od paru ładnych lat. Właśnie w Dąbrowie Górniczej: http://www.brembo.com/en/Press/Comu...i Stampa 2011/Brembo factory_ opening_ENG.pdf.

Więc jak w końcu jest?

Co do Zimmermanna będę niedługo zmieniał wszystkie tarcze właśnie na takie (przód prawdopodobnie nawiercane) + klocki OEM Ferodo. Mam nadzieje, że dadzą rade :)

U mnie są tylko z przodu na tyle już tego zabrakło, a szkoda.

a jak sie maja oryginalne klocki TRW (lucas) do tego Zimermana?? bo za TRW płaciłem 126zł ale są w komplecie nowe prowadnice i śruby mocujące zacisk. Ale znalazłem też takie klocki z czujnikiem zużycia ale dedykowane już do innego auta (chyba jakaś Lancia)

Teraz to już zgłupiałem. Na początku może i Mikoda dostarczała odlewy, ale Brembo twierdzi, że mają teraz własną odlewnie... i to od paru ładnych lat. Właśnie w Dąbrowie Górniczej: http://www.brembo.com/en/Press/Comun...pening_ENG.pdf.

Więc jak w końcu jest?
Możliwe, że niektóre pozycje sami odlewają a niektóre kupują od Mikody ;) Wielu producentów tak robi (np Zimmermann nie odlewa tarcz do Seicento bo się to im nie opłaca i jako jedyne w ich asortymencie odkupuje od podywkonawców..)

klocki OEM Ferodo
Polecam to przemyśleć, Ferodo w standardowych wersjach (Premier) nie jest jakimś rewelacyjnym klockiem - często zdarza się, że klocki te popiskują gdyż w standardzie nie mają podkładek antywibracyjnych. Raz nawet orzymaliśmy zdjęcia Ferodo Premier które całkowicie się rozsypały...
https://www.facebook.com/photo.php?...868588.-2207520000.1385564741.&type=3&theater

btw. z naszych doświadczeń wynika, że najpierw lepiej założyć lepszy klocek (EBC Green, Ferodo DS, Hawk HPS itd) a tarcze wiercone traktować jako uzupełnienie siły hamowania (tarcza wiercona poprawia siłę przy wysokich prędkościach, klocek przy każdej). Dodatkowo stosowanie zbyt słabego klocka może prowadzić do jego przegrzewania przy agresywnej jeździe co będzie skutkowało zrywaniem filmu trącego który ma określoną temperaturę pracy (jak film olejowy) co może doprowadzić do zniszczenia zarówno tarcz jak i klocków. Chyba, że tarcze wiercone mają być dla wyglądu, wtedy jak najbardziej zestaw na OEMowych klockach się sprawdzi :)

- - - Updated - - -

a jak sie maja oryginalne klocki TRW (lucas) do tego Zimermana?? bo za TRW płaciłem 126zł ale są w komplecie nowe prowadnice i śruby mocujące zacisk. Ale znalazłem też takie klocki z czujnikiem zużycia ale dedykowane już do innego auta (chyba jakaś Lancia)
W moim przypadku TRW się całkowicie nie sprawdziły i po tym incydencie zostały wycofane z oferty sklepu (klocki starły tarcze a same były jak nowe, dodatkowo bardzo słabo hamowały, piszczały i co ciekawe strasznie pyliły...). Teraz w kliku samochodach mam założone Zimmermanny i nigdzie nie występują te problemy. Pozatym o klockach TRW napisano już wiele postów na różnych forach więc można sobie o nich poczytać.

Z przodu mam oryginał Ferodo i nie narzekam :) W sumie to tylko pylenie mnie denerwuje, ale i tak nie mam porównania z innymi klockami. Nie jeżdżę agresywnie ale za to sporo po autostradach ze znacznymi prędkościami, a tam różne cyrki się dzieją i gwałtowne hamowania są standardem. Dlatego myślę o nawiercanych tarczach, więc chyba moje myślenie było dobre :) Ale jeszcze mam 3 dni żeby się zastanowić :P

Amortyzatory
Powrót